ECB kvůli koronaviru zvažuje změnu dosavadní politiky

Evropská centrální banka (ECB) začala zvažovat, že kvůli dopadům koronavirové krize na ekonomiku přehodnotí svou dosavadní strategii po vzoru americké centrální banky (Fed). Větší obavy než z rychlého růstu cen má nyní z velmi pomalého zdražování.

Šéfka ECB Christine Lagardeová proto na dnešní tiskové konferenci uvedla, že banka by mohla umožnit, aby inflace překročila dlouhodobý cíl ECB. V konečném důsledku by to znamenalo vytvořit nový inflační cíl.

Od roku 2003 se ECB snaží zajistit, aby se meziroční růst cen v eurozóně pohyboval těsně pod dvěma procenty. Tehdy banka reagovala na obavy z příliš rychlého zdražování. Už několik let se jí ale tomuto cíli nedaří přiblížit, a to navzdory agresivním pobídkám, jako je snížení základní úrokové sazby pod nulu a nákupům aktiv celkem za více než tři biliony eur (81,6 bilionu Kč).

"V současném prostředí nižší inflace jsou obavy, kterým čelíme, jiné (než v roce 2003), což je potřeba promítnout do našeho inflačního cíle," uvedla dnes Lagardeová.

ECB zahájila revizi současné strategie letos v lednu, v březnu ji ale přerušil koronavirus. Práce na nové strategii centrální banka obnovila teprve před nedávnem a podle listu Financial Times se nečeká, že bude hotová dříve než v září příštího roku.

Podobnou změnu strategie ohlásil minulý měsíc šéf americké centrální banky, která má stejný inflační cíl. Šéf banky Jerome Powell oznámil, že Fed bude nějaký čas tolerovat inflaci i nad dvěma procenty, aby podpořil trh práce.

ECB nyní odhaduje, že růst spotřebitelských cen letos v eurozóně dosáhne 0,3 procenta. Rychlý odhad za srpen ale ukázal pokles cen o 0,2 procenta, tedy začínající deflaci.

V letech 1999 až 2008 byla průměrná míra inflace v zemích platících eurem 2,3 procenta. Od roku 2008, kdy udeřila finanční krize, do roku 2019 činila pouze 1,2 procenta.

Související

Raiffeisenbank

Raiffeisen Bank čelí tlaku, aby opustila ruský trh

Evropská centrální banka (ECB) se snaží přimět rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI), aby se zbavil svých vysoce ziskových aktivit v Rusku. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovala agentura Reuters. 
Christine Lagardeová

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům

Inflace v eurozóně je podle prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové stále příliš vysoká. ECB ale podle ní rázně zakročí, aby inflaci vrátila zpět ke dvěma procentům. Lagardeová to dnes řekla na konferenci ve Frankfurtu nad Mohanem. Euro po jejích slovech zpevnilo.

Více souvisejících

ecb Christine Lagardeová eurozóna Ekonomika Fed (Americká centrální banka) inflace

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy