Jak správně odstranit přisáté klíště. Na tyto postupy rychle zapomeňte

Praha - Experti varují před extrémním nebezpečím z klíšťat. Právě v těchto dnech a za tohoto počasí jsou klíšťata nejaktivnější a číhat na nás mohou skoro kdekoli. Vyplatí se proto vědět, jak přisáté klíště správně odstranit.

Varování před extrémní aktivitou klíšťat vydal Český hydrometeorologický úřad ve spolupráci se Statním zdravotním ústavem a podporou ministerstva zdravotnictví. Zdá se, že bychom toto varování neměli podceňovat.

Samozřejmě to neznamená, že musíme o prodlouženém víkendu zůstat zavření doma. Jen bychom měli být opatrní. K prevenci patří už tradičně dlouhé kalhoty, dlouhé rukávy, pokud možno světlé oblečení, na kterém jsou klíšťata vidět a pak samozřejmě repelenty. Po procházce venku bychom se měli důkladně prohlédnout a klíšťata odchytit ještě než se do nás zakousnou.

I přesto se může stát, že na sobě po několika dnech objevíme přisáté klíště. Ani to není důvod k panice, k ostražitosti už ovšem ano. Ta trocha krve, co nám klíště vezme, je zanedbatelná, parazit ale může být infikovaný klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliozou. To jsou dvě nejčastější a nejnebezpečnější nemoci, které klíšťata přenášejí.

Vyhnout se infikaci můžeme i šetrným odstraněním klíštěte. I tak jednoduchý úkon ale skýtá mnoho záludností a navíc se doporučení lékařů v tomto směru stále vyvíjejí a leckdy i popírají. Jak tedy správně odstranit přisáté klíště?

Předně je nutné vědět o klíšťatech několik věcí. Než se přisají, mohou i hodiny lézt po vašem těle a hledat vhodné místo. Když probodávají kůži svým ostrým sosáčkem, vylučují zároveň látku, která místo poranění znecitlivuje, takže nic necítíme. Kromě toho mají na sosáku protihroty, které brání vypadnutí nebo vytažení klíštěte z rány. Navíc klíště vylučuje i látku podobnou cementu, takže se dokáže v ráně důkladně "zabetonovat".

Přisaje-li se hladové klíště na kůži, ještě několik dalších hodin nehrozí příliš velké riziko, že by nás případně infikovalo nákazou. V prvních hodinách klíště pouze "nasává". Teprve když dostatečně ukojí svůj hlad, stane se, že část krve, tekutin a virů a bakterií klíště "vyplivne" zpět do našeho organismu. Tak dochází k infekci napadeného člověka nebo zvířete.

Pokud přisáté klíště z rány vytahujeme příliš nešetrně, můžeme z něj sami do svého těla vytlačit obsah jeho útrob i s infekcí. Proto je tedy důležité klíště odstranit šetrně a správně, abychom riziko nákazy zbytečně nezvyšovali.

Jak tedy správně na klíště

Točit s klíštětem? Po nebo proti směru hodinových ručiček? Dusit ho mastí? Tak na tyhle postupy raději rychle zapomeňte. Klíště dusící se po vrstvou krému nebo masti vás pravděpodobně v agónii samo nakazí. Vytáčení klíšťat oběma směry sice funguje, ale protože klíšťata nemají na sosáku závit, ale protihroty, nemá logiku klíště vytáčet. Je to nešetrný způsob, při kterém hrozí výše zmíněná rizika.

Mnohem lepší je klíště z rány opatrným pohybem "vykývat". Doporučuje se při tom použít gumové rukavice nebo třeba igelitový sáček a nedotýkat se klíštěte holou rukou. I tak se totiž může infekce přenášet.

Vůbec nejlepší je použít k odstranění klíštěte nějakou z pomůcek k tomu určených. Jsou to buď speciální kleštičky nebo speciální karta. Obojí koupíte třeba v lékárně. Kleštičky jsou lepší než vaše prsty, ale zdaleka nejlepší je karta. S pomocí kleštiček lze klíště snadno uchopit a opatrně vytáhnout. Stále u toho však tlačíme na tělo a hrozí, že obsah jeho střev si vstříkneme do těla.

Nejideálnější variantou je tedy speciální karta. Vypadá zhruba jako platební karta, ale na okraji má výřez ve tvaru V. Do něj klíště nabereme a aniž bychom se ho museli dotýkat, jednoduše ho mírným tlakem vytáhneme. Vytažené klíště můžeme spláchnout nebo třeba spálit pečlivě zabalené do kousku papíru. Nedrtíme ho, ani nerozmačkáváme.

Pokud v ráně zůstaly zbytky kusadel, není třeba se děsit. Z nich infekce nehrozí a tělo si s nimi poradí samo podobně jako třeba s třískou. Kusadla se vydrolí, vyhnisají nebo odrostou. Ránu je ale dobré ošetřovat desinfekcí.

Máte-li podezření nebo obavy, že by klíště mohlo být infikované, je lepší si ho schovat do igelitového sáčku k případnému pozdějšímu rozboru v laboratoři. Místo, kde bylo klíště přisáté, je nutné přinejmenším několik dní pečlivě sledovat. Proti klíštové virové encefalitidě se můžete nechat očkovat. Proti lymské borelióze však očkování neexistuje. Pokud vás klíště nakazilo boreliózou, může (ale nemusí!) se to projevit zarudlou skvrnou v místě kousnutí. Skvrna je často specifická i tím, že od středu bledne. V takovém případě neváhejte a co nejdřív vyhledejte lékaře.

Související

Více souvisejících

klíšťata zdraví Zvířata

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 4 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

Válka na Ukrajině: Rusové tvrdí, že dobyli další obec u Charkova

Moskva v sobotu uvedla, že její jednotky obsadily další obec v Charkovské oblasti, kde minulý týden zahájily novou ofenzivu. Konkrétně má jít o vesnici Starycja. Kyjev to zatím nijak nekomentoval. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy