Praha - "Velká osmička alergenů" – i tak by se daly nazvat potraviny, které způsobují 50 až 90 % všech těžkých alergických reakcí na jídlo. Co do této skupiny patří a co mohou tyto potraviny způsobit?
Nejběžnější potravinové alergie dospělých se liší od dětských přecitlivělostí. "Řada dětí z alergie na mléko, vejce nebo pšenici vyroste, u dospělých se ale mohou nové potíže objevit v průběhu života," tvrdí MUDr. Gertruda Čápová, která je specialistkou na alergie.
Život s potravinovou alergií není jednoduchý, vyžaduje neustálé pečlivé sledování štítků na potravinách, kosmetických přípravkách. Pokud budete dobře znát svůj alergen a budete vědět, kde ho hledat, bude pro vás snadnější se mu vyhnout.
Podívejte se na 8 nejrizikovějších potravin. Ty by měly být označeny jako alergeny – například u pochutiny, ve které je obsažen hydrolyzovaný rostlinný olej ze sóji, by mělo být na štítku se složením výrazně napsáno, že obsahuje tento alergen.
1. Mléko
Alergie na bílkovinu kravského mléka se vyskytuje u 2 až 3 % kojenců a batolat. Většina dětí z tohoto problému vyroste do svých šesti let. "Je nutná opatrnost, protože mléko je jeden z nejrozšířenějších alergenů, ukrývá se v mnoha potravinách- sladkosti, masové konzervy, rybí konzervy, energetické nápoje, koktejly, omáčky, nemléčné" šlehačky, ale také v ne potravinářských výrobcích - tělové a vlasové kosmetice a v dalších produktech, kde by to nikdo nečekal," podotýká MUDr. Gertruda Čápová.
2. Burské oříšky (arašídy)
Přecitlivělostí na arašidy trpí 4 % dětí a 0,6 % dospělých. Často jde o velmi těžkou alergii s nejvyšším počtem život ohrožujících anafylaktických reakcí. Mnohdy bývá celoživotní, jen pětina dětí z ní do šesti let vyroste. "Buráky se mohou skrývat všude v potravinách např. v různých omáčkách (používá se arašidové máslo na zahuštění), drcené nebo mleté v asijské nebo mexické kuchyni,v sladkostech jako jsou bonbóny, sušenky, tatranky, koláčky. Můžou být přítomny i v ptačím zobu," tvrdí MUDr. Čápová, která vede poradnu pro alergiky na www.ulekare.cz.
3. Korýši
Korýši jsou nejčastějším alergenem u dospělých (až 2 procenta). U dětí jde naopak o vzácný problém (0,1 procenta). Alergie se rozvíjí později v průběhu života a bývá těžká a celoživotní. Je odlišná od alergií na ryby. "Alergeny jsou často ukryty jako součást ingrediencí při přípravě pokrmů (krabí extrakt do polévek, přibarvení masa), v omáčkách, sushi. Nebezpečí může číhat i ve vitamínech či granulích pro domácí zvířata a rybičky," tvrdí odbornice na alergie Gertruda Čápová. Alergici často reagují i na vzduchem přenášené částečky z vařeného pokrmu nebo při zpracování korýšů v rybárnách.
4. Ořechy
Přecitlivělost na ně postihuje 1,1 % dětí a 0,5 % dospělých. "Počet alergiků reagujících na ořechy stoupá, přičemž jde o potíž na celý život, výjimkou nejsou ani anafylaktické reakce. Existuje velmi mnoho typů ořechů. Alergičtí můžete být jen na jeden typ, zatímco jiné vám nevadí. Ovšem někdo jiný je zase citlivý na všechny skořápkové plody," podotýká lékařka Čápová.
5. Vejce
Jsou druhým nejčastějším alergenem u dětí (1,5 procenta), u dospělých je tato alergie vzácná. Asi 80 % dětí postupně do věku do 16 let z alergie vyroste. "Alergen je přítomen v mnoha potravinách, jako konzervované polévky, zmrzlina, mleté maso, smažené maso, pomazánky, zálivky na salát, majonéze, pečivo,cukrovinky atd. Alergen je přítomen i v očkovacích látkách ( např.chřipka), používá se ke kultivaci virů," říká doktorka Getruda Čápová.
6. Ryby
Jen 0,4 % dospělých a 0,1 % dětí má alergii na ryby. Může jít pouze o jeden druh nebo i o více ryb. Často se přecitlivělost objevuje v dospělosti a bývá těžká a celoživotní. "V restauracích se navíc ryby běžně smaží ve stejném oleji nebo na stejném grilu jako jiné pokrmy, často jsou skladovány ryby společně s jinou potravinou. Rybí kosti obsahuje i košer želatina, která se nachází např. v košer pudingu. Do krmiva pro drůbež se přidává rybí moučka, proto je potřeba opatrnosti i s konzumací drůbeže," podotýká lékařka G. Čápová.
7. Sója
Na sóju je alergických 0,4 % dětí, u dospělých nejde o významný alergen. Patří do rodiny luštěnin. U poloviny dětí potíže do sedmi až deseti let vymizí. "Nebezpečí vzniku alergie na sóju hrozí i dětem s alergií na bílkovinu kravského mléka, proto by tyto děti neměly být krmeny mléčnými formulemi, které obsahují sóju. Sója je obsažena v celé řadě potravin, v kojenecké výživě,v konzervách, instantních polévkách, arašídové máslo, přidává se do pečiva, pizza těsto. Opatrnosti je potřeba i u smažených výrobků v restauraci, kde se může používat sojový olej," doplňuje MUDr. Čápová. Pozor i na asijskou kuchyni, kde je sója přidávána do všech jídel. Jak předcházet komplikacím? Pečlivě kontrolovat etikety a v restauracích se zeptat na všechno, co se používá k přípravě vybraného jídla.
8. Pšenice
Alergii na pšenici má 0,4 % dětí. Je zajímavé, že 65 procent z nich do 12 let z této alergie vyroste. Přecitlivělost na pšenici je odlišná od celiakie, která je autoimunitní nemocí vyvolanou lepkem obsaženým nejen v pšenici, ale i v jiných obilovinách. "Pšenice je obsažena jak v potravinách - obiloviny, těstoviny, sušenky, a dokonce i párky v rohlíku, omáčkách, zmrzlině, ale také v nepotravinářských položkách, jako jsou kosmetické a toaletní potřeby," dodává Gertruda Čápová.
Související
Evropa čelí extrémní pylové sezóně. Alergií trpí i lidé, kteří ji dodnes neměli
Počasí dnes nebude příznivé pro alergiky, upozornili meteorologové
Aktuálně se děje
před 14 minutami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 42 minutami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 54 minutami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 1 hodinou
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 2 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 3 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 4 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 4 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 5 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 5 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 6 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 7 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 8 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
Prezident Petr Pavel pokračuje v jednání s osobnostmi, které navrhl Andrej Babiš (ANO) pro obsazení pozic v nové vládě. Kabinet má vzniknout ve spolupráci hnutí ANO, SPD a Motoristů sobě. Jako první ve čtvrtek na Hrad dorazil nominant SPD na ministra obrany, Jaromír Zůna, a kandidát stejné strany pro zemědělství, Martin Šebestyán. Poté se Pavel sešel s lídrem Motoristů, Petrem Macinkou.
Zdroj: Libor Novák