Průzkum ECB: Ekonomika eurozóny letos klesne o 5,5 procenta

Ekonomika eurozóny by v letošním roce mohla kvůli negativním dopadům koronaviru klesnout o 5,5 procenta. Vyplývá to z výsledků průzkumu Evropské centrální banky (ECB) mezi profesionálními prognostiky. V příštím roce by se hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny mohl podle průzkumu zvýšit o 4,3 procenta.

Výsledky průzkumu ECB jsou o něco optimističtější než některé dřívější prognózy. Mezinárodní měnový fond (MMF) například minulý měsíc ve svém výhledu světové ekonomiky předpověděl, že ekonomika eurozóny letos klesne o 7,5 procenta.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová minulý týden uvedla, že podle prognóz pracovníků banky by letos mohl HDP eurozóny klesnout o pět až 12 procent. Dopady koronaviru na ekonomiku označila za bezprecedentní a varovala, že rychlost a rozsah hospodářského oživení jsou nejisté.

Průzkum ECB mezi profesionálními prognostiky podle agentury Reuters ukázal, že po prudkém poklesu hospodářské aktivity na konci prvního a začátku druhého čtvrtletí poměrně dlouho potrvá, než se výkon ekonomiky eurozóny vrátí na úroveň z doby před příchodem koronavirové krize.

Průměrná míra nezaměstnanosti v eurozóně by podle průzkumu měla v letošním roce dosáhnout 9,4 procenta, příští rok by mohla klesnout na 8,9 procenta. V březnu míra nezaměstnanosti v eurozóně podle údajů statistického úřadu Eurostat stoupla na 7,4 procenta z únorových 7,3 procenta.

Související

Koruna, anebo euro? Češi stále váhají. Původní zpráva

Volíš euro, anebo korunu? Česko hledá odpověď už moc dlouho

Ať už jste, pro někoho možná starými pojmy řečeno, nazýváni příznivci politické pravice nebo levice, v problematice přijetí jednotné evropské měny, tedy eura, je to úplně jedno. Zjednodušeně řečeno: I když snad většina politiků, kteří nakonec musí o euru v ČR rozhodnout, tvrdí, že jsme ryze otevřenou exportní zemí, tudíž zemí závislou na vývozu, o euru zatím většina z nich neuvažuje. Koruna je prý lepší. Přestože ti, o kterých se mluvilo v předchozí větě, tedy exportéři, o přijetí eura marně mluví už pěkně dlouho.

Více souvisejících

eurozóna ecb Christine Lagardeová Ekonomika EUR Mezinárodní měnový fond (MMF IMF)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 23 minutami

před 49 minutami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie se vyjádřila k zásahu ve škole na Tachovsku. Mladík skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy