Spadla klec? Rittig byl zatčen, spolu s ním další čtyři lidé

Praha - Policisté dnes v Praze brzy ráno zatkli vlivného lobbistu Iva Rittiga, napsal server iDnes.cz. Šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová ČTK tuto informaci nepotvrdila, ani nevyvrátila. Bez uvedení konkrétních jmen sdělila, že policie zadržela a obvinila čtyři lidi v souvislosti s kauzou pražského dopravního podniku a obvinila je z praní špinavých peněz.

"Všechny čtyři osoby jsou v pozici osob zadržených, kdy státní zástupce v následujících 48 hodinách rozhodne o jejich dalším procesním postavení," napsalo později na svém webu vrchní státní zastupitelství. V případě prokázání viny hrozí obviněným za legalizaci výnosů z trestné činnosti tři až osm let vězení či propadnutí majetku. Ze zveřejněné právní kvalifikace mimo jiné vyplývá, že policisté čtveřici viní ze spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech.

Podle České televize je mezi zadrženými vedle Rittiga i jeho advokát David Michal a také exředitel dopravního podniku Martin Dvořák. Ten přitom ČTK sdělil, že dnešní zatýkání se ho netýká.

"Mohu potvrdit pouze to, že protikorupční policisté od rána provádějí úkony ve spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu," řekl ČTK na dotaz o údajném zadržení Rittiga šéf protikorupční policie Milan Komárek. Konkrétní jména zadržených nechtěl stejně jako Bradáčová komentovat.

Na údajné tunelování pražského dopravního podniku ve spojitosti s Rittigem v minulosti upozornil Nadační fond proti korupci. Podle něj byl Rittig pravděpodobně přes síť firem konečným příjemcem 17 haléřů za každý prodaný lístek městské dopravy. Rittig tvrzení na webu fondu napadl u soudu, pražský městský soud ale loni v červnu jeho žalobu nepravomocně zamítl. Podle soudce Tomáše Novosada nadační fond pravdivost svých tvrzení prokázal.

Z veksláka vlivným podnikatelem

„Na začátku 90. let působil Ivo Rittig ve společnosti kontroverzních a později i policií vyšetřovaných podnikatelů, jako byl například František Mrázek. Původně to bylo prostředí lidí, kteří se živili takzvaným vekslováním," popisuje začátky Ivo Rittiga Jiří Fiala z protikorupční organizace Transparency International.

O pár let později začal Rittig podnikat. Získal výhradní zastoupení některých luxusních módních značek v Česku. Na svoje další firmy si vzal stamilionové úvěry u Komerční banky.

Přinejmenším část půjček nikdy nesplatil a pohledávky přešly na Konsolidační agenturu. Od ní je za zlomek ceny odkoupily jiné společnosti, které měly být spojené s Ivo Rittigem, uvedl rozhlas.cz.

„Jeho pozice na poli i politického vlivu začaly dále posilovat po roce 2000, kdy Ivo Rittig navazuje nové obchodní spojení, postupně získává silnější vliv v prostředí pražské a středočeské ODS a posléze se dostává i do kontaktu s předními politiky Občanské demokratické strany, jako byl po roce 2000 například Petr Bendl," dodává Jiří Fiala.

Bendl se od hejtmana Středočeského kraje dostal až do čela ministerstva dopravy a zemědělství. Rittig měl přitom podle médií přijít k výrazným ziskům přes státní podnik Lesy České republiky, které pod ministerstvo zemědělství spadají. Bendl ale v písemném prohlášení odmítá, že by díky němu měl Rittig jakékoli výhody.

"Nikdy jsem nepopíral, že ho znám, ale to platí stejně tak o celé řadě lidí, se kterými jsem se v životě setkal či musel setkat na pracovní či společenské úrovni. S panem Rittigem nijak nespolupracuji, natož abych jím byl jakkoli řízen. Ani se s ním nestýkám," napsal v prohlášení Petr Bendl.

V médiích se jméno Ivo Rittig začalo skloňovat zejména s kauzou kolem pražského dopravního podniku. Rittig měl podle Nadačního fondu proti korupci například inkasovat 17 haléřů z každé prodané jízdenky. Spojovaný je i s některými solárními elektrárnami, které později odkoupil ČEZ.

Policie minulý týden prohledala Rittigův dům i kancelář. Zabavila mimo jiné datové nosiče. Podle jeho advokátky Karolíny Babákové ale žádné důkazy detektivové nenašli. „Obávám se, že v případě mého klienta to přesně tak dopadne a prohlédnou si fotografie z dovolené," poznamenala advokátka.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

Zdroj: David Holub

Další zprávy