OECD: Dohoda o digitální dani se odkládá do poloviny roku 2021, důvody jsou dva

Globální dohoda o digitální dani, která by se dotkla zejména firem Google, Apple, Facebook, Amazon i dalších, se zatím odkládá. Důvodem je pandemie, ale také neshody mezi Evropskou unií a Spojenými státy, uvedla dnes Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Novým cílem je polovina roku 2021.

Pokud se takřka 140 zemí nedomluví, světová ekonomika by podle OECD mohla klesnout o více než jeden procentní bod.

Země původně chtěly vydat konečnou zprávu na konci letošního roku. Jednáním o digitální dani reagují na kritiku, že hlavně velké technologické firmy neplatí spravedlivý podíl na daních, protože sídlí v zemích, kde je to pro ně z hlediska daní výhodné. V Evropě to je například Irsko či Lucembursko.

.@OECD delivers Blueprints to @g20org providing solid foundation to get agreement to overhaul international #tax rules for Digital Economy by mid-2021, warns failure to reach agreement could wipe further 1% off global GDP at worst possible moment?https://t.co/BVEMW8EBck pic.twitter.com/lo83Udyva0

— Anthony Gooch Gálvez (@pitres) October 12, 2020

Podle navrhovaný pravidel by globální technologičtí giganti měli být daněni i v zemích, kde nesídlí, ale kde nabízejí digitální služby či jiné produkty.

"Teď se budeme soustředit na zbývající politické a technologické problémy," uvedla ve zprávě OECD. Spojené státy se stavějí proti zdanění amerických společností, zatímco evropské státy chtějí, aby se firmy danily tam, kde převážně vytvářejí zisky.

"Shodli jsme se na tom, že bezodkladně probereme zbývající problémy a že věc chceme uzavřít do poloviny roku 2021," napsala organizace. V jiném dokumentu pak OECD uvedla, že chystaný systém bude zahrnovat internetové reklamní služby, vyhledávače, sociální média a internetové hry.

Organizace odhaduje, že díky novým pravidlům se ročně celosvětové příjmy z daní právnických osob zvýší o čtyři procenta, což by znamenalo kolem 100 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč).

Související

Peníze, ilustrační fotografie.

Česko čeká mírná recese a vysoká inflace, stojí ve zprávě OECD

Česko letos čeká mírná recese, hrubý domácí produkt (HDP) klesne o 0,1 procenta a země se bude potýkat s vysokou inflací, která bude činit 13 procent. Uvádí to zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou dnes představili premiér Petr Fiala (ODS) a generální tajemník OECD Mathias Cormann na tiskové konferenci v Praze. 
Ministerstvo financí

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší povinné odvody ze zemí OECD

Česko mělo v roce 2021 nejvyšší odvody na sociální a zdravotní pojištění ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zároveň ale byla složená daňová kvóta, kterou tvoří daňové zatížení společně s povinnými odvody, pod průměrem OECD. Uvádí to aktuální brožura ministerstva financí Státní rozpočet v kostce, jejímž cílem je přiblížit problematiku státního rozpočtu široké veřejnosti.

Více souvisejících

oecd digitální daň Google Facebook apple Ekonomika EU (Evropská unie) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy