České dráhy a SŽDC chystají dohodu o převodu pozemků pod kolejemi

Praha - České dráhy (ČD) a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) mají do dvou měsíců dospět k dohodě, na jejímž základě získá provozovatel dráhy pozemky pod kolejemi a další infrastrukturní stavby. Ve čtvrtek to oznámil pověřený ředitel SŽDC Pavel Habarta s tím, že půjde o majetek za miliardy korun.

"V krátké době jednoho dvou měsíců chceme dospět k dohodě, co by mělo být předmětem majetkového vyrovnání mezi ČD a SŽDC," zmínil Habarta a dodal: "V převážné míře se jedná o pozemky pod kolejemi. Dále jde o věci, které potřebuje SŽDC ke své činnosti, a jsou přitom v majetku ČD. Bavíme se v řádu jednotek miliard korun." Pověřený ředitel SŽDC zdůraznil, že nádražních budov se tato dohoda zatím týkat nebude.

"Při rozdělení ČD a SŽDC nedošlo v minulosti ke správnému oddělení dopravce od provozovatele dráhy," vysvětlil stávající krok ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Připomněl přitom, že při původním rozdělení provozovatele kolejí od železničního dopravce získaly ČD 12 miliard korun.

Podle Dobeše nebude možné, aby miliardový majetek přešel na SŽDC od ČD bezúplatně. "V tuto chvíli to podle mne ani právně není možné," uvedl ministr dopravy a připojil, že ČD nebudou moci použít takto získané peníze do svých běžných provozních výdajů. "Musí to být opravdu obnova, investice do infrastruktury. Nemusí to být vždycky jenom kolejová vozidla, ale třeba i některé budovy," doplnil.

Zisk pozemků pod kolejemi by měl přispět k nezávislosti SŽDC jako univerzálního provozovatele dráhy, který svoje služby nabízí všem dopravcům, tedy i konkurentům ČD. Už na podzim loňského roku přešlo z ČD do SŽDC zhruba 9500 zaměstnanců, kteří mají provoz na železnici na starosti.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy