Praha - "Velká osmička alergenů" – i tak by se daly nazvat potraviny, které způsobují 50 až 90 % všech těžkých alergických reakcí na jídlo. Co do této skupiny patří a co mohou tyto potraviny způsobit?
Nejběžnější potravinové alergie dospělých se liší od dětských přecitlivělostí. "Řada dětí z alergie na mléko, vejce nebo pšenici vyroste, u dospělých se ale mohou nové potíže objevit v průběhu života," tvrdí MUDr. Gertruda Čápová, která je specialistkou na alergie.
Život s potravinovou alergií není jednoduchý, vyžaduje neustálé pečlivé sledování štítků na potravinách, kosmetických přípravkách. Pokud budete dobře znát svůj alergen a budete vědět, kde ho hledat, bude pro vás snadnější se mu vyhnout.
Podívejte se na 8 nejrizikovějších potravin. Ty by měly být označeny jako alergeny – například u pochutiny, ve které je obsažen hydrolyzovaný rostlinný olej ze sóji, by mělo být na štítku se složením výrazně napsáno, že obsahuje tento alergen.
1. Mléko
Alergie na bílkovinu kravského mléka se vyskytuje u 2 až 3 % kojenců a batolat. Většina dětí z tohoto problému vyroste do svých šesti let. "Je nutná opatrnost, protože mléko je jeden z nejrozšířenějších alergenů, ukrývá se v mnoha potravinách- sladkosti, masové konzervy, rybí konzervy, energetické nápoje, koktejly, omáčky, nemléčné" šlehačky, ale také v ne potravinářských výrobcích - tělové a vlasové kosmetice a v dalších produktech, kde by to nikdo nečekal," podotýká MUDr. Gertruda Čápová.
2. Burské oříšky (arašídy)
Přecitlivělostí na arašidy trpí 4 % dětí a 0,6 % dospělých. Často jde o velmi těžkou alergii s nejvyšším počtem život ohrožujících anafylaktických reakcí. Mnohdy bývá celoživotní, jen pětina dětí z ní do šesti let vyroste. "Buráky se mohou skrývat všude v potravinách např. v různých omáčkách (používá se arašidové máslo na zahuštění), drcené nebo mleté v asijské nebo mexické kuchyni,v sladkostech jako jsou bonbóny, sušenky, tatranky, koláčky. Můžou být přítomny i v ptačím zobu," tvrdí MUDr. Čápová, která vede poradnu pro alergiky na www.ulekare.cz.
3. Korýši
Korýši jsou nejčastějším alergenem u dospělých (až 2 procenta). U dětí jde naopak o vzácný problém (0,1 procenta). Alergie se rozvíjí později v průběhu života a bývá těžká a celoživotní. Je odlišná od alergií na ryby. "Alergeny jsou často ukryty jako součást ingrediencí při přípravě pokrmů (krabí extrakt do polévek, přibarvení masa), v omáčkách, sushi. Nebezpečí může číhat i ve vitamínech či granulích pro domácí zvířata a rybičky," tvrdí odbornice na alergie Gertruda Čápová. Alergici často reagují i na vzduchem přenášené částečky z vařeného pokrmu nebo při zpracování korýšů v rybárnách.
4. Ořechy
Přecitlivělost na ně postihuje 1,1 % dětí a 0,5 % dospělých. "Počet alergiků reagujících na ořechy stoupá, přičemž jde o potíž na celý život, výjimkou nejsou ani anafylaktické reakce. Existuje velmi mnoho typů ořechů. Alergičtí můžete být jen na jeden typ, zatímco jiné vám nevadí. Ovšem někdo jiný je zase citlivý na všechny skořápkové plody," podotýká lékařka Čápová.
5. Vejce
Jsou druhým nejčastějším alergenem u dětí (1,5 procenta), u dospělých je tato alergie vzácná. Asi 80 % dětí postupně do věku do 16 let z alergie vyroste. "Alergen je přítomen v mnoha potravinách, jako konzervované polévky, zmrzlina, mleté maso, smažené maso, pomazánky, zálivky na salát, majonéze, pečivo,cukrovinky atd. Alergen je přítomen i v očkovacích látkách ( např.chřipka), používá se ke kultivaci virů," říká doktorka Getruda Čápová.
6. Ryby
Jen 0,4 % dospělých a 0,1 % dětí má alergii na ryby. Může jít pouze o jeden druh nebo i o více ryb. Často se přecitlivělost objevuje v dospělosti a bývá těžká a celoživotní. "V restauracích se navíc ryby běžně smaží ve stejném oleji nebo na stejném grilu jako jiné pokrmy, často jsou skladovány ryby společně s jinou potravinou. Rybí kosti obsahuje i košer želatina, která se nachází např. v košer pudingu. Do krmiva pro drůbež se přidává rybí moučka, proto je potřeba opatrnosti i s konzumací drůbeže," podotýká lékařka G. Čápová.
7. Sója
Na sóju je alergických 0,4 % dětí, u dospělých nejde o významný alergen. Patří do rodiny luštěnin. U poloviny dětí potíže do sedmi až deseti let vymizí. "Nebezpečí vzniku alergie na sóju hrozí i dětem s alergií na bílkovinu kravského mléka, proto by tyto děti neměly být krmeny mléčnými formulemi, které obsahují sóju. Sója je obsažena v celé řadě potravin, v kojenecké výživě,v konzervách, instantních polévkách, arašídové máslo, přidává se do pečiva, pizza těsto. Opatrnosti je potřeba i u smažených výrobků v restauraci, kde se může používat sojový olej," doplňuje MUDr. Čápová. Pozor i na asijskou kuchyni, kde je sója přidávána do všech jídel. Jak předcházet komplikacím? Pečlivě kontrolovat etikety a v restauracích se zeptat na všechno, co se používá k přípravě vybraného jídla.
8. Pšenice
Alergii na pšenici má 0,4 % dětí. Je zajímavé, že 65 procent z nich do 12 let z této alergie vyroste. Přecitlivělost na pšenici je odlišná od celiakie, která je autoimunitní nemocí vyvolanou lepkem obsaženým nejen v pšenici, ale i v jiných obilovinách. "Pšenice je obsažena jak v potravinách - obiloviny, těstoviny, sušenky, a dokonce i párky v rohlíku, omáčkách, zmrzlině, ale také v nepotravinářských položkách, jako jsou kosmetické a toaletní potřeby," dodává Gertruda Čápová.
Související
Počasí dnes nebude příznivé pro alergiky, upozornili meteorologové
Jak léčit obezitu či alergie u člověka? Vodítkem může být jídelníček goril
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Budoucí šéf Pentagonu čelí obvinění ze zneužití. Ženě měl znemožnit odejít z pokoje a znásilnit ji
před 2 hodinami
Dramatický týden války na Ukrajině: Eskalace a nové zbraně mění pravidla hry
před 3 hodinami
1000 dní války na Ukrajině: Nastává přelomové období, shodují se experti
před 3 hodinami
Putin: Raketu Orešnik nedokáže zachytit nic na světě. Zahájíme sériovou výrobu
před 5 hodinami
Politico: Svět má nového vítěze v boji s extrémním počasím. Překvapivě jím není západní země
před 6 hodinami
Zatykač na Blízkém východě moc nezmění. Netanjahu ví, že po válce jeho kariéra může skončit, říká Salem
před 6 hodinami
Riziko chyby je vysoké. Rétorika Kremlu připouští jadernou válku, varuje analýza
před 6 hodinami
Nemocnice v Pásmu Gazy jsou před zhroucením. O víkendu hrozí kompletní kolaps zdravotnického systému
před 7 hodinami
Rusko na Ukrajině otestovalo novou raketu Orešnik. Hromadná produkce nehrozí, myslí si expert
před 7 hodinami
Fixace hypotéky: Jaké během ní máte možnosti?
před 7 hodinami
Do napjaté situace si přisadil i Kim Čong-un: Svět míří k ničivé termonukleární válce
před 7 hodinami
Víte, jaký program dokáže ušetřit práci každému podnikateli? Online fakturace
před 8 hodinami
Eskalace války zneklidňuje Evropu. Tusk mluví o nejistotě, Švédsko o zastrašování
před 8 hodinami
Tragický konec pátrání po miminku ve Vídni. Policie podezřívá matku
před 9 hodinami
Situace je nejhorší od začátku války. Evropa znepokojená, Moskva hrozí, Číňané vyzývají ke klidu
před 9 hodinami
USA zavádí nové sankce. Destabilizují Rusko, citelně se ale dotknou Evropy
před 9 hodinami
Británie stupňuje rétoriku: Pokud dnes Putin napadne východní Evropu, jsme připraveni na válku
před 10 hodinami
Orbán chce pozvat Netanjahua do Maďarska. Slibuje, že ho nezatkne
před 10 hodinami
Diplomat prozradil, proč Putin eskaluje konflikt na Ukrajině. Kreml sdělil důvod odpálení rakety
před 11 hodinami
Změny počasí mění svět k nepoznání. O domov už přišly desítky milionů lidí
Konference OSN o změně klimatu COP29, která právě skončila v ázerbájdžánském Baku, přinesla opětovné výzvy k řešení klimatické krize. Ty však ostře kontrastují s tvrdou realitou: miliony lidí byly nuceny opustit své domovy kvůli klimatickým katastrofám, uvedl server Al-Džazíra.
Zdroj: Libor Novák