Tajemství smrti Alexandra Dubčeka

Praha - Alexander Dubček. Slovák, který v roce 1968 dal Československu alespoň malou naději, že by se poměry mohly zlepšit. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy všichni vystřízlivěli, i Dubček. Komunista, který věřil v socialismus s lidskou tváří. V neděli 27. listopadu by se dožil devadesáti let.

Dubček se narodil v roce 1921 v Slovenském Uhrovci, jeho otec byl přesvědčeným komunistou, proto celá rodina Dubčekových odjela do SSSR, když byly Alexandrovi čtyři roky. Ve druhé světové válce Dubček bojoval při Slovenském národním povstání (SNP), po skončení bojů se zapojil do politiky a v roce 1955 odjel do Moskvy studovat politické vědy. O tři roky později se vrátil zpět na Slovensko a stal se členem a stranickým tajemníkem ÚV Komunistické strany Slovenska.V 60. letech byl považován za rebela, chtěl totiž rehabilitaci lidí, kteří byli v politických procesech v 50. letech odsouzeni, mimo jiné i Gustáva Husáka, budoucího prezidenta, jenž mu na počátku 70. let vrazil pomyslnou kudlu do zad.Brežněvův tlakV lednu v roce 1968 se Dubček stal prvním tajemníkem ÚV KSČ. Dubček prosadil svobodu tisku, částečně se i otevřely hranice. To nelibě nesli Sověti a odpověď přišla v noci z 20. na 21. srpna 1968, kdy do Československa vpadla vojska Varšavské smlouvy. Dubček a jeho nejbližší spolupracovníci byli zatčeni a uneseni do Moskvy – zde je Leonid Brežněv donutil podepsat protokol, kterým popřeli celý reformační proces Pražského jara, přijali „bratrskou pomoc“ Moskvy a otevřeli tím cestu k normalizaci. Dubčeka právě v rámci normalizace vyloučili v roce 1970 ze strany. Od té doby se neukazoval na veřejnosti, až v roce 1989, kdy stál po boku Václava Havla. Na otázku, jak Dubček listopad 1989 přivítal, odpověděl jeho syn Pavol v rozhovoru pro deník Aha! takto – „Vzpomínám si, že jsme šli na procházku po bratislavském Slavíně. Najednou mě chytil za ruku. Řekl mi dojatě: Dvacet let jsem bojoval, a teď to konečně přišlo. Ale z toho, co se dělo v následujících letech, byl rozpačitý.“ Vražda na objednávku? V roce 1992 se stal předsedou Sociálnědemokratické strany Slovenska. Při cestě na zasedání Federálního shromáždění 1. září tohoto roku auto s Dubčekem vyletělo v obrovské rychlosti z dálnice kousek od Humpolce. Dubček se těžce zranil, 7. listopadu v nemocnici zemřel. Smrt Dubčeka je doslova rájem pro všechny možné spekulace – kupříkladu o vraždě kvůli tomu, že měl v Moskvě svědčit o zločinech KGB. Pravdu se pravděpodobně již nikdy nedozvíme. Na teorii, že Dubček stál v cestě rozdělení Československa, jeho syn Pavol říká – „Ani ne tak rozdělení státu, jako rozkrádání státního majetku. On by nedopustil takové vytunelování zdrojů v Čechách i na Slovensku, ke kterému došlo. Vždyť právě proto na něj jako na komunistu útočili a skuteční bolševici Adamec a Čalfa získali rozhodující státní funkce.“

Související

Ilustrační fotografie

Dubčekův syn skončil za mřížemi

Bratislava - V Etiopii zatkli Milana Dubčeka, slovenského velvyslance a syna politika Alexandra Dubčeka. Informuje o tom v úterý webový portál deníku Sme.

Více souvisejících

Alexandr Dubček

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Známe volební čísla pro eurovolby. O 21 mandátů usiluje 30 subjektů

Strany kandidující v červnových volbách do Evropského parlamentu už vědí, jakými čísly budou označeny hlasovací lístky. Čísla v úterý odhalilo ministerstvo vnitra. O přinejmenším jeden z 21 mandátů usilují rovné tři desítky uskupení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy