Soud osvobodil exšéfa Oleo Chemical v kauze padělané směnky

Praha - Krajský soud v Praze dnes zprostil obžaloby Kamila Jirounka, jednoho ze zakladatelů společnosti Oleo Chemical. Byl obviněn v kauze padělané směnky na 127 milionů korun a dle původního verdiktu si měl odpykat šest let.

Obžaloba Jirounka viní z toho, že si opatřil dokumenty a falešnou směnku, podle kterých měl spolumajitel firmy Ravak Jindřich Vařeka starší dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek chtěl od Vařeky peníze vymáhat v civilním řízení. Směnka prošla přes několik lidí. Jako poslední je na ní podepsán Radek Novák, který byl druhým obžalovaným v této kauze. Soud ho rovněž zprostil obžaloby.

Jirounek se hájil tím, že směnku nabyl v dobré víře a když zjistil, že je falešná, tak to sám ohlásil na policii. Za příčinu této i dalších kauz považuje obchodní spory, které vede s majiteli firmy Ravak.

Soud se dnes kauzou zabýval potřetí. Nejprve v roce 2014 Jirounka osvobodil. Tento verdikt však zrušil odvolací soud. Po druhém projednávání případu Jirounek v loňském roce dostal osm let vězení. Trest mu pak odvolací soud o dva roky snížil. Jirounek si trest odpykával několik měsíců ve vězení, když do kauzy zasáhl NS, který nařídil jeho okamžité propuštění a nové projednání kauzy.

Soudce Krajského soud Ivo Zelinka dnes při zdůvodnění rozsudku uvedl, že NS v podstatě naznačil, že jsou pochybnosti o vině a, soud tedy musí rozhodnout ve prospěch obžalovaných, což se také stalo.

Za hlavní důkaz ve prospěch obžalovaných dnes soudce označil výpověď Nováka, na jehož svědectví původně byla obžaloba postavena. Plnil totiž příkazy pražských mafiánů, jejichž gang se zabýval vydíráním a paděláním různých dokumentů a zaměřil se také na Jirounka. Novák svědectví změnil až poté, co gang pozatýkala policie a jeho členové byli umístěni do vazby. Pravdivost nové výpovědi podle Zelinky potvrdily například odsuzující rozsudky nad gangem, které soudy vynesly až v poslední době. "Kdyby Novák nepromluvil, tak by možná tato skupina vesele podnikala dál," řekl Zelinka.

Související

Více souvisejících

Kamil Jirounek (Oleo Chemical) Oleo Chemical soudy Praha

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy