Praha - "Velká osmička alergenů" – i tak by se daly nazvat potraviny, které způsobují 50 až 90 % všech těžkých alergických reakcí na jídlo. Co do této skupiny patří a co mohou tyto potraviny způsobit?
Nejběžnější potravinové alergie dospělých se liší od dětských přecitlivělostí. "Řada dětí z alergie na mléko, vejce nebo pšenici vyroste, u dospělých se ale mohou nové potíže objevit v průběhu života," tvrdí MUDr. Gertruda Čápová, která je specialistkou na alergie.
Život s potravinovou alergií není jednoduchý, vyžaduje neustálé pečlivé sledování štítků na potravinách, kosmetických přípravkách. Pokud budete dobře znát svůj alergen a budete vědět, kde ho hledat, bude pro vás snadnější se mu vyhnout.
Podívejte se na 8 nejrizikovějších potravin. Ty by měly být označeny jako alergeny – například u pochutiny, ve které je obsažen hydrolyzovaný rostlinný olej ze sóji, by mělo být na štítku se složením výrazně napsáno, že obsahuje tento alergen.
1. Mléko
Alergie na bílkovinu kravského mléka se vyskytuje u 2 až 3 % kojenců a batolat. Většina dětí z tohoto problému vyroste do svých šesti let. "Je nutná opatrnost, protože mléko je jeden z nejrozšířenějších alergenů, ukrývá se v mnoha potravinách- sladkosti, masové konzervy, rybí konzervy, energetické nápoje, koktejly, omáčky, nemléčné" šlehačky, ale také v ne potravinářských výrobcích - tělové a vlasové kosmetice a v dalších produktech, kde by to nikdo nečekal," podotýká MUDr. Gertruda Čápová.
2. Burské oříšky (arašídy)
Přecitlivělostí na arašidy trpí 4 % dětí a 0,6 % dospělých. Často jde o velmi těžkou alergii s nejvyšším počtem život ohrožujících anafylaktických reakcí. Mnohdy bývá celoživotní, jen pětina dětí z ní do šesti let vyroste. "Buráky se mohou skrývat všude v potravinách např. v různých omáčkách (používá se arašidové máslo na zahuštění), drcené nebo mleté v asijské nebo mexické kuchyni,v sladkostech jako jsou bonbóny, sušenky, tatranky, koláčky. Můžou být přítomny i v ptačím zobu," tvrdí MUDr. Čápová, která vede poradnu pro alergiky na www.ulekare.cz.
3. Korýši
Korýši jsou nejčastějším alergenem u dospělých (až 2 procenta). U dětí jde naopak o vzácný problém (0,1 procenta). Alergie se rozvíjí později v průběhu života a bývá těžká a celoživotní. Je odlišná od alergií na ryby. "Alergeny jsou často ukryty jako součást ingrediencí při přípravě pokrmů (krabí extrakt do polévek, přibarvení masa), v omáčkách, sushi. Nebezpečí může číhat i ve vitamínech či granulích pro domácí zvířata a rybičky," tvrdí odbornice na alergie Gertruda Čápová. Alergici často reagují i na vzduchem přenášené částečky z vařeného pokrmu nebo při zpracování korýšů v rybárnách.
4. Ořechy
Přecitlivělost na ně postihuje 1,1 % dětí a 0,5 % dospělých. "Počet alergiků reagujících na ořechy stoupá, přičemž jde o potíž na celý život, výjimkou nejsou ani anafylaktické reakce. Existuje velmi mnoho typů ořechů. Alergičtí můžete být jen na jeden typ, zatímco jiné vám nevadí. Ovšem někdo jiný je zase citlivý na všechny skořápkové plody," podotýká lékařka Čápová.
5. Vejce
Jsou druhým nejčastějším alergenem u dětí (1,5 procenta), u dospělých je tato alergie vzácná. Asi 80 % dětí postupně do věku do 16 let z alergie vyroste. "Alergen je přítomen v mnoha potravinách, jako konzervované polévky, zmrzlina, mleté maso, smažené maso, pomazánky, zálivky na salát, majonéze, pečivo,cukrovinky atd. Alergen je přítomen i v očkovacích látkách ( např.chřipka), používá se ke kultivaci virů," říká doktorka Getruda Čápová.
6. Ryby
Jen 0,4 % dospělých a 0,1 % dětí má alergii na ryby. Může jít pouze o jeden druh nebo i o více ryb. Často se přecitlivělost objevuje v dospělosti a bývá těžká a celoživotní. "V restauracích se navíc ryby běžně smaží ve stejném oleji nebo na stejném grilu jako jiné pokrmy, často jsou skladovány ryby společně s jinou potravinou. Rybí kosti obsahuje i košer želatina, která se nachází např. v košer pudingu. Do krmiva pro drůbež se přidává rybí moučka, proto je potřeba opatrnosti i s konzumací drůbeže," podotýká lékařka G. Čápová.
7. Sója
Na sóju je alergických 0,4 % dětí, u dospělých nejde o významný alergen. Patří do rodiny luštěnin. U poloviny dětí potíže do sedmi až deseti let vymizí. "Nebezpečí vzniku alergie na sóju hrozí i dětem s alergií na bílkovinu kravského mléka, proto by tyto děti neměly být krmeny mléčnými formulemi, které obsahují sóju. Sója je obsažena v celé řadě potravin, v kojenecké výživě,v konzervách, instantních polévkách, arašídové máslo, přidává se do pečiva, pizza těsto. Opatrnosti je potřeba i u smažených výrobků v restauraci, kde se může používat sojový olej," doplňuje MUDr. Čápová. Pozor i na asijskou kuchyni, kde je sója přidávána do všech jídel. Jak předcházet komplikacím? Pečlivě kontrolovat etikety a v restauracích se zeptat na všechno, co se používá k přípravě vybraného jídla.
8. Pšenice
Alergii na pšenici má 0,4 % dětí. Je zajímavé, že 65 procent z nich do 12 let z této alergie vyroste. Přecitlivělost na pšenici je odlišná od celiakie, která je autoimunitní nemocí vyvolanou lepkem obsaženým nejen v pšenici, ale i v jiných obilovinách. "Pšenice je obsažena jak v potravinách - obiloviny, těstoviny, sušenky, a dokonce i párky v rohlíku, omáčkách, zmrzlině, ale také v nepotravinářských položkách, jako jsou kosmetické a toaletní potřeby," dodává Gertruda Čápová.
Související
Počasí dnes nebude příznivé pro alergiky, upozornili meteorologové
Jak léčit obezitu či alergie u člověka? Vodítkem může být jídelníček goril
Aktuálně se děje
před 52 minutami
Ruská představa míru na Ukrajině: Pokud Kyjev odmítne naše návrhy, přitvrdíme, zní z Kremlu
před 1 hodinou
Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí
před 1 hodinou
Putin míří do Severní Koreje. Ocenil, že Kim podporuje válku proti Ukrajině
před 1 hodinou
Ukrajina míří k masivnímu blackoutu. Lidé budou bez elektřiny polovinu dne, varují energetici
před 2 hodinami
Nastane druhá korejská válka? Poloostrov je v napětí, balónek s odpadem brzy může vystřídat jaderná hlavice
před 2 hodinami
Tropické počasí je tady. Meteorologové varují před vysokými teplotami
před 2 hodinami
Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové
před 2 hodinami
Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0
před 3 hodinami
Ničivý požár v Pěčíně zasáhl střechu domu i stodolu. Škoda jde do milionů
před 3 hodinami
Někteří zranění jsou po výbuchu na Libavé už doma. Armáda truchlí za zemřelého kolegu
před 3 hodinami
Izrael: Desítky rukojmí zadržovaných Hamásem jsou naživu, boje nezastavíme
před 3 hodinami
Dodávky zbraní do Izraele mají zelenou. Odpůrci v USA couvli
před 4 hodinami
Peking nemůže mít obojí. NATO mluví o sankcích proti Číně za podporu Ruska
před 5 hodinami
Další rošáda v Kremlu: Putin povyhazoval náměstky, zaměstnal svou příbuznou
před 5 hodinami
Rusové v Africe: V Súdánu chtějí přístav. Moskva hraje na obě strany občanského konfliktu
před 6 hodinami
Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ
před 6 hodinami
Výhled počasí do července: Po tropech má v Česku následovat ochlazení
před 8 hodinami
Princezna Kate je zpět a řekla: Dělám pokroky, ale ...jsou dobré a špatné dny
před 8 hodinami
Řidič vydal školákům špatné jízdenky, měli platit každý 1000 korun. Zasahovala policie
včera
Česko chce co nejsilnější portfolio v Evropské komisi, naznačil Fiala
Premiér Petr Fiala (ODS) chce na neformálním unijním summitu v Bruselu usilovat o co nejsilnější portfolio v budoucí Evropské komisi. Řekl to před odletem na jednání, na němž se chce kandidátů na nejvyšší posty v Evropské unii ptát na jejich vize dalšího směřování bloku.
Zdroj: Jan Hrabě