Kultura

Související články:

Sandra zazpívala své největší hity

Legenda osmdesátek Sandra ovládla Prahu

Praha - Nově otevřený klub Café 80’s přivítal v úterý 7. ledna ikonu 80. let německou zpěvačku Sandru, která byla součástí úspěšného hudebního seskupení Enigma. Popová hvězda přijela po dlouhé době do Prahy pouze proto, aby v tomto stylovém klubu zazpívala a zahájila tak první velkolepou party. V průběhu večera sklízela bouřlivé ovace za své největší hity jako Everlasting Love, In the Heat of the Night či Maria Magdalena.
V hlavní roli se v alternaci představí Erika Stárková a Sára Venclovská

HaDivadlo láká na první premiéru letošního roku

Brno - Jako první premiéru letošního roku uvede HaDivadlo v pátek 10. ledna legendární hru Aloise a Viléma Mrštíkových Maryša. Nová inscenace jednoho z nejznámějších českých dramat bude tentokrát v režii mladého slovenského režiséra Lukáše Brutovského.
Česká televize

Rada ČT rozhodla. Jak zní verdikt v kauze stížnosti redaktorů?

Praha - Rada České televize v kauze stížnosti redaktorů na údajné zasahování do zpravodajství neshledala žádné porušení objektivity a vyváženosti zpravodajství ČT jako celku. Na dnešním zasedání se na tom usnesla většina radních s tím, že nelze potvrdit, zda došlo k nestandardním editorským zásahům do vysílání televize. Obsáhlé stanovisko generálního ředitele Petra Dvořáka, který žádný prohřešek proti zákonu ani kodexu ČT neodhalil, dnes rada vzala na vědomí.
Švandovo divadlo na Smíchově - CRY BABY CRY

Šaman v divadle u Švandů

Praha-Šaman, hra podle magické i básnické předlohy Egona Bondyho, zavládne od 15. února v suterénním Studiu Švandova divadla. Novelu duchovního otce českého undergroundu, do níž Bondy otiskl svůj oslavný a zároveň nelítostný autoportrét, režíruje Viktorie Čermáková - původně herečka a dívka „divadlem posedlá", z níž vyrostla jedna z nejrespektovanějších současných režisérek. Hlavní roli hraje Robert Jašków.
Tečka páteční noci v ČT Art

Rada ČT řešila zvracení a kokain v přímém přenosu. Padne trest?

Praha - Na zasedání Rady České televize se dnes debatovalo mimo jiné o kontroverzním dílu nočního pořadu Tečka páteční noci, který Česká televize odvysílala loni v prosinci. Podle radního Petra Koutného pořad porušil zákon o České televizi, především jeho ustanovení o veřejné službě. Pozastavil se také nad obhajobou pořadu ze strany televize. Generální ředitel dnes uvedl, že televize si nechala kvůli tomuto dílu od oddělení mediální legislativy zpracovat analýzu, která má být hotova do konce tohoto týdne.
Ilustrační foto

Slezské divadlo Opava zve na první činoherní inscenaci roku

Opava - Slezské divadlo Opava zve diváky na první činoherní inscenaci tohoto roku představující rozverný příběh o lháři, který se snaží utajit nevěru. Dámský krejčí francouzského dramatika Georgese Feydeau v režii Romana Groszmanna bude v premiéře uveden již v neděli 12. ledna v 19:00 hodin.
Česká televize

Zahraniční Horizont se rozšíří na ČT24 i do prime time

Praha - Česká televize posílí v novém roce zpravodajství ze zahraničí. Do nedělního prime time a téměř hodinové stopáže rozšíří zahraniční magazín Horizont. Reaguje tak na úspěch pořadu u diváků. První vydání týdeníku uvidí diváci v neděli 5. ledna ve 20 hodin na ČT24.
Michal Křístek, Martin Gurbal', Kateřina Kněžíková a Josef Moravec

Ostravská Mirandolina zahájí Rok české hudby 2014

Ostrava - Operní soubor Národního divadla moravskoslezského uvedl v prosinci tohoto roku premiéru operní komedie Mirandolina od Bohuslava Martinů, která sklízí jeden úspěch za druhým. Aktuálně se také chystá do Prahy, kde bude součástí Roku české hudby 2014. Celorepublikové scénické zahájení této mimořádné kulturní události se uskuteční právě představením ostravské Mirandoliny dne 7. ledna 2014 od 19 hodin na scéně Stavovského divadla.
Čtyři dohody

Čtyři dohody s Jaroslavem Duškem jsou na DVD vyprodány, na Silvestra jdou do kin

Praha - Záznam představení Čtyři dohody s Jaroslavem Duškem v režii Olgy Špátové a Miroslava Janka vyšel na DVD na začátku prosince. Licenčně omezený náklad je již téměř vyprodaný, Čtyři dohody však vstupují na Silvestra do českých kin. Nejedná se o běžný záznam, představení je zpracováno filmově, kdy záběry ze scény jsou autorsky kombinovány s černobílými filmovými archivy. „Prodej DVD předčil naše očekávání a zároveň jsme obdrželi řadu žádostí o projekce v kinech. Rozhodli jsme se proto Čtyři dohody uvést v omezené kinodistribuci a to pouze v průběhu ledna s podtitulem Začněte nový rok podle Čtyř dohod,“ vysvětluje producent a distributor Richard Němec. Jako první jej uvidí v premiéře diváci silvestrovských projekcí v šesti multikinech Cinestar (pražský Anděl, Hradec Králové, Ostrava, Olomouc, České Budějovice, Plzeň), poté jej uvede sedmdesát sedm kin. „Zájem kinařů i diváků je velký, již nyní je část lístků rozebrána, “ doplňuje Němec. Data uvedení v kinech najdou zájemci na www.ctyridohody.net. Čtyři dohody budou hodnoceny na výročních cenách České filmové a televizní akademie v kategorii hrané tvorby.
Kristýna Hrušínská a Václav Liška - Cesta kolem světa.  Premiéra je 19. Března 2014

Cesta kolem světa: Komedie plná dobrodružství, hudby v Divadle Na Jezerce

Praha - Divadlo Na Jezerce sází na mládí! Připravuje svižnou a bláznivou komedii „Cesta kolem světa“ českého autora Jiřího Janků s původní hudbou Jana Kučery. Principál divadla Jan Hrušínský v ní dal příležitost mladé talentované divadelnici Tereze Němcové. „Divadlo Na Jezerce má stabilní diváckou základnu, a stejně jako si vychováváme mladé talentované herce, chceme dát šanci i začínající režisérce. Rozhodl jsem se tak, když jsem viděl několik představení v její nápadité režii, které se mi moc líbily a vzbudily nadšené reakce diváků,“ doplňuje principál. Premiéra bude v Divadle Na Jezerce 19.března 2014.
Výstava Šangri-la představuje putování po Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indii

Šangri-la chystá poutavý přednáškový cyklus

Olomouc - Legendární výstava Šangri-la připravuje pestrý doprovodný program i v nadcházejícím roce. Již v lednu přitáhne pozornost poutavý přednáškový cyklus, který bude hostit řadu zajímavých osobností nejen z řad cestovatelů a dobrodruhů. Cyklus bude zahájen přednáškou jednoho z nejslavnějších horolezců světa Petera Habelera v pondělí 20. ledna od 19:00 hodin v prostorách Konviktu.
Jen tak... s Alešem Hámou

RECENZE: Aleš Háma navodil vánoční atmosféru

Praha - Prosincové pozvání do pořadu Jen tak…s Alešem Hámou přijali Bohuš Josef a Zdeněk Pohlreich. O čem se hosté rozpovídali a jak tráví vánoční svátky? Co na sebe prozradil šéfkuchař z dob jeho pobytu v Austrálii?

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí tvrdě dopadají na celou planetu. Jeden region ale trpí víc než jiné

Asie byla v roce 2023 regionem s největším počtem katastrof způsobených klimatickými a povětrnostními jevy na světě, uvedla Světová meteorologická organizace (WMO) s tím, že hlavní příčinou úmrtí a majetkových škod byly záplavy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy