Omluva za slova o zruinování: Knížákův spor s historikem Fajtem soud odročil

Praha - Vrchní soud v Praze dnes odročil projednání odvolání exšéfa Národní galerie (NG) Milana Knížáka proti rozsudku pražského městského soudu, který mu nařídil omluvit se historikovi umění Jiřímu Fajtovi. Knížák se podle předchozího nepravomocného verdiktu má omluvit za výroky v České televizi (ČT) z roku 2010, kdy dal Fajtovi za vinu "zruinování" galerie. Odvolací soud se ještě potřebuje zabývat videozáznamem.

Soudkyně Romana Vostrejšová případ odročila na konec listopadu, aby bylo možné řádně probrat jako důkaz záznam televizního pořadu.

Městský soud v Praze nařídil Knížákovi omluvu Fajtovi v říjnu 2012. Podle soudu Knížákova slova směřovala velmi osobně proti Fajtovi, zároveň ale soud neuznal požadavek omluvy v alespoň jednom z celostátních deníků. Knížák má omluvu vyjádřit ve vysílání ČT.

Městský soud jednal v případu před dvěma roky podruhé. Dříve rozhodl, že se Knížák omlouvat nemusí. Odůvodnil to tím, že svá tvrzení pronesl v pořadu s nízkou sledovaností. Omluva přes Českou tiskovou kancelář a jeden z celorepublikových deníků by tak byla nepřiměřená. Proti tomuto verdiktu se Fajt odvolal a soudní senát následně rozsudek zrušil a vrátil případ k novému projednání.

Knížák v roce 2010 v pořadu Kontexty mimo jiné řekl, že kunsthistorici, kteří před ním vedli Národní galerii, ji dovedli "do naprosto dezolátního stavu". "A nejhorší byl pan ředitel Fajt, který ji zcela ekonomicky zruinoval," uvedl. Fajt nicméně nikdy nebyl generálním ředitelem NG a tvrdí, že na ekonomický chod galerie neměl vliv. Byl šéfem Sbírky starého umění.

Knížák byl ředitelem Národní galerie od roku 1999 do května 2011. V roce 2004 se skupina Rafani při návštěvě Veletržního paláce společně a veřejně vykálela na zem v expozici českého a slovenského umění šedesátých let na protest proti způsobu vedení Národní galerie a svou akci označili za performanci. Milan Knížák o nich mluví stylem: "Rafani jsou největší konvencí pod sluncem. Ti jsou tak opatrní..."

Nesouhlas s Knížákovými názory a činy vyjádřila skupina Guma guar, která uspořádala výstavu v galerii Vernon s názvem Milan Knížák: Podivný Kelt. Milan Knížák označil celou skupinu Guma guar a jejího hlavního představitele Milana Mikuláštíka, svého bývalého žáka, za snad ještě horší případ, než jsou Rafani.

Na začátku devadesátých let organizoval demonstraci za záchranu kubistického domu od Josefa Chochola v Neklanově ulici č. p. 98 pod Vyšehradem. Se studenty se zúčastnil demonstrace proti nevkusným sochám v Praze. Upozornil na sebe také kontroverzními názory na romskou otázku: "Jiří Čunek byl k Romům příliš vstřícný, já bych jim náhradní byty nenabídl.

Související

Andrej Babiš (ANO)

Nestydatý Babiš. Jak si tohle může dovolit? Známý umělec se pořádně naštval

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechal slyšet, že by předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj měl rezignovat na svou funkci, pokud by byl obviněn v současném vyšetřování možné korupce v tendru na mýtné. Jeho slova vytočila českého výtvarníka a bývalého šéfa Národní galerie v Praze Milana Knižáka.

Více souvisejících

Milan Knížák Národní galerie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy