Razie u Rittiga: Zlato se nenašlo, něco ale nesedí, namítá advokát

Praha - Při červnových prohlídkách domu, kanceláře a bankovní schránky lobbisty Iva Rittiga nenašla policie žádnou finanční hotovost ani zlato. Vyplývá to z policejních protokolů, které dnes u pražského městského soudu přečetla soudkyně v rámci projednávání Rittigovy žaloby na ochranu osobnosti. Lobbista se domáhá omluvy a 100.000 korun po ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) za to, že jej loni ve Sněmovně označil za "lupiče".

Politik Rittiga loni v červnu na poslanecké schůzi spojil se 150 miliony korun a desítkami kilogramů zlata, které zabavila policie při razii v souvislosti s kauzou Jany Nagyové (dnes Nečasové). Mimo jiné prohlásil, že "v této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, (Roman) Janoušek a další jsou lupiči". Kritizoval to, že tito "lidé, kteří mají pověst jako Al Capone, komunikovali s Úřadem vlády". Aby u soudu neprohrál, musí Zaorálek prokázat, že se jeho tvrzení v projevu zakládalo na pravdě.

Na Zaorálkův návrh si soudkyně Veronika Křesťanová vyžádala od Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) protokoly domovních prohlídek. Jejich dnešní veřejné čtení prokázalo, že policisté zasahovali ve dnech 13. a 14. června 2013 celkem ve čtyřech objektech spojených s Rittigem: v jeho dvou domech v Praze 10, v kanceláři firmy Rittig & Partners v ulici U Prašné brány a v jeho bankovním sejfu v pobočce Komerční banky Na Příkopech.

Lobbistovi při tom podle záznamů zabavili pouze nosiče dat a listiny, tedy žádné peníze ani drahé kovy. Zaorálkův advokát Petr Topinka poukázal na to, že nepřítomnost jakékoliv hotovosti v domě a kanceláři Rittiga je velmi podezřelá. "Objevují se teze, že pan Rittig mohl být před domovními prohlídkami předem varován a měl možnost zareagovat případným odstraněním věcí," řekl. Upozornil také na nesrovnalost, že v lobbistově domě se sice nenašly peníze, avšak byla tam počítačka bankovek.

Psali jsme: Kauza Rittig se komplikuje. Nečekaná svědkyně nahrává do karet lobbistovi Advokát Láska hodnotí znalecký posudek pro DPP. Co vzkazuje autorovi?  

Policie Rittiga prošetřuje také kvůli zakázce na zpracování etického kodexu v Lesích ČR, za které lobbistova firma inkasovala 1,5 milionu. Podle protikorupčního fondu potom měla pražská Nemocnice Na Homolce nevýhodně pronajmout jedné z firem napojených na Rittiga sklad na léky, a přijít tím o stamiliony korun. "Jako Ivo Rittig prohlašuju, že nestojím za žádnou firmou nebo aktem, který by obchodně nebo jakkoliv zasahoval do dění na Homolce," říká sám lobbista. "Dokonce jsem kvůli tomu na Homolku přestal chodit a raději se chodím léčit do jiné nemocnice."

Média v minulosti rovněž spekulovala o Rittigově možném podílu na transakci, při které polostátní energetická společnost ČEZ odkoupila za pět miliard korun obří solární elektrárny u Ralska a Mimoně od neprůhledné společnosti Amun.Re. Podle kritiků byl obchod pro ČEZ nevýhodný a o transakci se zajímá policie, uvedl web CT24.

Rittig po základní škole nastoupil na učiliště, kde se učil v oboru prodavač a lahůdkář. Na praxi docházel do lahůdkářství U Paukertů, což bylo považováno za prominentní místo. „A právě tam podle pamětníků poznal, že všichni kšeftují - od vedoucích samoobsluh, zelinářů či šéfů masny až po vysoké komunistické funkcionáře. Rittigovi se to zalíbilo, přidal se a mohl šplhat nahoru."

Po vyučení nastoupil v červnu 1981 jako prodavač do státního podniku Potraviny Praha, pracoval v samoobsluze na rohu Štepánské a Žitné na Praze 1. V prodejně se mu dařilo, během pouhých dvou let se stal vedoucím. „Říkalo se, že je nejmladším vedoucím pražských prodejen. Jeho kariérní postup byl neobvyklý. Těžko říct, kdo ho tlačil, vždyť ani nebyl členem komunistické strany," vzpomínal jeho tehdejší známý z potravinářské branže.

Podle serveru iHned.cz, jenž cituje soudní rozhodnutí z let 1987 a 1988 získaná na základě zákona o svobodném přístupu k informacím Rittig od podzimu 1983 až do zatčení v červnu 1985 spolu se svým zástupcem postupně rozkrádali svěřenou prodejnu potravin, především si brali peníze z tržeb, což zejména Rittig dle své argumentace u soudu „bral jako normální věc". „...Krácení tržeb se v jeho (Rittigově) praxi stalo ve skutečnosti součástí jeho pracovního stylu," cituje iHned.cz rozsudek z 8. června 1988. Celkové manko prodejny mělo činit 766 tisíc korun, což byla na tehdejší poměry obrovská částka.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig soudy Zlato

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

Trump: Izrael by měl zasáhnout íránská jaderná zařízení

Republikánský kandidát do Bílého domu Donald Trump v pátek řekl, že Izrael by měl zaútočit na íránská jaderná zařízení v reakci na nedávný raketový útok Islámské republiky, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy