Stávka v General Motors trvá, odbory odmítly nabídku od vedení automobilky

Odborový svaz United Auto Workers (UAW) odmítl novou komplexní nabídku od General Motors na ukončení stávky, která trvá již dva týdny. Podle odborů je nabídka nedostatečná v několika směrech, včetně mezd, zdravotní péče a zaměstnanců na dobu určitou. Automobilka upozornila, že stávka v USA ji přiměla zastavit výrobu pickupů a převodovek v Mexiku a nařídit nucenou dovolenou 6000 zaměstnanců, napsala agentura Reuters.

UAW uvedl, že přišel s protinávrhem. Varoval ale také, že stále zůstává nevyřešených mnoho důležitých otázek.

The Arlington TX NAACP continues to stand with UAW Local 276 and GM employees on Day 14 of the national strike. If you would like to join us in marching, praying, and donating, we will continue on October 6th at 2PM.#SolidaritySunday@UAW @TCCLC_AFLCIO @AFLCIO @NAACP pic.twitter.com/hh9hll0syr

— Arlington, TX NAACP (@ArlingtonNAACP) September 30, 2019

Zhruba 48.000 členů UAW vstoupilo do stávky 16. září. Požadují nejen vyšší mzdy, ale také mimo jiné lepší zdravotní pojištění a větší podíl na zisku největší americké automobilky. Analytici odhadují, že stávka již stála GM více než jednu miliardu USD (23,6 miliardy Kč).

GM v prohlášení uvedla, že pokračuje ve vyjednávání a výměně návrhů a je přesvědčená, že se podaří dosáhnout dohody, která vytvoří silnější budoucnost pro zaměstnance i pro firmu.

Podle agentury Reuters prohlášení UAW naznačuje, že jednání nabrala na rychlosti, protože spor má dopad nejen na automobilku, ale i na zaměstnance. Ti dostávají od stávkového fondu jen 250 dolarů (5900 Kč) na týden, což je zhruba pětina jejich běžné mzdy.

Stávka již dříve donutila GM dočasně propustit nejméně 2000 zaměstnanců v Kanadě a zavřít závod na motory v Mexiku. Mnoho dodavatelů automobilky muselo zastavit nebo omezit svůj provoz.

Automobilový analytik firmy JP Morgan Ryan Brinkman odhadl, že stávka již stála GM více než jednu miliardu USD, ale domnívá se, že firma bude schopná ve čtvrtém čtvrtletí část ztraceného zisku kompenzovat. Podle něj automobilka denně přichází o 82 milionů USD.

Související

Tesla, ilustrační foto

Tesla rozdělí své akcie v poměru pět ku jedné

Americký výrobce elektrovozů Tesla rozdělí své akcie v poměru pět ku jedné. Podnik, který se již nyní těší velkému zájmu investorů, tak chce jejich držení zpřístupnit ještě většímu množství zájemců. Akcie Tesly, které od počátku roku přidaly přes 200 procent, na úterní sdělení firmy zareagovaly růstem o dalších sedm procent.

Více souvisejících

General Motors stávka automobilový průmysl Odbory USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 25 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 55 minutami

před 55 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy