Už je to sedm let, co navždy odešel Karel Svoboda

Praha - 28. ledna si hudební svět připomněl úmrtí skladatele Karla Svobody, od kterého uplynulo už 7 let. Jaké nestárnoucí hity po něm zůstaly?

Zdroj: YouTube

Zpráva, že si geniální hudební skladatel Karel Svoboda vzal život, otřásla snad každým. Velkou ztrátou byl nejen pro svoji rodinu, ale i pro český hudební průmysl.

Napsal nesčetně nesmrtelných hitů a nezapomenutelných filmových meloodií. Z jeho dílny vzešly i populární muzikály.

Pro každého zpěváka nebo zpěvačku byla čest mít ve svém repertoáru hudbu právě od Karla Svobody.

TvorbaRoku 1965 vyšla první gramofonová deska s jeho skladbou Slunce za oknem, kterou nazpíval Jaromír Mayer. Nedlouho poté se jeho kariéra rozjela i v Německu, kde mu vyšla deska s instrumentálními skladbami Návrat Gemini a Start Gemini.

Z 60. let pochází také píseň Vzdálený hlas, s níž soutěžila Helena Vondráčková na festivalu v brazilském Rio de Janeiru. V roce 1968 navázal Svoboda spolupráci s Karlem Gottem, který má dnes v repertoáru asi 80 jeho písní. V šedesátých a sedmdesátých letech byli interprety jeho písní mimo jiné také Hana Zagorová, Eva Pilarová, Milan Drobný, Waldemar Matuška, Lešek Semelka, Jiří Schelinger nebo Jana Kratochvílová. V 80. letech k nim pak přibyli Michal David, Iveta Bartošová, Petr Sepéši, Marcela Březinová, italská zpěvačka Anna Rusticano, Marcela Holanová, Petra Janů a Dalibor Janda.

I v 90. letech se udržel v branži populární hudby produkováním obchodně úspěšných CD Daniela Hůlky, Leony Machálkové nebo Petra Koláře.

Filmová hudba

Každý mladý muž, 1965Smrt si vybírá, 1972Noc na Karlštejně, 1973Tři oříšky pro Popelku, 1974Včelka Mája, 1975Noc klavíristy, 1976Pinocchio, 1976Jak se budí princezny, 1977Což takhle dát si špenát, 1977Zítra vstanu a opařím se čajem, 1977Smrt stopařek, 1979Nils Holgersson, 1980Kopretiny pro zámeckou paní, 1981Spievaj kovboj, 1981Sůl nad zlato, 1982Návštěvníci, 1983Tao Tao, 1988Létající Čestmír, 1984Big Man/Jack Clementi, 1987/1988Cirkus Humberto, 1988Druhý dech, 1988Dobrodružství kriminalistiky, 1989Kačenka a zase ta strašidla, 1992Flash, 1993Und keiner weint mir nach, 1996Z pekla štěstí, 1999Milenci a vrazi, 2004Rodinná pouta, 2006V 90. letech začal psát i svůj první muzikál Dracula.

Muzikály

Dracula, 1995 (text Zdeněk Borovec)Monte Cristo, 2000 (text Zdeněk Borovec)Golem, 2006

Související

Jevanský rybník

Jevany jen pro otrlé? Prý tu (nejen) straší...

Tato proslulá lokalita nedaleko od Prahy, čítající úředně něco kolem pěti stovek obyvatel, se těší kontroverzní pověsti. Prý je tu zejména pro movitější vrstvy ráj na zemi, ale také až příliš nebezpečno. Hovoří se dokonce o nadpřirozených jevech a jsou známy i případy, kdy obyvatelé nemovitostí raději jezdili přespávat mimo Jevany...

Více souvisejících

Karel Svoboda (skladatel)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy