Ministr Toman: S firmou Agrotrade nemám nic společného. Tady je důkaz

Praha - Ministr zemědělství Miroslav Toman se dnes distancoval od údajných dluhů společnosti Agrotrade, o nichž v aktuálním čísle napsal týdeník Respekt. V době, kdy měly dluhy vzniknout, působil Toman v zahraničí, navíc prý nikdy nebyl akcionářem, ani členem orgánů firmy, uvedl ve svém dnešním prohlášení.

"Jsem připraven nést odpovědnost za to, co jsem udělal špatně, ale to není tento případ," uvedl dnes Toman. Časopis podle něj pracoval ve svém článku pouze s náznaky o rodinné firmě, protože dobře ví, že Toman nebyl nikdy ani akcionářem ani členem orgánů Agrotrade. "To platí tím spíše, že v době, kdy měly údajné dluhy "rodiny Tomanů" vznikat, jsem působil v zahraničí. Proto nemám k této umělé kauze co dalšího říct," dodal.

Podle právníka firmy Ivana Kozla společnost Agrotrade během své existence, od roku 1990, podnikala mimo jiné v odvětví leasingu. "Tato činnost byla samostatná a dle metodik peněžních domů zcela oddělená. Na základě prováděných auditů v samotných peněžních domech byla společnost vyzvána, aby svoje aktivity diverzifikovala," zdůvodnil Kozel proč byla firma v roce 2001 odprodána ze skupiny Agrotrade pod obchodním názvem Technology Leasing. Podle právníka byl odprodej zcela v souladu se všemi právními i ekonomickými pravidly a se souhlasem úvěrující banky. Do konkurzu firmu údajně přivedli až noví vlastníci, kteří za to byli údajně následně trestně postiženi.

Podle svého životopisu zveřejněného na webu ministerstva zemědělství působil Toman v letech 1996 až 2001 coby diplomat v USA a na Slovensku. V letech 1990 až 1996 byl řídícím pracovníkem zemědělské firmě Agrotec Hustopeče patřící do skupiny Agrotrade. Coby řídící pracovník "obnoveného" Agrotrade působil v letech 2006 až 2007.

Agrotrade rodiny Tomanových podle Respektu získal v začátcích svého podnikání stamilionové úvěry od bank. Nakupoval za ně hlavně podíly v potravinářských podnicích. Zatímco dluhy firmy rostly, většina majetku byla převedena jinam.

Když společnost skončila v konkurzu, zůstaly za ní podle Respektu dluhy ve výši 600 milionů korun. O nejvíc peněz přišla státní Česká konsolidační agentura a Česká spořitelna. Ani jedna z těchto institucí se o nesplacených dluzích nechce bavit a dědictví rodinné firmy Tomanových dnes nezajímá ani politiky, píše časopis. "O tom vůbec nic nevím," řekl Respektu nový ministr Toman.

Na českém trhu působí Tomanových Agrotrade dál, je to ale jiná, později založená společnost. Dluhy nemá skoro žádné, patří jí řada firem jako Xavergen (chov krůt a kuřat), Xaverov (maso a polotovary) nebo Boneco (majonézy).

(Zdroj: iDnes.cz)

Související

Miroslav Toman

Proti koronaviru už bylo očkováno pět členů vlády

Očkováno proti nemoci covid-19 už je nejméně pět ze 14 členů české vlády. Informovala o tom dnes večer Televize Seznam. Vedle premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), kteří dostali vakcínu mezi prvními, byli očkováni také ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) a ministři obrany Lubomír Metnar (za ANO) a zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Více souvisejících

Miroslav Toman dluhy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 3 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

Zdroj: David Holub

Další zprávy