Za doplňky stravy utratíme 5,5 miliardy ročně, pozor na reklamní masáž

Praha - Za doplňky stravy dají Češi ročně v lékárnách v přepočtu na obyvatele 19 eur (521 korun), v regionu střední a východní Evropy jsou tak druzí za Slováky, kteří vydají 21 eur (576 korun), řekl ČTK výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny Bohumil Hlavatý. Celkem Češi za doplňky stravy utratili loni zhruba 5,5 miliardy korun (200 milionů eur). Doplňky stravy nejsou léky, těch se v Česku ročně spotřebuje zhruba za 70 miliard korun.

Nejvíc za doplňky stravy v rámci 18 sledovaných zemí Evropy utratí ročně Finové, 64 eur (1750 korun), a Norové, 56 eur (1530 korun), nejméně Španělé, deset eur (274 korun), Rusové a Rumuni, sedm eur (192 korun).

"Největší zájem mají Češi o kloubní preparáty, probiotické přípravky a doplňky stravy s obsahem vitamínů a minerálů. Poptávka je také po kosmetických produktech určených pro péči o kůži a vlasy," upřesnil Hlavatý s tím, že doplňky stravy se v posledních letech staly součástí denní stravy značné části obyvatel všech evropských zemí.

Z hlediska velikosti trhu vede trh italský, kde roční tržby z prodejů doplňků stravy tvoří 2,1 miliardy eur (57,6 miliardy korun), následuje Německo s 2,07 miliardy eur (56,8 miliardy korun) a Velká Británie s Francií, po 1,1 miliardy eur (30,2 miliardy korun).

Lékárníci varují před neuváženými nákupy pod vlivem masivní reklamy. Upozorňují, že některé doplňky stravy mění účinky léků, proto by se pacienti měli poradit v lékárně, než si doplňky koupí.

Potravinové doplňky nejsou alternativou pro vědeckou medicínu, i když nevykazují nežádoucí účinky. Jako příklad uveďme potravinové doplňky v „léčbě" nádorového onemocnění, které někteří pacienti preferují, ale důkazy chybí.

Laetril - obsahuje amygdalin, alkaloid získaný z hořkých mandlí. Jeho protinádorové účinky nebyly prokázány.

Ovosan - obsahuje fosfolipidy a slunečnicový olej v želatinových kapslích. Není žádná studie, která by opravňovala použití Ovosanu jako protinádorového léku, však nemá ani nežádoucí účinky.

Avemar - potravinový doplněk, kde jednoznačně protinádorové účinky nebyly prokázány.

Iscador - extrakt z jmelí, kde Státní ústav kontroly léčiv neshledal přesvědčivé doklady o jeho protinádorové účinnosti.

Wobenzym se těší u nás velké popularitě, představuje tzv. enzymovou terapii s předpokládaným účinkem u širokého spektra onemocnění. Protinádorové působení nebylo prokázané, může se uplatnit např. v léčbě otoků horních končetin po operaci prsu a uzlin, informuje server onko.cz.

Nebezpečné interakce:

Vitamín A kontra Warfarin, Lawarin - zvýšené riziko krvácení

Vitamin E kontra kyselina acetylsalicylová (Aspirin, Superpyrin, Anopyrin) - zesílený účinek proti tvorbě trombů

Snížené využití vitamínu C při přidávání vápníku

Acylpyrin a současně preparáty se železem - snížení účinku acetylsalicylátu a snížené vstřebávání železa

Vstřebávání železa je sníženo při kombinaci se zinkem a sojovými proteiny

Související

Lékárny

Do Česka dorazí "zásoby" penicilinu. Lékárny dostanou jen pár desítek balení

V pondělí by měly být všechny lékárny v Česku zásobeny alespoň 20 baleními penicilinu. Podle předsedy Asociace velkodistributorů léčiv, Jana Rohrbachera, by v pátek měli všichni hlavní distributoři převzít celkem 52 000 balení od dodavatelské společnosti BB Pharma. Dodávka přichází po několika měsících, kdy Česká republika čelila nedostatku některých antibiotik včetně penicilinu.
Lékárny

Prodeje léků v Česku stouply, vyrostla ale i jejich cena

Prodeje léků na předpis na českém farmaceutickém trhu v roce 2022 vzrostly meziročně o šest procent. Hodnota trhu s léky na předpis, která v tržbách výrobců zahrnuje platby zákazníků za volně prodejné léky, i úhrady pojišťoven a doplatky pacientů za léky na předpis, tak činila 87 miliard korun. Výrazněji stoupal zájem o volně prodejné léky, kde tržby prodejů meziročně vzrostly o 12 procent na celkem 32 miliard korun.

Více souvisejících

Lékárny zdraví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Ivan Bartoš

Bartoš po debaklu ve volbách rezignuje. Končí i celé vedení Pirátů

Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany. Kromě předsedy Ivana Bartoše i místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dnešního dne, ve vedení skončí posledního září. Předsednictvo bylo zvoleno v lednu tohoto roku, nové vedení strany si členové Pirátů zvolí 9. listopadu.

včera

Ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině se zintenzivňuje. Obě strany si vyměňují tvrdé údery, u Charkova vzniká mlýnek na maso

Ruské a ukrajinské síly svádějí tvrdé boje na několika frontách, včetně Kurské a Doněcké oblasti. Zatímco Rusové zintenzivnili bombardování měst pomocí dronů, Ukrajinci provedli úspěšné útoky na ruské muniční sklady. Obě strany střídavě obsazují vesnice, tyto úspěchy ale nedokážou potvrzovat žádnými vizuálními důkazy. Situace se vyostřuje i u Charkova a na linii Kupjansk-Svatove-Kremina, kde probíhají brutální boje.

včera

včera

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

včera

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

včera

včera

včera

21. září 2024 21:59

Volební debakl vládních stran: Radost z voleb nemá ani Rakušan

Šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan sice přiznává, že posílili, ale nadšení necítí, protože se obává, že za rok by mohl Andrej Babiš vládnout ve spolupráci s extremisty. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy