Finanční úřady kvůli paušální dani prodloužily úřední hodiny

Finanční úřady budou mít v pátek a v pondělí prodloužené úřední hodiny. Důvodem je blížící se termín pro podnikatele, kteří plánují využít nově zavedenou paušální daň. Rozhodnutí o tom, že ji živnostník bude využívat, musí oznámit finančnímu úřadu do pondělí 11. ledna.

Vyplývá to z informací, které zveřejnila finanční správa dnes na twitteru. V pátek tak budou finanční úřady otevřeny od osmi do 17 hodin a v pondělí od osmi do 18 hodin.

⌛ Připomínáme zájemcům o paušální daň, že oznámení o vstupu do paušálního režimu je nutné podat do pondělí 11. ledna 2021.Za tímto účelem jsou upraveny úřední hodiny podatelen: pátek 8. 1. ? 8 - 17pondělí 11. 1. ? 8 - 18https://t.co/2kBfddET0Jhttps://t.co/aAtyWxpnpW pic.twitter.com/6QiVBu5IVs

— Finanční správa ČR (@financnisprava) January 7, 2021

Drobní podnikatelé mohou oznámit vstup do paušálního režimu nejen osobně na podatelně finančního úřadu, ale také zasláním přes datovou schránku nebo poštou.

Paušální daň je určena pro živnostníky, neplátce DPH s ročními příjmy z podnikání do jednoho milionu korun. Daň zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Pro letošní rok paušální daň činí 5469 korun za měsíc. Z toho 2976 Kč činí platba na důchodové pojištění, 2393 Kč na zdravotní pojištění a 100 korun záloha na daň. Živnostníkům má ušetřit papírování a podle ministerstva financí také odpadne důvod k většině kontrol.

Podle odborníků je paušální daň nejvýhodnější pro živnostníky s výdajovým paušálem, kteří ale zároveň neuplatňují daňové slevy na děti a manželku. Po přihlášení k paušální dani již totiž nemohou podnikatelé uplatňovat žádné odčitatelné položky, slevy na dani, ani daňová zvýhodnění. Někteří odborníci upozornili, že po zvýšení slevy na poplatníka v daňovém balíčku, který platí rovněž od nového roku, je paušální daň výhodná ještě pro menší část OSVČ, než bylo původně zamýšleno.

Ministerstvo financí původně očekávalo, že se k dani připojí až 100.000 živnostníků. Aktuálně ovšem úřad čeká, že letos paušální daň využijí řádově desítky tisíc živnostníků. "K výraznějším nárůstům přihlášených bude docházet postupně v následujících letech po odeznění pandemie. Hlavními důvody jsou navýšení slevy na poplatníka o 3000 korun, zdlouhavý legislativní proces a tím zkrácení doby pro přihlášení a především ekonomické dopady pandemie na živnostníky, kteří se mohou obávat o pokračování jejich živnosti v příštím roce," uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Měsíční zálohy u paušální daně je třeba platit do 20. kalendářního dne každého měsíce. Podle přechodného ustanovení v zákoně ale platí jiná lhůta pro zálohu za leden 2021. V tomto případě je třeba lednovou zálohu zaplatit do 22. února.

Finanční úřady jsou nyní standardně v souvislosti s pandemií otevřeny pro veřejnost jen v pondělí a ve středu od osmi do 13 hodin.

Související

Více souvisejících

Daně DPH podnikatelé Ekonomika finanční úřad finanční správa

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 57 minutami

před 58 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

Sníh z českých hor nadále mizí. Tání bude pokračovat, uvedli meteorologové

V Česku se momentálně souvislá sněhová pokrývka vyskytuje pouze na hřebenech Šumavy, Krkonoš a Hrubého Jeseníku. Maximálních hodnot bylo dosaženo už v únoru. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc bude tání sněhu pokračovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy