Tržby ve službách stouply ve 3. čtvrtletí meziročně o 8,9 procent

Poskytovatelům služeb stouply ve třetím čtvrtletí tržby bez očištění meziročně o 8,9 procent. Vyšší byly podruhé v řadě. Růst ale zpomalil, ve druhém čtvrtletí činil 15,1 procenta. Vyplývá to z revidovaných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvíce se opět dařilo odvětvím spojeným s cestovním ruchem.

Loňské výsledky výrazně ovlivnila epidemie koronaviru. Přestože růstová dynamika tržeb za prodej služeb se podle analytiků obnovila, jejich celkový objem zaostává za obdobím před krizí. Důsledky pandemie si minimálně cestovní ruch ponese ještě několik let, uvedli dnes ekonomové.

"Letecká doprava vzrostla o 97 procent a cestovní agentury a kanceláře dokonce o více jak 175 procent. Tato meziroční navýšení souvisí zejména s loňskou velmi nízkou srovnávací základnou," uvedl Tomáš Harák z odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ. Výrazný růst zaznamenal i filmový a hudební průmysl, jehož tržby se oproti loňsku zvýšily o více než tři čtvrtiny.

Dopravci a poskytovatelé skladovacích služeb meziročně utržili o 13,1 procenta více. Vedle leteckých společností si polepšila také například lodní doprava, a to o 23,8 procenta. Skladování a vedlejší činnosti v dopravě evidují tržby vyšší o 21,2 procenta. Rostly rovněž poštovní a kurýrní činnosti i pozemní a potrubní doprava.

Tržby pohostinských a stravovacích zařízení stouply o 8,4 procenta. Konkrétně ve stravování a pohostinství byly vyšší proti loňskému třetímu čtvrtletí o 6,4 procenta a v ubytování o 15,2 procenta.

V administrativních a podpůrných činnostech tržby meziročně vzrostly 18,3 procenta. Nejvíce se na tom podílely právě cestovní agentury a kanceláře. Administrativní, kancelářské a jiné podpůrné činnosti pro podnikání zaznamenaly růst o 11,8 procenta, činnosti v oblasti pronájmu a operativního leasingu pak o více než pět procent.

V profesních, vědeckých a technických činnostech vzrostly tržby o 6,4 procenta, v informačních a komunikačních činnostech o 5,7 procenta. Tržby se naopak snížily poskytovatelům služeb v oblasti nemovitostí, a to o 0,2 procenta. Mohl za to pokles pronájmu nemovitostí o 1,1 procenta. Realitní kanceláře utržily o 3,9 procenta více.

Po očištění o kalendářní vlivy byly tržby ve službách meziročně vyšší o 9,5 procenta, mezičtvrtletně reálně vzrostly o 2,6 procenta.

Vývoj ve službách podle ekonoma Komerční banky Martina Gürtlera ukazuje, že růst ve třetím kvartálu byl tažen zřejmě jen domácí poptávkou, když průmysl zůstal ve stejném období vlivem chybějících vstupů výrazně utlumený.

"Celkově mají služby stále potenciál kompenzovat výpadky průmyslu, avšak vzhledem k aktuálnímu pandemickému vývoji bude jejich příspěvek k růstu ekonomiky přece jen menší. Šance, že se česká ekonomika v závěru roku nakonec vyhne poklesu, tu přece jen stále ještě je," dodal ekonom ČSOB Petr Dufek.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy