Jiří Suchý, legenda divadla Semafor slaví jednaosmdesátku!

Praha - Zakladatel legendárního divadla Semafor, herec, zpěvák, textař a spisovatel Jiří Suchý oslaví v pondělí své osmdesáté první narozeniny.

Jiří Suchý se narodil první říjnový den v roce 1931 v Plzni. Do svých pěti let žil v Klatovech, odkud se přestěhoval do Prahy, se kterou spojil svou kariéru a kde žije dodnes.

Před kamerou se poprvé objevil už v roce 1944, v komparzní roličce ve filmu Sobota. Koncem 40. let začal pracovat jako reklamní grafik a díky své práci se seznámil s Viktorem Sodomou. V roce 1952 nastoupil na vojnu, kde jako kreslíř map odposlouchával západní rádia a na rock and rollové melodie skládal vlastní texty.

Právě Sodoma, který v padesátých letech zakládal rock and rollovou skupinu, mu za texty nabídl honorář. Když navíc potřeboval kontrabasistu, Suchý si nástroj pořídil, naučil se na něj hrát a se Sodomovým Akord Clubem začal vystupovat. V pražském klubu Reduta se později seznámil s Jiřím Šlitrem, kterého jeho texty nadchly natolik, že mu nabídl jejich zhudebnění.

První společnou písní autorské dvojice, která se později zapsala do československých hudebních dějin, byla Píseň o Hamletovi.

Jiří Suchý později spolu s dalšími přáteli založil Divadlo Na zábradlí, kde se hrálo například později zfilmovaných Kdyby 1000 klarinetů. Suchý jako neherec však v tomto divadle velké uplatnění nenašel a v roce 1959 tak se Šlitrem založili vlastní divadlo Semafor.

Svou první desku s názvem Písničky – Jiří Suchý vydal v roce 1964, ve stejném roce mu vyšly také tři knihy - Klokočí, Hry a Motýl, později také první próza. Přelom 60. a 70. let však pro Semafor i Suchého znamenal útlum tvorby. Kromě toho, že v roce 1969 nečekaně zemřel Jiří Šlitr, začala se komplikovat i politická situace. Po sovětské okupaci Suchý podepsal petici 2000 slov a jako nestraník byl později nucený odstoupit z funkce ředitele Semaforu. Suchý navíc odmítl podepsat antichartu a cestu do rozhlasu a televize si tak na dlouhou dobu uzavřel. Mírné zlepšení v jeho kariéře znamenala osmdesátá léta, renesanci potom léta devadesátá.

To mu znovu začaly vycházet knihy, mohl se vrátit do televize, filmu i rádií. Po revoluci však Semafor přišel o prostory v pražské pasáži Alfa, kde dlouhou dobu fungoval a několik let tak kočoval po různých scénách, dokud se nepřestěhoval do Karlína.

Jiřímu Suchému vyšlo mnoho knih, od textů písní přes básně až k próze. Ještě rozsáhlejší je jeho diskografie, na svém kontě má několik desítek alb, která obsahují takové hity jako Kočka na okně, Krajina posedlá tmou nebo Pramínek vlasů. Objevil se také v řadě filmů, kromě zmiňovaného snímku Kdyby 1000 klarinetů například také ve Zločinu v šantánu nebo Smutku bláznivých panen. Jiří Suchý je také držitelem mnoha ocenění, jako je Medaile Za zásluhy II. Stupně, kterou získal v roce 1995, Čestná medaile T. G. Masaryka z roku1998, je také držitelem Ceny Thálie – Zvláštní ceny kolegia, která mu byla udělena v roce 2001.

Související

Jiří Suchý.

Jiří Suchý slaví 90. narozeniny. Legenda Semaforu je stráví na jevišti

Své 90. narozeniny oslaví Jiří Suchý 1. října představením s názvem Znám ještě starší lidi ve svém domovském divadle Semafor. Program se jmenuje podobně jako před lety večer k jeho pětaosmdesátinám. "Jsem zvyklý trávit své narozeniny na jevišti. A říkal jsem si, že ještě všechny budoucí kulaté narozeniny, ne že by jich bylo moc, se takhle budou jmenovat," řekl v rozhovoru s ČTK Suchý.

Více souvisejících

Jiří Suchý

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy