Křesťané slaví o Velikonocích nejvýznamnější svátek v roce

Praha - Velikonoce jsou pro křesťany nejvýznamnějším svátkem v roce. Společně s příchodem jara si připomínají smrt a následné zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ke kterému podle křesťanské víry došlo tři dny po jeho ukřižování.

Velikonoce jsou pohyblivým svátkem a každý rok se slaví jindy. Z rozhodnutí ekumenického koncilu, který se konal roku 325 v Niceji, byl totiž Ježíš Kristus umučen v době, která následovala po jarní rovnodennosti, ale ještě před tím, než nastal první jarní úplněk. Toto pravidlo se stalo základem pro určení data konání Velikonoc a Boží hod velikonoční, který předchází velikonočnímu pondělí, se tak slaví první neděli před prvním jarním úplňkem. Datum Velikonoc kolísá od 22. 3. do 25. 4.

Přestože Velikonoce vrcholí Velikonočním pondělím, pro křesťany svátky začínají mnohem dřív. Jejich příprava startuje na Popeleční středu, tj. 40dní předem, které pro křesťana znamenají šest neděl koncentrace, pokání, půstu. O páté neděli postní se v katolickém obřadu poprvé připomíná Kristova smrt. Šestá neděle, poslední postní neděle je Květná, jíž počíná velikonoční Svatý týden (Velký, pašijový týden). Květná neděle připomíná den, kdy Ježíš slavným způsobem vjel do Jeruzaléma a zveřejnil své mesiášské poslání. Lidé jej vítali a mávali palmovými větvemi. V kostelích se proto v tento den posvěcují přinesené ratolesti - v českém prostředí obvykle kočičky.

Těžiště Velikonoc spočívá ve třech dnech – Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílá sobota. Velikonoce i liturgický rok vrcholí slavností Zmrtvýchvstání Páně na Bílou sobotu (nebo jako noční slavnost vyústí na Hod boží velikonoční).

Zelený čtvrtek a má být připomínkou poslední večeře Ježíše s učedníky a stanovení Nejsvětější svátosti a kněžství. Liturgie zahrnuje také obřad mytí nohou. Stejně jako Ježíš umyl nohy apoštolům, umývají dnes biskupové nohy dvanácti vybraným mužům. Na Zelený čtvrtek se také světí oleje, které se potom používají při udílení svátostí během následujícího roku. Český název vznikl přesmyčkou původního německého Greindonnerstag (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (Zelený čtvrtek).

Po Zeleném čtvrtku přichází Velký pátek, který je dnem přísného půstu a připomínky Ježíšovy křížové cesty a smrti, kterou na sebe vzal hříchy celého světa. Pro křesťany je to den nejpřísnějšího půstu, je zcela zakázáno jíst maso. Tento den se neslouží mše, ale věřící se scházejí k uctívání kříže.

Bílá sobota, kdy si křesťané připomínají Ježíšovo přebývání v hrobě. Noc ze soboty na neděli je nazývána Velká noc a je vyvrcholením velikonočního týdne. Neděle Zmrtvýchvstání je připomínkou nejdůležitější události křesťanské víry, kdy mrtvý Ježíš vstal z hrobu k novému životu a tím zničil hřích a smrt. V tento den se také koná vigilie, což je bohoslužba připomínající Ježíšovo vzkříšení.

Pondělí velikonoční se oslavuje zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Původně se Velikonoce bohatě slavily i celý následující týden po nedělní oslavě zmrtvýchvstání. Tento týden se nazývá velikonočním oktávem. Postupně tato tradice upadala, až zůstalo jen Velikonoční pondělí a s ním lidové zvyky spojené s oslavami příchodu jara.

S Velikonocemi je spojeno množství zvyků, například malování vajíček. To už mělo začít tehdy, když Ježíš se svatým Petrem chodili po světě a přišli do jednoho statku, kde prosili hospodyni o kousek chleba. Ta však neměla ani skývu. V tom uslyšela kdákání slepice, seběhla ke kurníku a našla vejce. Upekla ho v teplém popelu a jím nakrmila pocestné. Když odešli, chtěla smést pohozené skořápky, jenže byly zlaté. Časem začala vejce rozdávat na výroční den návštěvy oněch dvou pocestných.

Pomlázka má tradici v předkřesťanských dobách. Mladé, mízou se plnící větvičky byly symbolem plodnosti. Vyšlehání mělo zajistit zdraví, štěstí a píli.

Související

Více souvisejících

Velikonoce

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 12 hodinami

Druhý den voleb odstartoval. Češi se dnes dozví nové složení krajů a Senátu

V Česku dnes od 8:00 začal druhý den voleb krajských zastupitelů. Opoziční hnutí ANO obhajuje celkové vítězství. V některých oblastech, včetně části hlavního města, si voliči vybírají také třetinu senátorů. O znovuzvolení svých kandidátů v senátních volbách usiluje vládní ODS.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy