Důvěra Čechů v justici rapidně klesá. Co je příčinou?

Praha - Kauza nejznámějšího českého vězně Jiřího Kajínka, který byl v roce 1998 odsouzen na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus vraždy, stále vyvolává bouřlivé emoce. Téměř dvě třetiny lidí (65,4 procenta) jsou pro to, aby se proces s tímto vězněm obnovil, uvedl průzkum agentury SANEP.

Téměř shodný počet lidí (64,1 procenta) se domnívá, že je reálné, že by mohl být Jiří Kajínek obětí policistů, kteří mají na svědomí dvě vraždy, za něž si Kajínek odpykává doživotní trest. Pouze 4,6 procenta lidí se domnívají, že by měl být omilostněný.

Celá kauza kolem případu Kajínka tak u většinové části veřejnosti vzbuzuje velkou nedůvěru zejména ve vztahu k policii a justici. O tom ostatně svědčí i názor 84,3 procenta lidí, kteří jsou v souhrnu přesvědčeni, že v České republice lze zajistit falešné důkazy a odsoudit na doživotí nevinného člověka.

Ve spravedlnost české justice věří v souhrnu pouze 25,3 procenta Čechů a policii 33,9 procenta lidí. Jak policii, tak i justici většinová část veřejnosti nedůvěřuje, což pochopitelně nesouvisí pouze s případem Kajínka, ale jedná se o celkový velice tristní vztah veřejnosti k těmto institucím a jejich činnosti, na něž se bezpochyby podílí i řada korupčních afér, které otřásají jak vrcholnou politickou scénou, tak zasahují i do všech složek státní správy a samosprávy včetně policie a justice.

Skutečnost, že ve společnosti převládá nedůvěra v demokratické principy a spravedlnost, dokládá i alarmující názor 94,1 procenta dotázaných, kteří se domnívají, že někteří policisté mohou být napojeni na organizovaný zločin.

Průzkum se uskutečnil ve dnech 17. – 20. února a účastnilo se ho 3433 dotázaných.

Související

Prezident Miloš Zeman

Zeman jmenoval 35 nových soudců, obhajoval milost pro Kajínka

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval 35 nových soudců. Popřál jim, aby nepodléhali mediálním a jiným tlakům a řídili se vlastními názory. Vysvětloval jim také, jak se rozhoduje při udílení milostí. Hájil své rozhodnutí omilostnit odsouzeného vraha Jiřího Kajínka a uvedl, že milost by nikdy nedal tunelářům.

Více souvisejících

Jiří Kajínek soudy průzkumy

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 1 hodinou

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO: Nemocnicím na jihu Pásma Gazy zůstalo palivo jen na tři dny, doplnit jej nelze

Nemocnicím na jihu Pásma Gazy zůstalo palivo pro elektrické generátory už jen na tři dny a jeho zásoby pro uzavřené hraniční přechody nemohou doplnit. Ve středu to uvedl šéf Světové zdravotnické organizace, napsala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy