Praha - Chutnají vám plísňové sýry? Šéfkuchař Jiří Voráč pro vás otestoval, který je nejlepší, a který byste raději měli nechat v obchodě, protože vůbec nijak nechutná. Podívejte se na velký test hermelínů.
V našem dalším testu jsme podrobili zkoušce chuti jedenáct sýrů, které jsou běžně k prodeji na pultech českých obchodních řetězců. Tentokrát jsme s šéfkuchařem Jiřím Voráčem z pražské restaurace La Truffe otestovali kvalitu sýrů s bílou plísní na povrchu. Češi je znají pod názvem hermelín.
"Většina sýrů je typu Camembert. Tento typ pochází z Francie ze stejnojmenné vesničky Camembert. Je to sýr, který je na začátku zrání méně výrazný, v průběhu zrání se chuť zvýrazňuje až je trochu palčivý," vysvětluje Voráč. "Vyrábí se z nepasterizovaného kravského mléka," dodal šéfkuchař z restaurace La Truffe.
Vítěz testu - 1. místo: Président: Camembert, měkký zrající sýr s bílou plísní na povrchu
Cena: 24,90 KčHmotnost: 90 gCena za 100 g: 27,67 KčSložení: pasterované mléko, jedlá sůl, mléčné kultury, ušlechtilá plíseň, Penicillium candidum. Tuk v sušině: 60%. Sušina: 50%.Výrobce: neuvedeno. Prodávající: Lactalis CZ, s. r. o., Českobrodská 1174, Praha 9
Hodnocení: "Je velmi jemný, máslový. Chuť odpovídá. Hodil by se k mladým červeným vínům. Je to můj favorit. Velice dobrý a kvalitní sýr."
2. místo: Albert: Sýr s bílou plísní, měkký zrající polotučný sýr s bílou plísní na povrchu
Cena: 14,90 KčHmotnost: 120 gCena za 100 g: 12,42 KčSložení: pasterizované mléko, jedlá sůl, syřidlo, mlékárenské kultury, Penicilum candidum. Sušina min. 43% hm., tuk v sušině min. 43 % hm., jedlá sůl max. 3%.Výrobce: Tatranská mliekareň, Nad traťou 26, Kežmarok, Slovensko. Země původu: Slovensko
Hodnocení: "Je hodně výrazný, poměrně slaný. Je vyzrálý, je trochu starší. Patří mezi čtyři nejlepší."
3. místo: Král sýrů: Nebeský, svěží plísňový sýr jemného aroma a čerstvé chuti
Cena: 37,90 KčHmotnost: 120 gCena za 100 g: 31,58 KčSložení: mléko, čistá mlékařská kultura, Penicillium candidum. Sušina: 48%. Tuk: 29%.Výrobce: Pribina Přibyslav. Distributor: TPK, spol. s r. o., Velkomoravská 2714/28, Hodonín
Hodnocení: "Je měkký, docela vyzrálý. Chuťově je velice dobrý, je tučný. Doporučuji, je to velmi dobrý sýr."
4. místo: Madeta: Plesnivec, camembertský sýr, měkký zrající polotučný sýr s bílou plísní na povrchu
Cena: 26,50 KčHmotnost: 80 gCena za 100 g: 33,13 KčSložení: pasterizované mléko, jedlá sůl max. 3%, syřidlo, mlékařské kultury, ušlechtilá plíseň Penicillium candidum. Sušina: min. 43%, tuk v suš. min. 43%.Výrobce: Tatranská mliekareň, a. s., Nad traťou 26, Kežmarok, Slovensko. Prodávající: MADETA a. s., Rudolfovská 246/83, České Budějovice
Hodnocení: "Teče, mohl by proto být dobrý. Není úplně máslový, jak jsem si představoval. Chuť je ale příjemná, je hodně jemný."
5. místo: Blaník: Camembert
Cena: 29,90 KčHmotnost: 125 gCena za 100 g: 23,92 KčSložení: mléko, jedlá sůl, syřidlo, sýrařské a plísňové kultury. Tuk v sušině 45%. Tuk: nejméně 19,5% hm.. Sušina: 44%.Výrobce: neuvedeno. Vyrobeno v Německu. Prodávající: ALIMPEX FOOD, a. s., Českobrodská 1174, Praha 9 - Kyje
Hodnocení: "Tento sýr je už hodně vyzrálý. Už naopak vypadá kvalitně. Chuť je máslovitá, je výborný."
6. místo: Král sýrů: Hermelín, měkký zrající plnotučný sýr s bílou plísní na povrchu
Cena: 29,90 KčHmotnost: 120 gCena za 100 g: 24,92 KčSložení: mléko, čistá mlékařská kultura, Penicillium candidum. Sušina: 48%. Tuk: 26,4%.Výrobce: Pribina Přibyslav. Distributor: TPK, spol. s r. o., Velkomoravská 2714/28, Hodonín
Hodnocení: "Je středně zralý, chuťově není moc vysoko. Je lehce do tvarohova, i když byl poměrně dost vyzrálý. Není moc výrazný. Po polknutí necítím nic."
7. místo: Merci Chef!: Camembert
Cena: 24,90 KčHmotnost: 90 gCena za 100 g: 27,67 Kč
Hodnocení: "Vypadá docela vyzrále. Příjemně chutná, jen je možná trochu víc slaný. Docela dobrý sýr, je výrazný."
8. místo: Tesco: Camembert, měkký zrající polotučný sýr s bílou plísní na povrchu
Cena: 25,90 KčHmotnost: 120 gCena za 100 g: 21,58 KčSložení: pasterizované mléko, syřidlo, jedlá sůl, mlékařské kultury, Penicillium candidum. Sušina nejméně 43%. Tuk v sušině nejméně 40%. Sůl max. 3%.Výrobce: tatranská mliekareň, a. s., Nad traťou 26, Kežmarok. Země původu: Slovensko. Vyrobeno pro: Tesco Stores ČR, a. s., Vršovická 1527/68b, Praha 10
Hodnocení: "Tento sýr je nevyzrálý, tento sýr není dobrý. Chuť je nevýrazná. Nechutná mi."
9. místo: Polser: Camembert, sýr s bílou plísní na povrchu, měkký, vysokotučný, 60% v sušině
Cena: 14,90 KčHmotnost: 90 gCena za 100 g: 16,56 KčSložení: pasterované mléko, jedlá sůl, mléčné kultury, ušlechtilá plíseň Penicillium candidumVýrobce: Polser SP. z o. o., ul. Armii Krajovwej 18, Siemiatycze, Polsko. Distributor: Lactalis CZ, s. r. o., Českobrodská 1174, Praha 9 - Kyje
Hodnocení: "Na povrchu je středně zralý. Chuťově působí lehce tvarohovitě, není ještě úplně vyzrálý tak, jak by měl být. Má slušnou chuť, je výrazný. Potřeboval by ale určitě ještě uzrát."
10. místo: Billa: Camembert - zrající sýr s bílou plísní na povrchu
Cena: 19,90 KčHmotnost: 100 gSložení: Mléko, smetana, jedlá sůl, syřidlo, mléčné kultury, Penicillium candidum. Min. 49% tuku v sušině, min. 43% sušiny.Výrobce: neuvedeno. Země původu: Česká republika. Vyrobeno pro BILLA, spol. s r. o., Modletice 67, Říčany u Prahy
Hodnocení: "Na omak je hodně tvrdý, pod plísní začíná dozrávat, ale uvnitř je tvarohový. Stejně tak chuť, není ani výrazná. Průměrný sýr."
11. místo: Stříbrňák: Camembert, přírodní zrající sýr s bílou plísní na povrchu
Cena: 22,50 KčHmotnost: 80 gCena za 100 g: 28,13 KčSložení: Minimálně 38% sušinyVýrobce: MW Oberfranken-West eG Wiesenfeld, Německo
Hodnocení: "Sýr je tvrdý, gumový, což napovídá, že nebude asi příliš kvalitní. Chuť je úplně tvarohová. Nechutná mi."
Související
Reflexní pásky? Test ČOI dopadl katastrofálně, devět z deseti jich nevyhovuje
V ubrusech z PVC bývají jedovaté ftaláty, varuje Arnika. Pozor i na nádobí pro děti
test pro spotřebitele , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 8 minutami
V USA padl první trest v případu smrti herce Matthewa Perryho
před 57 minutami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 1 hodinou
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 2 hodinami
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 3 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 4 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 4 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 5 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 5 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 6 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 7 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 7 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 8 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 9 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 9 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 10 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 10 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 11 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 13 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
Prezident Petr Pavel oznámil, že v úterý 9. prosince v 9 hodin jmenuje Andreje Babiše do funkce předsedy vlády. Toto rozhodnutí učinil poté, co předseda hnutí ANO splnil prezidentovu podmínku. Pavel konkrétně ocenil jasný a srozumitelný způsob, jakým Babiš dostál jejich dohodě a veřejně oznámil, jakým způsobem vyřeší svůj střet zájmů.
Zdroj: Libor Novák