Slavný kuchař vařící pro Madonnu, Blaira nebo Schwarzeneggera promluvil

ROZHOVOR - V záplavě vydaných kuchařek, které píše opravdu kde kdo, a různých pořadů o vaření může vyznít prezentace Petra Fehera jako další podbízivý krok týkající se přípravy jídel. Jenže jeho působení na postech šéfkuchařů ve světových hotelích, v nichž připravoval pokrmy pro korunované hlavy i celebrity stříbrného plátna, naznačuje něco jiného. EuroZprávy.cz měly exkluzivní příležitost strávit s Feherem několik desítek minut a využily možnost se zeptat na mnoho zajímavých informací ze světa gastronomie.

Muži u plotny nejsou ničím výjimečným a v případě šéfkuchařů je to téměř pravidlo. Ale jak začínal člověk, který to dotáhl až na prestižní post šéfkuchaře v thajském hotelu Siam Kempinski?Přestože jsme v rodině žádného kuchaře profesionála neměli, moje maminka mě k tomu svým způsobem vedla. Měli jsme velkou zahradu, musel jsem v ní pomáhat, bylo tam všechno, od brambor přes jahody až po hrášek nebo okurky. Z těchto surovin se pak vařilo doma, já jsem pomáhal a tak jsem se k té plotně dostal.

Kdy nastal onen přerod, když jste si uvědomil, že to nemusí být zábava, nýbrž profese?Tak to bylo někdy v těch dvanácti, čtrnácti letech. Hrál jsem ještě na akordeon a tak jsem se musel v té době rozhodnout, jestli budu muzikant nebo kuchař.

Co může jako budoucímu kuchaři přinést učňovský obor?Základ tam určitě je, ten by se měl dodržovat. Základní teplé a studené omáčky, od toho se všechno odvíjí. Když se pak učíte jinou kuchyni, ať to je mexická nebo asijská, tak evropské základy tam pochopitelně nejsou, ale všechno se to tak nějak nabaluje. Každý stát nebo region má svou speciální kuchyni. Momentálně jsem v Asii a také jsem se musel naučit plno věcí. Vůbec jsem neměl tušení, co je to beef rendang či další jídla, která tu neznáme. Člověk se pořád něco učí.

Jaká byla vaše pouť z našich poměrů do velkého světa?Po vyučení jsem pracoval v hotelech Panorama a Forum, poté jsem se seznámil s personální ředitelkou dnešního hotelu Renesance. A protože jsem měl zájem o zkušenosti ze zahraničí, řekla mi „Feher, půjdeš". Zařídila mi pobyt v Mnichově, ovšem já neuměl ani slovo německy. Vůbec jí to nezarazilo, říkala, že jsem bojovný typ, takže jsem šel. Nejenže jsem si užíval určité svobody, bez rodičů, nějaký ten peníz to taky vyneslo, ale hlavně jsem se seznamoval s důležitými lidmi. Kontakty jsou prospěšné, ale pochopitelně kdybych byl špatný kuchař, tak skončím někde docela jinde než jako šéfkuchař v Siam Kempinski Hotel Bangkok.

Charitativní akce pro tisíc thajských dětí - čtyřmetrová pánevbyla největší v Asii (zdroj: Petr Feher)

Rozhoduje v cizích destinacích spíš patriotismus, že lidé chtějí „svého domácího" kuchaře, nebo je důležitější kvalita pokrmu?Je to potřeba vnímat v širších souvislostech. Mám na starosti určitý hotel a pod sebou mám ještě další šéfkuchaře, kteří se právě zabývají tou kterou kuchyní. Protože nejsem specialista, tak potřebuju právě experty pro určitou restauraci. Náš hotel jich má třeba pět. Jsem v tuhle chvíli spíš koordinátor, na mě záleží, kdy se bude měnit menu, dávám podněty k novým nápadům... a pochopitelně jsem za všechno odpovědný.

Podstatná část vaší kariéry je spojena s hotely Four Seasons, existuje i na této úrovni něco jako „přestupy do jiných klubů", řečeno sportovní terminologií?Samozřejmě, já začínal u Four Seasons a otevíral jsem v Praze v roce 2001 jejich hotel. Další postup v rámci společnosti mě dostal do světa, v roce 2010 jsem končil jako zástupce šéfkuchaře v Las Vegas. Pak jsem zatoužil změnit prostředí, i když Four Seasons byla obrovská škola. Člověk vidí, že jsou jiné možnosti, společnosti, mají lepší podmínky. Chtěl jsem se dostat do Asie – u Four Seasons tato možnost nebyla, ti mi nabízeli post šéfkuchaře v Dauhá nebo v Libanonu, ale tam se mi nechtělo. Protože jsem dvakrát odmítl, moc dalších nabídek už nepřišlo, tak jsem se vydal ke konkurenci.

Je trend být kuchařem, který zvládne na určité úrovni uvařit cokoliv, nebo ryzím specialistou?Spíš specialistou. Přiznávám, že jsem nikdy nepracoval v klasické restauraci, od patnácti let jsem se pohyboval pouze v hotelech. To je dost velký rozdíl, kdybych měl vlastní restauraci, tak netuším, jestli bych tam vůbec uspěl. Kuchaři jsou v obou zařízeních, ale pořád to jsou jiné obory.

Je možné v dnešním světě ještě vymýšlet další chuťové kombinace, nová jídla?Samozřejmě, ne nadarmo se říká, že „sky is the limit". Jsou mistři, vymyslí novou věc a postupem času se chytí, ale také nemusí. Také se o nás říká, že kuchař je umělec, pořád vymýšlíme něco nového, kombinujeme chutě, ingredience...

Dochází k většímu prolínání evropské a asijské kuchyně?Určitě. Trh se otevírá, podíl na tom má i cestování. Ještě před pěti lety neznali Číňané pizzu, teď se tam nejí prakticky nic jiného, tradiční rýži už tam vidíte hodně málo. Dost tomu napomohl i bezvizový styk, který platí kromě Malajsie.

A mají Asiaté rádi evropskou kuchyni?Začínají ji poznávat. Hodně teď vaříme takzvanou západní kuchyni, Číňani ji milují, lanýže, humry. Ale s knedlíky se tam neprosadíme, není tam na to odpovídající trh. To spíš pojedou sem a vyzkoušejí si to tady. Navíc, když jim tam řeknete Czech republic, tak vůbec netuší, kde to je, maximálně ještě tak Czechoslovakia.

Petr Feher vařil i pro královské rodiny (na snímku v dolní řadě druhý zprava)

Seznam lidí, pro které jste vařil a zná je celý svět, není vůbec krátký, jsou v něm zpěváci, herci, politici, namátkou Bruce Willis, Will Smith, Arnold Schwarzenegger, Ron Perlman, Jackie Chan, Madonna, Mariah Carey, ale také Tony Blair nebo ministerská předsedkyně Malajsie či thajská princezna...Tihle lidé bydleli v hotelu, kde jsem pracoval, strávili tam třeba týden, měsíc nebo i dva. Většinou ti lidé bývají uzavření, ale pokud tam jsou delší dobu, tak se s nimi člověk dá do řeči a vyhoví jim. Poslední takovou návštěvou byla Blake Lively s manželem Ryanem Reynoldsem, a ta byla velmi příjemná a komunikativní. Požádala mě o thajskou polévku, že ji miluje...

Má kuchař trému? Vařil jste i pro korunované hlavy, nestalo se někdy, že se dostavil větší pocit odpovědnosti?Napětí tam určitě je, i když i takový člověk má vlastně normální chuť k jídlu. Hlavní rozdíl je v tom, že všechno musí být perfektní, existuje protokol co, kdy a jak se má podávat, je i přesné načasování. Řekl bych, že mnohem větší problém v tomto směru je organizace. Jsou i případy, kdy se jede přímo do sídla, kde nemají kuchyň a vaří se pro pět nebo šest stovek lidí. Musíme připravit menu o pěti chodech, takže si beru svůj tým z hotelu a děláme to de facto na koleni. Máme grily, sporáky, všechno se vozí od lžiček na kávu až po největší nádoby. Musí být elektrika, přívod plynu, ale když už to děláte poněkolikáté, víte o svých chybách a jak je napravit. Trémou bych to nenazval, ale odpovědnost, ta je velká.

Otázka poněkud úsměvná, ale přímo se nabízí – mají některé vysoce postavené osobnosti své ochutnávače?Kdepak, to je spíš filmová záležitost, my požíváme absolutní důvěry.

Často se zapojujete do charitativních projektů a jedním z nich byla obří pánev, můžete nám k tomu něco říci?Pořádalo se to v Bankoku. A musím říci, že tohle město je něčím výjimečné. Je tu parta šéfkuchařů, kteří drží při sobě. Vzájemně si pomáháme, voláme si, chodíme i na pivo. Tahle charita se pořádá pod záštitou thajské princezny, připravila se čtyřmetrová pánev, největší v Asii a dost možná by se dostala i do Guinessovy knihy rekordů. Byla to akce pro tisíc dětí, udělali jsme masové kuličky, omáčku... proběhlo to loni, letos to chceme realizovat znovu. Z těch osmnácti šéfkuchařů nikdy nemohou všichni, ale vždycky tak osm na podobné akce dorazí. Ta soudržnost je tak velká, že se mi jednou bude opravdu moc těžko z Bangkoku odcházet.

Petr Feher jako porotce v populárním pořadu Iron Chef (zdroj: Petr Feher)

Působil jste také jako člen poroty v pořadu Iron Chef, nesmírně populárního v několika zemích, můžete nám ho přiblížit?Tato soutěž pochází z USA a Japonska. Porotu tvoří tři profesionálové, kteří musí rozhodnout, kdo nejlépe připravil pět pokrmů během jedné hodiny. Proti sobě nastupuje stávající Iron Chef, tedy obhájce a jeho vyzyvatel. V prvních 20 minutách musí připravit chod z hlavní ingredience, pak pokračují na těch zbývajících. Pokud to nestihnou, strhávají se jim body. Po půlhodině dostanou ještě jednu utajenou ingredienci, kterou musí do pokrmů zakomponovat, aby to ladilo a mělo dobrou chuť. Uvedu příklad – v jednom pořadu bylo hlavní surovinou americké hovězí a tajná přísada... káva. I když to byla kombinace neobvyklá.Mým úkolem je zhodnotit chuť, kreativitu, prezentaci – a samozřejmě posoudit všech osm až deset jídel.

Přikládáte velkou důležitost i vizuální úpravě jídel?Je pravdou, že se jí i očima. Dnešní trend je takový, a mám na myslí více Asii, že se pokrmy dají na stůl a lidé si vybírají. Už to zdaleka není jen – objednáte si porci a tu dostanete. Teď to připomíná víc rodinný styl. Je to volnější přístup, třeba se objedná víc jídel, která se nosí na stůl průběžně. Nelze to říci jednoznačně: je potřeba dbát na provázanost, ale mít na paměti také fakt, že v jednoduchosti je síla. Dobré a správné jídlo nějakými kytičkami a podobnými věcmi nenahradíte.

Jak se díváte na vydávání kuchařek? Nezdá se vám, že je jich nezdravě mnoho a že jde spíš o zviditelnění toho, kdo ji vydává?Souhlasím, dneska si ji může vydat každý a nejde mnohdy o nic jiného než o PR prezentaci. Když se do mnohých podívám, tak s kuchařským základem to nemá nic společného. A právě od toho základu by se mělo odvíjet všechno ostatní. Ale přiznávám, že i já jsem se podílel na jedné kuchařce, má název Pleasure, je dílem dvanácti šéfkuchařů a připravili jsme ji pro nemocnici v Kuala Lumpur. Její ředitel chtěl pro své pacienty takovou stravu, aby se tam cítili dobře. Jsou v ní recepty na jednoduchá, zdravá a hezky upravená jídla, žádné oleje nebo těžké pokrmy. Já osobně jsem do ní přispěl třemi recepty.

Mluví osmi jazyky, rád by se ještě naučil další dva. Jeho přístup se dá shrnout do rčení: jídlo nezná hranic. Je rozhodně velice zajímavé naslouchat jeho názorům, navíc se můžeme pyšnit, kam až to náš krajan dotáhl a jakému věhlasu se těší. Když se s námi Petr Feher loučil, netušil, že nedaleko hotelu, kde působí, vybuchla trhavina.

Petr Feher (šéfkuchař) bangkok recepty, vaření -

Aktuálně se děje

včera

Volodymyr Zelenskyj

Lidé si přejí, aby původce zla zemřel, vzkázal Zelenskyj ve vánočním projevu Putinovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém vánočním projevu vyslal světu i Kremlu velmi silný vzkaz, ve kterém se zdánlivě vyjádřil k osudu Vladimira Putina. V emotivním videu Zelenskyj prohlásil, že i když Rusko přineslo Ukrajině nesmírné utrpení, nedokázalo zlomit jednotu ani víru ukrajinského národa. V narážce na ruského vůdce uvedl, že v myslích mnoha lidí dnes rezonuje jediné přání, aby onen původce zla zahynul, ačkoliv v modlitbách k Bohu Ukrajinci žádají o něco vyššího – o mír, za který bojují a který si zaslouží.

včera

Donald Trump

Nejvlivnější osobou v Evropě je Trump, ukazuje prestižní žebříček

Prestižní magazín Politico zveřejnil novou edici svého tradičního seznamu POLITICO 28, který predikuje, kdo bude mít v roce 2026 největší slovo v evropském politickém prostoru. Žebříčku letos dominuje postava, která nepůsobí přímo v Evropě, ale její kroky mají na kontinent zásadní dopad. První místo obsadil americký prezident Donald Trump, jehož vliv autoři přirovnávají k „transatlantické rázové vlně“, schopné okamžitě změnit politický kurz celého regionu.

včera

včera

Vojenská přehlídka čínské armády

Pentagon: Čína v roce 2027 rozpoutá válku s Tchaj-wanem

Nová výroční zpráva Pentagonu o čínské vojenské síle přináší znepokojivé varování ohledně rostoucích ambicí Pekingu v indo-pacifickém regionu. Podle dokumentu zveřejněného ve středu čínská lidová armáda (PLA) cíleně směřuje k tomu, aby byla již v roce 2027 plně připravena k invazi na Tchaj-wan.

včera

Izraelské ozbrojené složky

Izraelská policie zatkla palestinského muže. Převlékl se za Santa Clause

V izraelském městě Haifa došlo během oslav Štědrého dne k incidentu, při kterém policie zatkla palestinského muže převlečeného za Santa Clause. Podle lidskoprávních organizací vtrhli policisté na vánoční večírek, akci předčasně ukončili a kromě muže v kostýmu zadrželi také dýdžeje a pouličního prodejce.  

včera

Anna Fernstädtová

Předvánoční úspěchy českých sportovců, které dávají naději směrem k Zimním olympijským hrám

Možná je to až příznačné, že nečekané a velké úspěchy českých zimních sportovců přišli na řadu v předvánočním čase. Dali tím tak českým fanouškům vánoční dárek a naději, že Zimních olympijských hrách v Miláně a Cortině d´Ampezzo, které se budou konat příští rok v únoru. Tím nejvýraznějším úspěchem posledních dní je ten ze strany alpského lyžaře Jana Zabystřana, který v pátek 19. prosince zaznamenal první výhru pro jakéhokoli mužského českého reprezentanta v super-G v rámci Světového poháru, když ve Val Gardeně jako devětadvacátý startující nečekaně celý závod vyhrál. Stoupající formu potvrzuje v těchto dnech i snowboardistka Zuzana Maděrová, která získala v paralelním slalomu v Davosu stříbro. Skeletonistka Anna Fernstädtová taktéž vybojovala v korytu v lotyšské Siguldě o posledním víkendu stříbro a v českých úspěších se neztratila ani skokanka na lyžích Anežka Indráčková, která parádí vstup do olympijské sezóny vylepšila rekordním skokem.

včera

Sivert Bakken

Ještě v neděli závodil, před Štědrým dnem ho našli v hotelu. Zemřel biatlonista Bakken

Zpráva jak z čistého nebe přišla jen den před Štědrým dnem z norského biatlonového týmu. V pouhých 27 letech totiž zemřel talentovaný biatlonový závodník Sivert Bakken a to navzdory tomu, že ještě v neděli závodil v rámci Světového poháru ve francouzském Annecy. Biatlonista, jenž v roce 2022 získal malý křišťálový glóbus, byl nalezen mrtvý v hotel v Itálii, kde byl s týmem na reprezentačním tréninkovém kempu.

včera

Jaromír Zůna

Zůna ukázal SPD tvrdou realitu. Bohužel však skončil dříve, než vůbec začal

Ministr obrany Jaromír Zůna měl být pro SPD „nezávislým expertem“, místo toho se stal problémem. Svým jasným vymezením proti ruské agresi a podporou Ukrajiny připomněl, že obrana státu není prostor pro populismus. Reakce SPD je výmluvná – zákaz cesty na Ukrajinu, tlak na konec muniční iniciativy a převracení reality ve jménu falešného míru. Nyní ale jde jen o to, zda se Česko rozhodne být slabé, nebo odpovědné.

včera

včera

včera

Karlos Vémola

Soud poslal MMA zápasníka Karlose Vémolu do vazby

Zápasník MMA Karlos Vémola jde do vazby. Poslal ho tam Obvodní soud pro Prahu 1, který ve čtvrtek vyhověl návrhu státního zástupce . Důvodem je obava z možného útěku, kterou soudce odůvodnil výší hrozícího trestu.

včera

včera

včera

Jeffrey Epstein

Úřady oznámily, že našly přes milion nových dokumentů v kauze Epsteina

Americké úřady oznámily nález více než milionu dodatečných dokumentů, které pravděpodobně souvisejí s vyšetřováním zesnulého sexuálního agresora Jeffreyho Epsteina. Federální prokuratura v New Yorku a FBI o tomto nečekaném objevu již informovaly ministerstvo spravedlnosti. Právní týmy nyní intenzivně pracují na revizi těchto materiálů, aby zajistily ochranu obětí prostřednictvím nezbytných úprav. Ministerstvo slíbilo, že k publikaci dojde v nejbližších týdnech, jakmile skončí proces anonymizace.

včera

Ruská armáda

Evropa může čelit válce s Ruskem do několika let. Podle expertů na to není vůbec připravena

Stín, který na Evropu vrhá Rusko, ji přinutil pohlédnout pravdě do očí. Riziko války je po desetiletích klidu opět reálnou hrozbou. Když se minulý měsíc sešla skupina bezpečnostních expertů v britském Whitehallu, aby zhodnotila připravenost Spojeného království a jeho spojenců, výsledek byl podle CNN značně znepokojivý. Shodli se, že Evropa na konflikt, který by mohl přijít v řádu několika let, připravena není.

včera

24. prosince 2025 21:48

Evropská unie

Brusel vrací úder. Tlaku USA ustoupit nehodlá

Evropská unie nehodlá ustoupit tlaku Spojených států a bude i nadále důsledně vymáhat svá pravidla pro fungování digitálních platforem. Současný eurokomisař pro vnitřní trh Stéphane Séjourné ve středu jasně prohlásil, že americké vízové sankce nemohou ovlivnit suverenitu evropských národů ani jejich demokraticky přijaté zákony. Reagoval tak na krok Washingtonu, který zakázal vstup do země osobám spojeným s prosazováním Aktu o digitálních službách (DSA).

24. prosince 2025 21:26

film Záhada strašidelného zámku

RECENZE: Záhada strašidelného zámku se bojí i vlastního stínu. Neurazí, ale upadne v zapomnění

Štědrovečerní pohádky se v České republice těší vzácnému postavení. I ty největší propadáky každoročně přilákají k televizi miliony diváků, především z řad dospělých, kteří rok co rok doufají, že se po letech konečně podaří vytvořit klasiku, kterou si budou s chutí pouštět i nadcházející generace. To se ale ani zdaleka nedaří, a i když letošní počin zdaleka není tak tragický, jako tomu bylo v posledních letech, do dějin kinematografie pravděpodobně také nevstoupí. 

24. prosince 2025 19:52

stíhačka General Dynamics F-16 Fighting Falcon

Napětí na Blízkém východě: Izrael stupňuje údery v Libanonu před klíčovým termínem

Izraelské letectvo provedlo ve středu dopoledne sérii náletů na jihu Libanonu, které cílily na infrastrukturu hnutí Hizballáh. Útoky zasáhly oblasti v okolí Nabatíje, konkrétně údolí Houmin, Wadi Azza a Nimeiriya. Podle svědků se nad zasaženými místy i nad východním údolím Bikáa nadále pohybují izraelské bezpilotní letouny. Izraelská armáda v oficiálním prohlášení uvedla, že údery byly nezbytné kvůli přítomnosti vojenských zařízení, která porušují dohody o příměří.

24. prosince 2025 18:44

Referendum o konci války, budoucnost Záporožské jaderné elektrárny. Co obsahuje 20bodový mírový plán?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal najevo novou ochotu ke kompromisům v klíčových bodech, které dosud brzdily mírový proces s Moskvou. Během úterního setkání s novináři detailně popsal dvacetibodový plán, který označil za základní politický dokument mezi Ukrajinou, Amerikou, Evropou a Ruskem. Podle jeho slov je nyní míč na straně Kremlu, od kterého Kyjev očekává vyjádření po středečním jednání amerických zástupců s ruskou stranou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy