Lyžování za epidemie: Ve skiareálech bude nastaven "management front"

V případě pravidel pro provoz lyžařských areálů a vleků se dnes zástupci ministerských expertních týmů a sektoru shodli na nutnosti nastavit funkční řízení front. Navrhne to Národní sportovní agentura (NSA) s odborníky z odvětví. Konečné rozhodnutí bude na ministerstvu zdravotnictví.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) to dnes uvedlo na twitteru.

?Jednání k systému provozu lyžařských areálů a vleků se uskutečnilo dnes dopoledne?. Shoda panuje v tom, že je třeba nastavit funkční "management front". Navrhne @sportagentura a zástupci daného sektoru. O pravidlech rozhodne @ZdravkoOnline. pic.twitter.com/ow0yDppZqA

— MPO ČR (@mpo_tweetuje) November 23, 2020

Předseda NSA Milan Hnilička na svém twitteru doplnil, že do týdne může být o pravidlech jasno.

Dnes proběhlo jednání k systému provozu lyžařských areálů. Shoda panuje v nutnosti nastavení "managementu front". Navrhneme ho v @sportagentura společně s @mpo_tweetuje a provozovateli vleků. Návrh poté poputuje k hygienikům a @ZdravkoOnline ke schválení. Do týdne může být jasno. pic.twitter.com/34s3x0Wdqo

— Milan Hnilička (@MilanHnilicka) November 23, 2020

"Funkční systém provozu lyžařských středisek a vleků je v kontextu s letošní zimní sezonou klíčový, inspirujeme se v Rakousku a chceme ho představit v brzké době. Právě od plynulosti provozu se odvíjí další využívání služeb v lyžařských areálech, které poskytují hotely, restaurace, servis lyžařského vybavení a podobně. Týká se to desítek tisíc podnikatelů, 45.000 zaměstnanců a až 2,5 milionu lyžařů," uvedl vicepremiér a šéf MPO Karel Havlíček (za ANO).

Jednání expertních týmů se dnes dopoledne podle informací ČTK zúčastnili i představitelé Asociace horských středisek (AHS). Podle jejího ředitele Libora Knota jsou zástupci lyžařských areálů postojem hygieniků a ministerstva zdravotnictví v otázce provozu horských středisek v nejbližší době nemile překvapeni. Podle pětistupňového protiepidemického systému (PES) ve třetí úrovni pohotovosti, kdy mohou fungovat hotely či restaurace, nesmí ve frontě na vlek či lanovku stát více než 50 lidí s odkazem na pravidla pro hromadné akce ve venkovním prostředí.

"Jsme toho názoru, že se při lyžování nejedná o hromadnou akci. Lyžování probíhá výhradně ve venkovním prostředí, návštěvníci mají roušky, oblečení, rukavice, brýle, takže riziko nákazy je minimální," uvedl Knot.

Lyžařská střediska podle Knota nabízejí striktní řízení front s dvoumetrovými rozestupy a povinnými rouškami. Kontrolovat ale počet lidí u jednotlivých dopravních zařízení je podle něj velmi obtížné.

Jednání s ministerstvem zdravotnictví podle Knota pokračují. "Dohodli jsme se, že pošleme návrh výpočtu a kvantifikace osob pro lanovky a vleky, teprve následně vzniknou konkrétní závěry k této věci. Doufáme, že se nám podaří najít kompromisní řešení a lidé, kteří budou moci konečně vyrazit na čerstvý vzduch do hor, dostanou i adekvátní službu v lyžařských areálech," dodal.

Knot už dříve řekl, že pro bezproblémové fungování zimních středisek je třeba, aby se na vládní úrovni sjednotila pravidla pro lanové dráhy a lyžařské vleky. Lanové dráhy jsou klasifikovány jako hromadná doprava, lyžařské vleky jsou obyčejná provozovna. Upřesněna by podle něj měla být i definice venkovního sportoviště, aby sjezdové tratě mohly fungovat v logickém celku.

AHS připravila sadu opatření pro skiareály. U pokladen a na nástupištích budou označeny rozestupy. Výjimky budou podle Knota pro členy jedné domácnosti a samozřejmě při sjíždění sjezdovky. Střediska budou zajišťovat dezinfekci vnitřních i vnějších prostorů, kabiny lanovek budou častěji větrat, počítají s kontrolou zakrytí dýchacích cest návštěvníků, které bude doporučováno. Střediska podle Knota rozšířila možnosti on-line nákupů i plateb. Úpravy se dočká organizace v lyžařských školách i pojetí zábavních akcí.

Související

Lyžařská sezona

Lyžařská sezóna končí. Většina středisek zavřela dříve, než plánovala

Většina lyžařských středisek ukončila zimní sezonu dříve, než plánovala. O víkendu se kvůli teplému počasí uzavřely menší sjezdovky. V provozu zůstávají jen největší výše položené skiareály, které s nadějemi vyhlíží nadcházející ochlazení. Meteorologové předpovídají na pondělí další sněžení. Nová sněhová nadílka by měla spadnout hlavně na severu Čech.
Lyžařská sezona

Lyžařská sezona se blíží k závěru, o víkendu zavřou další skiareály

Lyžařská sezona se blíží k závěru. V Plzeňském či Zlínském kraji už se lyžuje vždy jen v jediném areálu. Další střediska plánují ukončení provozu od příštího týdne, některá z nich proto na víkend připravila rozlučkový program, vyplývá ze zjištění krajských zpravodajů ČTK. Lyžování nepřeje teplé počasí posledních dní, nadějí pro vlekaře je meteorology předpovídané ochlazení od víkendu.

Více souvisejících

lyžařské areály ministerstvo průmyslu Lyžování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy