Nového prezidenta volí i Ukrajinci v Praze, před konzulátem byla fronta

Několik tisíc Ukrajinců dnes přišlo hlasovat na konzulát v Praze ve druhém kole prezidentských voleb. Průběžná účast převyšovala zájem z prvního kola, které se konalo před třemi týdny, řekla ČTK Svitlana Šapovalová z volební komise. Voliči rozhodovali, zda si funkci udrží současná hlava státu Petro Porošenko, nebo ho vystřídá herec Volodymyr Zelenskyj, který je podle průzkumů výrazným favoritem. Ukrajinci mohou kromě Prahy hlasovat také na konzulátu v Brně, v prvním kole voleb před třemi týdny byl nejúspěšnějším kandidátem na zastupitelských úřadech v Česku Zelenskyj.

"Zatím přišlo přes 3000 lidí. Myslím, že jich celkem bude víc než v prvním kole, ráno a dopoledne přicházelo lidí více než před třemi týdny," řekla ČTK po 16:00 Šapovalová. Podle ní je hlasování klidné a nebyl při něm žádný problém.

Ukrajinský konzulát stejně jako v prvním kole vytvořil na chodníku kovové zátarasy, za kterými se vytvořila fronta zájemců o hlasování, a připravil pro čekající i mobilní toalety. Fronta před polednem dosahovala až ke zhruba 100 metrů vzdálenému parku.

Ukrajinci v ní čekali poklidně, mnoho z nich dorazilo s celou rodinou včetně malých dětí. Bezpečnostní pracovníci ambasády vpouštěli hlasující do budovy v několikačlenných skupinkách. Na bezpečnost na ulici dohlíželi policisté.

21 квітня о 8.00 відкрила двері для голосування у другому турі виборів Президента України закордонна виборча дільниця №900105 при Посольстві України в Празі.Члени дільничної комісії та волонтери роблять усе можливе, щоб черга рухалася максимально швидко. https://t.co/BgZcnKNDiN

— UKR Embassy in CZE (@UKRinCZE) 21. dubna 2019

Hlasovat v Česku mohou Ukrajinci, kteří byli zaregistrováni do konzulární evidence nebo nejméně pět dní před konáním voleb požádali o změnu volební adresy. Hlasovat lze pouze osobně na pražském nebo brněnském konzulátu, korespondenční volba není možná. Podle údajů Českého statistického úřadu žilo v Česku ke konci loňského roku přes 130.000 ukrajinských občanů, tvořili nejpočetnější národnostní menšinu v zemi.

V prvním kole prezidentských voleb podle ukrajinského statistického úřadu hlasovalo v Česku celkem 4590 ze 4900 zaregistrovaných ukrajinských voličů Celkem v zahraničí hlasovalo přes 53.000 Ukrajinců. Nejvíce lidí přišlo odevzdat hlas v Polsku a v Německu.

Celkem může o hlavě státu rozhodovat 30 milionů Ukrajinců. Rozhodují se mezi Porošenkem a Zelenským, vyzyvateli současného prezidenta přitom průzkumy slibují jasné vítězství. Už v prvním kole získal téměř dvojnásobek hlasů proti Porošenkovi. Jasno o vítězi by mělo být již krátce po uzavření volebních místností v 19:00, kdy budou zveřejněny odhady výsledků. První předběžné oficiální výsledky by volební komise mohla zveřejnit ještě dnes v pozdních večerních hodinách.

Do deseti dnů od voleb by ústřední volební komise měla zveřejnit oficiální výsledky a poté by se do 30 dnů měl nový prezident ujmout funkce. Inaugurace se má konat nejpozději 3. června.

Související

Více souvisejících

velvyslanectví Ukrajiny Praha Brno Petr Porošenko Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) volby na Ukrajině Ukrajina Jevhen Perebyjnis

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy