Silná imunita = největší parťák našeho zdraví. 5 tipů k jejímu posílení

Praha - Vánoce a Silvestr jsou za námi a nový rok se rázně ujal svojí vlády. Kromě toho, že další Vánoce budou až za rok, to znamená také to, že už utekla více než půlka zimy. A i když, ta letošní nebyla, Bůh ví jaká, na našem organismu a naší imunitě mohla napáchat spoustu škody.

Přece jenom, neustálé střídání chladného a méně chladného počasí, studený vítr, mráz a povinné vánoční, silvestrovské nebo novoroční vycházky si mohly vybrat svou daň. A to nezmiňujeme ty všudypřítomné „smrkaly" a „kýchaly", kteří s klidným svědomím vyrazí do ulic šířit choleru a mor (rozumějte jako nachlazení, chřipku a kapénkové infekce). Imunita – neviditelný štít našeho organismu, proč nefunguje vždy? Právě v tom, aby lidé nakažení virózou pro nás nebyli taková hrozba, nám pomáhá náš imunitní systém. Také se mu říká obranyschopnost organismu a jeho význam pro naše zdraví je nedocenitelný. Zjednodušeně by se dalo říci, že funguje preventivně a jestliže se v organismu přece jen vyskytne nějaký nebezpečný škodlivý či choroboplodný zárodek, odhalí jej a snaží se zničit. Jestliže je ale naše imunita oslabena, obranné mechanismy nejsou dostatečně silné. Jak k tomu ale dojde? K oslabení imunity dochází nejčastěji následkem prodělané nemoci, špatnou životosprávou, či zanedbáním péče o sebe. Dost často se pak můžete točit v začarovaném kruhu, kdy Vás stíhá jedna nemoc za druhou. Jak proti oslabení bojovat? 7 tipů pro posílení imunity. 1. Zdravá strava Pro posílení a udržení dobré imunity je nezbytná pestrá strava plná vitamínů, minerálů a jiných „živých" látek, které jsou nezbytné pro zdravý vývin lidského organismu. Nezapomínejte, hlavně teď v zimě, do svého jídelníčku přidat zeleninu a ovoce. Naopak se vyhněte jednoduchým cukrům, které prokazatelně snižují obranyschopnost těla před infekcemi (viz. zde), tučným jídlům a přepáleným olejům. 2. Odpočinek Nedostatek odpočinku přímo ovlivňuje Vaše zdraví, a to nejen ve smyslu obranyschopnosti proti chřipce či nachlazení, ale také ve smyslu náchylnosti k cukrovce a nemocem kardiovaskulárního systému (viz. zde). Nehazardujte tedy s Vaším zdravím tím, že se budete zbytečně přepínat. Najděte si každý den čas na odpočinek a hlavně si dopřejte kvalitní spánek.

3. Sport a pravidelný pohyb Zde ale platí, že „všeho s mírou", intenzivní cvičení, kdy jdete doslova na hranici svých sil, může mít opačný efekt, než byste očekávali. Ano, intenzivní cvičení může snížit Vaši obranyschopnost (i u středně intenzivního cvičení platí, že lidská imunita zůstává cca 2 – 3 hodiny po cvičení oslabena z důvodu prodělané zátěže). Aktivity, u kterých se zadýcháte, Vám pomohou dostat z plic bakterie (snížíte tak riziko chřipky a nachlazení), plus během nich dochází ke zvýšení koncentrace bílých krvinek v krvi, které zvyšují schopnost těla odolat vnějším negativním vlivům. Nic určitě nezkazíte ani návštěvnou sauny, která pro lidský organismus znamená zátěž odpovídající svižné chůzi (tj. i zde dochází ke zvýšení koncentrace bílých krvinek v těle).

4. Doplňky stravy Zejména s ohledem na první bod tohoto článku (zdravá strava) se vyplatí zvážit možnost příjmu vitamínů a minerálů prostřednictvím doplňků stavy. Ať už se jedná o ty ve formě čaje či oleje (např. rakytníkový olej) či tobolek. Pokud se již rozhodnete čerpat vitamíny a minerály z doplňků stravy, sáhněte po těch, které obsahují široké spektrum látek (tedy ne „obyčejné" kapsle vitamínu C), ideálně včetně nenasycených mastných kyselin. Tímto významně podpoříte funkci Vašeho imunitního systému a snížíte své „šance" na onemocnění v době, kdy ve Vašem okolí kýchne první člověk.

Neváhejte tedy a začněte ještě dnes s podporou Vašeho imunitního systému, dříve či později se Vám péče o Vaše tělo určitě vrátí.

Související

7 rizik při registraci domény

7 rizik při registraci domény

Komerční sdělení - Doména představuje důležitou součást obchodní značky. Přesto řada lidí nedbá na její správné zabezpečení. V článku najdete přehled nejčastějších případů zneužití či odcizení domény a doporučení, jak jim předcházet. Aby vaše doména byla skutečně vaše.

Více souvisejících

komerční sdělení zdraví Lidé

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy