Strach z brexitu vyprchal? Důvěra spotřebitelů v Británii je nejvyšší za 16 měsíců

Spotřebitelská důvěra v Británii se v lednu vyšplhala nejvýše za 16 měsíců. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu společnosti GfK. V ekonomice podle agentury Reuters přetrvává povolební optimismus, který ukončil období tříleté politické a ekonomické nejistoty.

Index spotřebitelské důvěry GfK v lednu stoupl na minus devět z prosincových minus 11 bodů. Hodnota je v souladu s očekáváním analytiků v anketě Reuters.

Britské podniky a spotřebitelé na podzim čelili značné politické nejistotě. Británie měla do 31. října opustit Evropskou unii, parlament si však vynutil odklad brexitu a na prosinec schválil konání předčasných voleb. Volby jasně vyhráli konzervativci premiéra Borise Johnsona, který prosazoval brzký brexit.

Známky optimismu ze strany spotřebitelů i firem ve čtvrtek přiměly britskou centrální banku (BoE), aby nesnížila základní úrokovou sazbu. Její činitelé rozhodnutí zdůvodnili i odkazem na prosincové údaje o spotřebitelské náladě od Evropské komise, které vycházejí z hodnot GfK.

"Nejnovější opatření týkající se naší osobní finanční situace... jsou povzbudivě zdravá a pozitivní. Stejně se zlepšil náš pohled na širší ekonomický rámec Británie," řekl agentuře Reuters analytik GfK Joe Staton.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Velká Británie Bank of England GBP

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy