České těžké zbraně i munice nejen pro Ukrajinu. Válka nastartovala náš zbrojní průmysl

Během návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Praze bylo oznámeno, že Česká republika poskytne Ukrajině další vyspělé moderní zbraně a pomůže s výcvikem pilotů. 

Během oficiální pracovní návštěvy prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského v České republice bylo podepsáno významné Memorandum o porozumění mezi Ministerstvem strategického průmyslu Ukrajiny a Ministerstvem obrany České republiky. Tento důležitý krok symbolizuje hlubší spolupráci a partnerství mezi oběma zeměmi v oblasti strategického průmyslu a obrany, jak oznámila Kancelář prezidenta Zelenského. 

Česko podporuje společnou výrobu zbraní na Ukrajině. Memorandum o spolupráci podepsali v pátek náměstek ministryně obrany František Šulc a ukrajinský ministr pro strategická odvětví průmyslu Oleksandr Kamyšin. „Jde o zcela konkrétní projekty,“ ocenil spolupráci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

V nejbližší době přijede na Ukrajinu delegace České republiky, která bude rozvíjet dohody uzavřené mezi ukrajinskou a českou stranou.

Česko zažívá největší boom zbrojního průmyslu za dobu samostatné existence

Ruská agrese vůči Ukrajině a rostoucí potřeba zesílit obranu jak ze strany české vlády, tak okolních evropských zemí, zvyšuje zájem o zbrojní průmysl. Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka zažívá Česká republika v tomto odvětví největší rozmach od svého vzniku. Sdělil to v rozhovoru pro Českou televizi na nedávném veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET. 

„Jsme v situaci, jaká tady nikdy nebyla. Musíme si uvědomit, že většina zemí světa dlouhodobě neinvestovala do své vlastní obrany, zvláště v Evropě, kde byl pocit, že bude věčný mír. A najednou se jednotlivé země probouzí a jejich vlády by okamžitě chtěly doplňovat zásoby munice, nakupovat zbraně a samozřejmě obranné průmysly z toho těží – nejen v České republice, ale i jinde,“ sdělil Hynek.

Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky je důležité si uvědomit, že existuje reálné riziko velkého válečného konfliktu v Evropě. Česká republika by se měla dlouhodobě připravovat na takový scénář, aby byla schopna čelit této hrozbě.

Uspokojit poptávku je podle Hynka nyní pro firmy náročné. „Děláme vše, co můžeme, abychom uspokojili poptávku jak naší armády, tak ukrajinských ozbrojených sil, ale i ostatních zemí světa. Protože my se nemůžeme koncentrovat pouze na Ukrajinu,“ upozornil s tím, že válka jednou skončí a že je potřeba udržet si i jiné zahraniční trhy. „My jsme exportně orientovaný průmysl. Zhruba pětaosmdesát až devadesát procent toho, co vyrobíme, exportujeme. A proto jsou pro nás důležité kontakty do všech zemí světa,“ doplnil.

Československo mělo před rokem 1989 významné postavení mezi desítkou největších světových vývozců zbraní. Tyto zbraně často končily v problematických zemích, ačkoli peníze za tyto zakázky často nebyly zcela vyinkasovány. Prestiž Československa v této oblasti byla významná. Nicméně po roce 1990 došlo k dramatickým změnám ve světě. Pád komunismu a konec studené války vedly v Evropě k významnému procesu odzbrojování. Nyní je šance se do zbrojařské elity vrátit. 

Po jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským připomněl premiér Petr Fiala důležitost a aktuálnost spolupráce ve zbrojním průmyslu. „Válka trvá asi 500 dní, my dosud poslali 676 kusů těžké techniky a přes čtyři miliony kusů střední a velkorážní munice. Tedy každý den od prvního dne války z České republiky odjíždí zhruba 10 tisíc kusů munice a alespoň jeden tank, raketomet či houfnice," prohlásil Fiala.

Odhaduje se, že v roce 2022 dosáhla hodnota dodávek zbrojního průmyslu pro Ukrajinu částku ve výši čtyřiceti miliard korun. Kromě toho je třeba zohlednit také výrobu pro potřeby české armády, která se zaměřuje na obnovu skladů po vyčerpání zásob munice a také na náhradu zbraní, které byly poskytnuty nebo konzervovány pro Ukrajinu, uvedl server deník.cz.

V souvislosti s dodávkami zbraní do Ukrajiny je důležité zmínit, že část těchto dodávek byla nebo bude financována prostřednictvím peněz z Evropské unie, konkrétně z Evropského mírového nástroje, nebo přímo dalšími spojenci, jako je Nizozemsko či Spojené státy americké. Tento fakt, který často v Česku přichází v souvislosti s dodávkami zbraní Ukrajině v pozadí, je důležitým aspektem.

Zároveň je však třeba zmínit, že pro český zbrojní průmysl je výhodné zvýšené poptávky po zbraních po celém světě.

„Česko a celý demokratický svět musí v podpoře Ukrajiny pokračovat. Česká republika proto například pomůže s výcvikem ukrajinských pilotů na stroje včetně letadel F-16. Dodáme letecké simulátory, aby mohl výcvik probíhat nejen na Západě, ale přímo na Ukrajině," uvedl premiér Fiala.

Související

Více souvisejících

válka na Ukrajině Oleksandr Kamyšin Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina) Petr Fiala (ODS) zbraně

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 43 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy