Richard Bona zahrál na JazzFestu, brněnské publikum nadchnul

Hlavní část festivalu JazzFestBrno se blíží do finále. Předposlední předprázdninový koncert měl na svědomí kamerunský basista a zpěvák Richard Bona. Muž přezdívaný „africký Sting“ se představil v neděli 12. června v Sono Centru v novém hudebním projektu společně s českým Jazz Dock Orchestra.

Koncert sledoval téměř vyprodaný sál, který se po celých 100 minut bavil bezprostřední show balancující mezi jazzem, funkem a world music. Hlavní hvězda večera působila po celou dobu skromně a mezi skladbami přidala i pár historek z hudebního zákulisí. V Brně tento světoběžník zpíval v angličtině, francouzštině i v jazyce douala.

Mnohé pak překvapil i češtinou, když s celým sálem zazpíval lidovku „Vyletěla holubička ze skály“. Koncert potvrdil, že spojení s českým ansámblem Jazz Dock Orchestra pro Bonu představuje nový zdroj inspirace, a návštěvníci festivalu JazzFestBrno si tak mohli plnými doušky užít další z jeho hudebních tváří.

Hlavní část letošního festivalu JazzFestBrno vyvrcholí 26. června přehlídkou českých jazzových kapel nazvanou Slavnosti synkop. V Huse na provázku se představí mimo jiné Dan Bárta, David Dorůžka či kapela Vertigo.

Související

Emmet Cohen

JazzFestBrno: Hvězdná Samara Joy, klubový vibe, i mezinárodní den jazzu s Emmetem Cohenem

Koncem dubna se po celém světě slaví mezinárodní den jazzu. V Brně ale budou slavit díky festivalu JazzFestBrno nejen poslední dubnový den, ale po celý měsíc. V rámci nové klubové řady Club Life zahraje již 9. dubna ve stylovém prostředí Cabaretu des Péchés v české premiéře americké trio New Jazz Underground, které spojuje virtuozitu, improvizaci a energii s humorem. S čerstvou Grammy jako jedna z největších hvězd světového jazzu přijede 13. dubna do již vyprodaného Sono Centra americká zpěvačka Samara Joy. 
Jaga Jazzist

Letošní JazzFestBrno zakončí koncerty norských Jaga Jazzist a trumpetisty Ibrahima Maaloufa

Letošní ročník festivalu JazzFestBrno zakončí dva koncerty: v rámci off-programové série Tension přijede 22. listopadu v brněnské premiéře do klubu Fléda norská osmičlenná nu-jazzová kapela Jaga Jazzist. Hvězda labelu Ninja Tune je proslulá svými velmi energickými koncerty, které spojují jazz s elektronikou, experimentálním rockem i avantgardou. Po jejich vystoupení v Brně bude navíc následovat after party s Aid Kidem a jeho DJ setem. 5. prosince se pak téměř po deseti letech do brněnského Sono Centra vrátí francouzský trumpetista s libanonskými kořeny Ibrahim Maalouf, tentokrát s programem Trumpets of Michel Ange, jehož název odkazuje na italského génia Michelangela. 

Více souvisejících

Festival JazzFest Brno

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy