Velké srovnání: Který vlakový dopravce je nejlepší?

Praha - V současné době jezdí po českých kolejích tři velcí dopravci. Tradičně jsou to České dráhy, ke kterým později přibyly žluté vlaky RegioJet a relativně nově také černozlaté soupravy společnosti Leo Express. Který z dopravců nabízí nejlepší služby?

České dráhy

Již dávno není pravda, že by v dresu Českých drah jezdily pouze staré a omšelé vagóny, v nichž by se člověk bál i odložit si kolo, natož si sednout. Největší novinkou ČD jsou například naprosto nové soupravy řady Bbdgmee236, které zhruba od poloviny srpna jezdí na trati Praha – Plzeň – Cheb. Cestujícím nabízejí nejen klimatizované prostory, ale také elektrické zásuvky 230 V 50 Hz.

Největší chloubou Českých drah však mají být beze sporu vlaky SC Pendolino. Ty se skládají vždy z pěti vozů 2. třídy a jednoho vozu 1. třídy. Ve voze č. 3 je bistrovůz. Kromě toho Pendolino poskytuje možnost připojení k internetu pomocí WiFi zdarma, denní tisk zdarma, možnost objednat si občerstvení s obsluhou prostřednictvím palubního portálu, speciální tichý oddíl, místa pro děti do 10 let a možnost cestování vozíčkářů nebo přepravu kol.

Kromě toho České dráhy aktuálně zkouší i službu speciálních kupé pro ženy. Tedy míst, kam mají muži vstup zakázán. Jedná se o kupé určená ženám, které by jinak, především v nočních vlacích, mohly mít obavu o své bezpečí. Ze strany žen jsou reakce na nápad speciálních kupé prozatím vesměs pozitivní, službu si chválí. Někteří muži naopak tvrdí, že je to diskriminace a chtějí také speciální kupé pro muže.

RegioJet

Spolu se začátkem školního roku připravily žluté vlaky RegioJetu nové jízdní tarify pro cestující, kteří si tak mohou vybrat ze tříd Standard, Relax a Business. Společnost slibuje, že díky těmto novinkám si bude moci každý vybrat právě to své místo, které mu nejlépe vyhovuje. Ve všech tarifech je dostupný denní tisk, balená voda, jablečný mošt, káva, čaj a také připojení k internetu pomocí WiFi. V čem se tedy rozdělení tarifů liší?

Tarif Standard garantuje vždy nejnižší ceny. Cestujete však stále v pohodlí kožených nebo plyšových sedaček, kupé jsou pro šest osob. K výběru jsou také místa v Dětském kupé. To je určené pro cestování s dětmi do osmi let. Kupé jsou až pro šest osob, vybavená modrými plyšovými sedačkami. Pro děti a rodiče jsou zdarma připraveny stolní hry, knihy, hračky, stavebnice, omalovánky a pastelky.

Proti tomu tarif Relax nabízí otevřený prostor, kožené sedačky a velké stolky. V tomto tarifu je také možné k sezení vybrat místa v internet-café.

Nejvyšší kvalitu nabízí poslední z tarifů, Business. Poskytuje prostorná kupé pro čtyři osoby, nabízí aktuální ekonomický denní tisk a ekonomické časopisy, kromě vody také nápoj Aloe vera, káva Illy včetně drobného občerstvení a značkové francouzské čaje. K výběru je připraveno také Tiché kupé, v němž je omezeno používání zařízení, která by rušila ostatní spolucestující (mobilní telefon, hlasité poslouchání hudby, sledování filmů bez použití sluchátek, apod. Kupé není vhodné pro děti do 15 let.

Leo Express

Nejmladším účastníkem železničního provozu v Česku je Leo Express. A co nabízí? Jeho slovy: „Pohodlné cestování hned ve třech cestovních třídách: základní Economy, vyšší Business i luxusní Premium. V našich vlacích si tak vybere každý – byznysmen, student, rodina s dětmi i manažer na služební cestě," uvádí na svých webových stránkách společnost.

Obdobně jako ostatní dopravci, i Leo Express nabízí pro pohodlí cestujících asistenci palubního personálu, který vám přinese občerstvení do libovolného tarifu dle vaší volby. V čem jsou tedy jednotlivé tarify specifické?

Tarif Economy nabízí ergonomická polohovatelná sedadla s jídelním stolkem, uzpůsobeným pro práci s notebookem, samozřejmostí je WiFi připojení k internetu, přístup do intranetu a využívání služeb zábavně-informačního portálu. Dále oddíly pro skupinové cestující s pevným rozkládacím stolkem, sluchátka k zapůjčení zdarma či elektrická zásuvka.

O něco luxusnější třída Business nabízí proti předchozí třídě navíc LCD obrazovky, studený a teplý náboj zdarma, dezert nebo bagetu zdarma a denní tisk a časopisy.

Vůbec nejkvalitnějším tarifem je však až třída Premium, svým cestujícím nabízí dezert a hlavní jídlo zdarma, neomezenou konzumací nealkoholických nápojů, čtecí lampičku, ale také deky na přikrytí.

Související

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Více souvisejících

Vlaky Leo Express regiojet

Aktuálně se děje

před 31 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy