Čína se dohodla s Řeckem. Aténský přístav má být součástí nové Hedvábné stezky

Z řeckého přístavu Pireus u Atén by se s pomocí čínských investic ve výši až 600 milionů eur (15,3 miliard Kč) měl stát největší nákladní přístav Evropy. Na plánu se dnes v Aténách domluvil čínský prezident Si Ťin-pching s předsedou řecké vlády Kyriakosem Mitsotakisem.

Peking investice v Řecku spojuje se svým masivním infrastrukturním projektem nové Hedvábné stezky, připomínají agentury. Pro Řecko jsou čínské peníze jednou z možných cest, jak se vymanit z vleklé ekonomické krize. Obě země se proto rozhodly svou hospodářskou spolupráci posílit.

Většinový podíl v nejdůležitějším řeckém přístavu koupil čínský státní dopravní gigant Cosco už v roce 2016. Lídři obou zemí dnes v Aténách mluvili o význačné strategické pozici přístavu, který prý bude sloužit jako křižovatka mezi Asií, Evropou a Afrikou.

Čína hodlá v Řecku investovat také do bankovního sektoru. Guvernér řecké národní banky dnes po setkání se zástupci banky ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) povolil této instituci otevřít v zemi svoje zastoupení. Tento měsíc už přitom v Řecku otevřela svou pobočku také čínská banka Bank of China.

Čínský prezident dnes při setkání s řeckými partnery připomněl rozsáhlé historické a kulturní dědictví obou zemí, který podle něj vzájemné vztahy posiluje. Mitsotakis zase vyjádřil naději, že návštěva bude mezníkem pro další rozvíjení spolupráce obou zemí, které podle něj vstupují do nové éry. Oba muži se přitom viděli už před týdnem v Šanghaji na mezinárodním veletrhu. Řecko tam bylo čestným hostem spolu s dalšími 14 zeměmi včetně ČR.

Znakem prohlubující se spolupráce je také očekávání, že do Řecka v příštích letech přijede stále větší počet čínských turistů. Atény letos rovněž vydaly na 3400 Číňanům takzvaná zlatá víza. Ty opravňují k pětiletému pobytu v zemi cizince, kteří si v Řecku koupí nemovitosti alespoň v hodnotě 250.000 eur (téměř 6,4 milionu korun). Číňané této možnosti využili po Rusech a Turcích nejvíce.

Čínský prezident Si z Řecka v úterý odlétá do Brazílie, kde se zúčastní zakončení summitu zemí BRICS, tedy Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky.

Související

Vlaky

Maďarsko vybuduje železnici z Budapešti do Bělehradu, půjčilo si od Číny

Maďarsko dostane od Číny půjčku na železnici z Budapešti do Bělehradu. Podepsání úvěrové smlouvy dnes oznámil maďarský ministr financí Mihály Varga. Projekt za 2,1 miliardy dolarů (53,1 miliardy Kč) je součástí čínského plánu takzvané nové Hedvábné stezky, který má otevřít čínským firmám nové obchodní možnosti. Jedná se o první takovou dopravní infrastrukturu v Evropské unii.

Více souvisejících

Hedvábná stezka Si Ťin-pching Kyriakos Mitsotakis Čína Řecko

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy