Rozhovor s Ištvanem: Proč Janoušek a Rittig nesedí už dávno?

Praha - Detektivové při vyšetřování pražských lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga narazili na klientelistickou síť, jež podobné případy kryla před policií. Vrchní žalobce Ivo Ištvan dnešním Hospodářským novinám (HN) řekl, že jeho lidé zjistili, proč se v minulosti podezření na zmanipulované zakázky nebo korupční obchody nedostala k soudu.

"Víme, proč k těmto věcem (vyšetřování politických špiček) nemohlo docházet," řekl listu Ištvan. Dodal, že to ukazují důkazy sesbírané při vyšetřování, které před měsícem vyvrcholilo prohlídkami u Janouška a Rittiga, zatčením exposlanců ODS kvůli korupci a obviněním šéfky kanceláře premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové ze sledování jeho manželky vojenskou kontrarozvědkou.

HN připomněly, že soud prohlídky povolil s interním zdůvodněním, že exnáměstek Vrchního státního zastupitelství v Praze Libor Grygárek ze své funkce údajně zařizoval, aby se nevyšetřovaly zakázky související právě s Janouškem. Grygárek to popřel.

Zjistili jsme obavu z možného ovlivňování dosud nevyslechnutých svědků, vysvětluje v rozhovoru pro iHned.cz dál Ištvan, proč jsou tři bývalí poslanci ODS Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr už měsíc ve vazbě.

HN: Padla vláda, jsou zatčeni poslanci, kteří dostali trafiky, a Janoušek se směje na Jadranu a Rittig v Monaku. Máte k tomu nějaký komentář?

Teď moc nechápu, jaký bych k tomu měl mít komentář. Nevím, jestli nezaměňujeme příčinu s následkem. Státní zastupitelství musí konat, pokud zjistí nějaké informace. Nic víc. A jestli se někdo směje nebo nesměje na Jadranu... Já jsem tady vysvětlil, že pečlivě vyhodnocujeme všechny úkony a konáme, když existuje podezření z trestného činu. Jestli se někdo ptá, proč není obviněný ten nebo onen, tak to mi připomíná doby, kdy pracovní kolektivy žádaly, aby byl někdo odsouzen. Ta doba je snad už proboha pryč.

HN: Frustraci společnosti z obrovské míry korupce přece není možné srovnávat s tím, když v padesátých letech "pracovní kolektivy" žádaly popravu Milady Horákové.

Pochopte, já jsem státní zástupce. Já přece nemůžu rozhodovat o stíhání jen proto, že je někdo frustrován. Nebo že někomu přijde divné, že někdo obviněn je, a jiný není.

HN: Jak dlouho jste váhali na právním posouzením, že korupcí může být i nabídka funkcí? Mluvíme o místech v dozorčích radách pro Tluchoře, Fuksu, Šnajdra a Bočka.

My jsme samozřejmě tohle jednání hodnotili. A na právní kvalifikaci jsme se shodli.

HN: Je skutečně potřeba, aby ti poslanci byli už měsíc ve vazbě? Víme, řeknete, že o tom rozhodl soud...

Podívejte se, dovodili jsme důvody vazby i s ohledem na to, jak to jednání probíhalo. A zjistili jsme obavu z možného ovlivňování dosud nevyslechnutých svědků.

HN: Kdy budete mít svědky vyslechnuté, aby už skončily důvody vazby?

Dnes jsem mluvil s dozorovým státním zástupcem. Je to jen jeho odhad, ale domnívá se, že se pohybujeme maximálně na hranici dvou měsíců. Ale může být, že u jednotlivých osob to může být trošičku jiné.

HN: Věděl premiér Nečas o tom, že jeho tajemnice Nagyová zneužívá vojenskou rozvědku ke sledování jeho ženy?

To vám neřeknu. To je živá věc. Provedeme úkony a uvidíme, jakou roli kdo hrál. Ale nemůžu vyloučit, že mohlo dojít k nejrůznějším jednáním. Ale pokud o nich nevíme, tak to jsou jen spekulace.

Selhávaly podle vás zásadní složky státní moci?

My nesmíme ani naznačovat. Ale věřte, že naše počínání je odůvodněné a veškerý náš postup můžeme komukoli doložit. Když si uvědomíte, že nám soud povolil opakovaně odposlechy na řadu měsíců, včetně odvolacího soudu, tak to není záležitost nějakého Ištvana nebo Šlachty. Řada očí prostě viděla určitá zjištění a na základě vlastního úsudku nám dala zelenou k dalšímu šetření.

(Zdroj: iHned.cz)

Související

Ivo Ištván.

Státní zástupce Ištvan končí v Olomouci, přechází do Brna

Z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci odejde ke konci března jeho dosavadní vedoucí Ivo Ištvan. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vyhověl jeho žádosti o přeložení. Od dubna bude Ištvan státním zástupcem brněnského Nejvyššího státního zastupitelství. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.
Ministerstvo spravedlnosti ČR

Ministerstvo se chce zbavit Bradáčové, Ištvana a Zemana? Nesmysl, oponuje Benešová

Ministerstvo spravedlnosti podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nepřijalo žádnou z jeho připomínek k návrhu zákona o státním zastupitelství. Jde mimo jiné o funkční období nejvyššího státního zástupce a obou vrchních státních zástupců. Podle Zemana je tak účelem zákona zřejmě především přeobsadit tyto funkce.

Více souvisejících

Ivo Ištvan Roman Janoušek Ivo Rittig

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy