Česká koruna je vůči švédské měně nejsilnější v dějinách. Dovolená ve Švédsku se letos vyplatí jako dosud nikdy

Česká koruna včera zpevnila na svoji nejsilnější úroveň vůči koruně švédské v celé historii. Posílila až na úroveň 2,0815 české koruny za jednotku švédské měny. Ta dramaticky oslabuje také proti euru, vůči němuž včera klesla nejníže za takřka čtrnáct let.

Švédskou korunu stahuje dolů předluženost tamních domácností, jež je činí zvláště zranitelné vůči utahování měnové politiky a vzestupu úrokových sazeb, zejména těch na hypotékách, informuje ekonom Lukáš Kovanda. Skandinávská země čelí naráz největšímu splasknutí realitní bubliny a nejvýraznější inflaci od 90. let.

Letos v lednu ve Švédsku zkrachoval největší počet firem za poslední minimálně jedno desetiletí, meziročně o 47 procent více. Bankrotují v prvé řadě stavební firmy, na něž drtivě doléhá zmíněné splasknutí bubliny.

Ceny rezidenčních nemovitostí se dosud ve Švédsku propadly o šestnáct procent v porovnání s prvním loňským čtvrtletím, kdy kulminovaly ještě v důsledku jejich enormního pandemického cenového růstu. Pokles cen realit přitom podle všeho nekončí. Pád cen má letos způsobit 44procentní pokles počtu zahájených rezidenčních nemovitostí. To je rána pro švédské stavebnictví, v němž pracuje více než 350 tisíc z celkem 5,1 milionu zaměstnanců skandinávské země.

Levný svět, jak jsme ho znali, prý opravdu končí. Přinese to jen drahotu? Ilustrační fotografie.

Švédská Riksbank čelí obtížnější situaci než mnohé jiné centrální banky ve světě. Musí totiž krotit inflaci, avšak zároveň ještě úzkostlivěji dbát na to, aby zemi neuvrhla do až příliš hluboké recese. Zhruba polovina hypoték ve Švédsku je totiž s variabilní úrokovou sazbou. Podstatnou část druhé poloviny pak zase charakterizují poměrně krátká fixační období. Švédové jsou tak vysoce citliví – více než v drtivě většině dalších zemí EU – na růst úrokových sazeb, jaký v současném inflačním prostředí nastává. Zhruba 60 procent hypoték ve Švédsku má v důsledku fixační období kratší než jeden rok.

Riksbank v rámci boje s inflací zatím zvýšila základní sazbu z nuly na 2,5 procenta a tento týden se očekává další zvýšení úroku na rovná tři procenta. Tím ale utahování švédské měnové politiky neskončí. Vysoce zadlužené švédské domácnosti takový růst úroků v řadě případů zaskočil a nyní se s ním jen těžko srovnávají.  

Dramaticky zhoršená finanční kondice švédských domácností a jejich ochromená kupní síla tak budou společně s dále slábnoucím stavebnictvím stahovat celou ekonomiku dále dolů, stejně jako její měnu. Nelze tak vyloučit, že česká koruna bude již brzy stát poprvé v historii méně než dvě švédské koruny. Pro Čechy to znamená jedno: dovolená ve Švédsku se letos vyplatí jako nikdy jindy, alespoň tedy z hlediska kursu.

Přesto, že švédská měna historicky slábne, vláda země neuvažuje, že by zahájila kroky k přijetí eura. Švédsko si přitom na rozdíl od Dánska nevyjednalo výjimku ze závazku jednotnou evropskou měnu přijmout. Švédská ministryně financí Elisabeth Svantessonová se ovšem včera v tamním tisku nechala slyšet, že otázka zahájení přípravy na přijetí eura „není na stole“.

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Průměrná mzda loni vzrostla o tři tisíce korun. Reálně se však snížila

Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce korun vyšší. Reálně se však snížila o téměř tři procenta kvůli zvýšení spotřebitelských cen. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla průměrná mzda o 6,3 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). 

Více souvisejících

CZK SEK Švédsko

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy