Zahraniční Horizont se rozšíří na ČT24 i do prime time

Praha - Česká televize posílí v novém roce zpravodajství ze zahraničí. Do nedělního prime time a téměř hodinové stopáže rozšíří zahraniční magazín Horizont. Reaguje tak na úspěch pořadu u diváků. První vydání týdeníku uvidí diváci v neděli 5. ledna ve 20 hodin na ČT24.

Pořad Horizont se věnuje aktuálnímu dění v zahraničí, které přibližuje prostřednictvím původních reportáží zahraničních zpravodajů České televize a týmu její zahraniční redakce. Dosud vysílal v půlhodinových blocích uváděných ve všední dny od 21:30. Od neděle 5. ledna 2014 rozšíří vysílání o nedělní týdeník s téměř hodinovou stopáží. Diváci jej naladí na ČT24 už ve 20 hodin.

„Horizont považuji za velmi zdařilý formát. Zahraniční redakce v něm ukázala, že dění v zahraničí umí přiblížit věcným, ale přesto poutavým způsobem. Rozšíření pořadu o týdeník umožní redakci vrátit se s odstupem ke klíčovým událostem týdne a rozpracovat je hlouběji i prostřednictvím dalších technik," vysvětluje ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal.

Své diváky si pořad našel velmi rychle. Od zahájení vysílání na podzim loňského roku sleduje jedno vydání v průměru na 90 tisíc diváků. Každý díl nabízí šest až osm reportáží, z nichž věnuje dvěma až třem větší prostor s hosty ve studiu. Pořadem provázejí vedoucí zahraniční redakce ČT Michal Kubal, dlouholetá zpravodajka ČT v Německu Hana Scharffová a redaktorka zahraniční redakce Lenka Nechvátalová.

„Nedělní vydání Horizontu se ohlédne za nejdůležitějšími zahraničními událostmi týdne. Do týdeníku zařadíme reportáže o velkých mezinárodních akcích i dění v sousedních zemích, které může mít spojitost se životem v Česku," říká vedoucí zahraniční redakce ČT a jeden ze tří moderátorů pořadu Michal Kubal. „V téměř hodinovém formátu se objeví i některé speciality. Kromě pravidelného komentáře Zdeňka Velíška nabídneme pohled do zákulisí příprav zahraničních reportáží nebo na běžný život lidí v některé ze sledovaných zemí," doplňuje.

Na přípravě Horizontu se významně podílejí zahraniční zpravodajové ČT, kteří jsou od loňského roku zastoupeni v devíti metropolích na třech kontinentech světa. V Evropě to jsou Berlín, Bratislava, Brusel a Varšava, v Asii Moskva, Peking, Hong Kong a Tel Aviv a v Severní Americe Washington. Uvedením pořadu Horizont získalo zahraniční zpravodajství České televize loni na podzim ucelený a pravidelný prostor. Dílčím způsobem mohou diváci sledovat zahraniční dění také v pořadech Události, Události v kultuře, denním kontinuálním zpravodajství na ČT24 či v pořadu Objektiv.

Související

StarDance odhalila jména pěti mužských účastníků třinácté řady.

StarDance 2024 je kompletní. Tančit budou také herci Blažek a Hes

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Více souvisejících

Česká televize

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy