Podnikatelská aktivita v eurozóně vzrostla nejvíce za šest měsíců

Podniky v eurozóně v únoru převážně odolávaly negativnímu vlivu šíření onemocnění způsobeného novým koronavirem a jejich aktivita rostla nejrychleji za šest měsíců. Ve výhledu jsou ale firmy spíše pesimistické, zejména kvůli poklesu poptávky ze zahraničí a narušení dodavatelských řetězců. Vyplývá to ze zprávy společnosti IHS Markit, která je založena na průzkumu mezi nákupními manažery.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI) pro eurozónu, který je považován za spolehlivý ukazatel zdraví ekonomiky, vystoupil na 51,6 bodu z lednových 51,3 bodu. Zůstal tak nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst od poklesu.

"Ekonomika eurozóny ukázala odolnost vůči potížím, které v únoru způsobilo šíření koronaviru. Když se ale podíváme hlouběji do údajů, jsou zde signály, že problémy jsou teprve před námi," uvedl hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson.

Vývoz zboží i služeb teď klesá vyšším tempem, hlavně kvůli propadu poptávky, což souvisí s koronavirem. Další zpožďování v dodávkách ohrožuje budoucí výrobu, dodal Williamson.

Výsledky naznačují, že hrubý domácí produkt (HDP) by se měl v prvním čtvrtletí zvýšit o 0,1 až 0,2 procenta, informuje Reuters.

Williamson upozornil, že jsou zde jasná rizika zpomalení a oslabení v tomto měsíci. Podle průzkumu agentury Reuters z minulého měsíce by ekonomika mohla vykázat růst o 0,2 procenta.

Index pro dominantní sektor služeb se zvýšil na 52,6 bodu z 52,5 bodu. Zaostal však za rychlým odhadem, který počítal s růstem na 52,8 bodu. Optimismus mezi firmami ve službách minulý měsíc zeslábl a pomalejší bylo i najímání nových zaměstnanců.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika eurozóna podnikatelé

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy