Slezské divadlo Opava zve na první činoherní inscenaci roku

Opava - Slezské divadlo Opava zve diváky na první činoherní inscenaci tohoto roku představující rozverný příběh o lháři, který se snaží utajit nevěru. Dámský krejčí francouzského dramatika Georgese Feydeau v režii Romana Groszmanna bude v premiéře uveden již v neděli 12. ledna v 19:00 hodin.

V lednu se na prkna Slezského divadla Opava vrátí klasik francouzské secesní frašky Georges Feydeau. Dámský krejčí patří k jeho raným hrám, jeho premiéra v roce 1887 však znamenala zásadní průlom v jeho kariéře, stal se renomovaným autorem, „králem vaudevillu". Publikum si získal příběhem o lháři, který úspěšně tají své četné nevěry před manželkou a tchyní až do chvíle, kdy si pronajme pro své schůzky byt a okolnosti ho přinutí předstírat, že je dámský krejčí.Dámského krejčího Feydeau napsal v době své vojenské prezenční služby. Již jako seržant ve Versailles ji zřejmě zkoušel se svými pěšáky. Hned po návratu z vojenské služby se stává zaměstnancem Théâtre de la Renaissance a Dámského krejčího prosadil k uvedení. Vyrukoval však s obsazením, které všem vyrazilo dech. Ve všech rolích – mužských i ženských – samí mužští herci. Jednalo se o určité vymezení proti současnému trendu, který zaplavoval celý divadelní svět, proti realismu a naturalismu.Zkoušky, ze začátku neobvykle poklidné a velmi tvůrčí, však byly neustále narušovány a zdržovány skandálu chtivými potížisty, nepřáteli, závistníky a ustrašenci. Tlaky a intriky nakonec donutily ředitele divadla stáhnout původní autorovo obsazení a nahradit jej vlastním, o poznání konvenčnějším řešením. Feydeau to bral jako zradu, z divadla proto okamžitě odešel. Premiéra Dámského krejčího se tak uskutečnila o několik měsíců později již bez jeho přítomnosti. Do divadla de la Renaissance se již nikdy nevrátil.Své hry vlastně psal jako morality. Ten, kdo se chová nesprávně (podvádí partnera, lže, přetváří se) vždycky skončí špatně. Ryze mužským obsazením se chtěl vyhnout povrchnímu diváckému přijetí. Odmítal, aby jeho hra vyzněla pouze jako salonní komedie plná nevěry a nemravnosti. Toužil navázat na doby, kdy všechny role v divadle hráli jen muži a on je považoval za zlatý věk divadelního rozkvětu, a totiž na antické Řecko a alžbětinskou renesanci. V neposlední řadě věřil, že divadelní zkoušky jen s muži budou poklidnější, tišší a pro samotné mužské herce mnohem koncentrovanější. Žádné hádky, minimum rozbitých vztahů. Navíc toto obsazení snižovalo nevěru a milostné poměry při práci na inscenaci téměř na nulu.Na premiéru inscenace se mohou diváci těšit již v neděli 12. ledna 2014 v 19:00 hodin.Autorovo přání bude v nové premiéře činoherního souboru Slezského divadla Opava vyslyšeno. Diváci se tedy mohou těšit na exkluzivní obsazení ve složení: Michal Stalmach, Kostas Zerdaloglu, Daniel Volný, Martin Táborský, Drahomír Ožana j. h., Emanuel Křenek j. h., Jakub Stránský, Martin Valouch a Roman Slovák j. h. Režie se ujal šéf činohry Roman Groszmann, dramaturgie Alžběta Matoušková a kostýmy i scénu navrhla Sylva Marková.

Související

Divadlo, ilustrační foto

Tři bratři v nesnázích a v Opavě

V neděli 19. května 2019 uvede Slezské divadlo v Opavě svou poslední činohru této divadelní sezóny - hru Raye a Michaela Cooneyových Tři bratři v nesnázích. Hru plnou obratných scén, dramatických zvratů a se skvělou pointou režíroval Zdeněk Bartoš a přeložil Jiří Fischer.

Více souvisejících

Slezské divadlo Opava (SDO)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 19 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 5 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

Policie obvinila řidiče kamionu kvůli tragické sobotní nehodě na D1

Policie obvinila řidiče kamionu ze zavinění sobotní tragické nehody na dálnici D1. Muži hrozí v případě odsouzení až šestiletý trest odnětí svobody. Ve směru do Polska se včera srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy