Jedno z nejlepších představení Dejvického divadla odstartovalo Hradecký slunovrat 2021

Brány Hradeckého slunovratu se otevřely nejen velmi pozitivní debatou Erika Taberyho a Dejvického divadla s diváky, ale i skvělým Ucpaným systémem v neobvyklých "kulisách". Až symbolicky v podvečer přírodní katastrofy nadchly publikum svou vstřícností, hereckým uměním a neskutečnou pokorou.

Ve čtvrtek, 24. června začal dlouho očekávaný Hradecký Slunovrat. A hned první bouřlivý večer nabídl opravdovou perlu – představení Dejvického divadla Ucpanej systém.

Areál zámku v Hradci nad Moravicí se začal během odpoledne rychle zaplňovat. Návštěvníky lákalo hned několik bodů programu. Z hudby nabídl festival koncert polské kapely Lenda/Kozub nebo té tuzemské Krajiny Ró. Vrcholem a také největším tahákem večera ale byl bezpochyby "nehudební program", který bude během celého festivalu opravdu pestrý.

V pět hodin začala beseda nesoucí název Mluvme spolu. Improvizovaná a inspirativní talkshow známého novináře a autora Erika Taberyho s herci Dejvického divadla – Ivanem Trojanem, Martinem Myšičkou, Hynkem Čermákem, Lenkou Krobotovou, Klárou Melíškovou, Lukášem Příkazkým a Pavlem Šimčíkem. Debata probíhala nejen mezi zmiňovanými účinkujícími ale samozřejmě také s návštěvníky debaty. Vzniklo zde mnoho zajímavých témat, myšlenek, celá debata se nesla na velmi pozitivní vlně. A navíc nikdo netušil, jak se za pár okamžiků naplní poselství celé debaty, že to s námi jako s národem nebude zase tak špatné, že se podceňujeme, mnohdy si nevěříme, a přesto v kritických chvílích umíme být zodpovědní, máme obrovskou vůli pomoci a snažíme se ten náš mnohdy složitý svět udělat krásnější a dát mu naději. Což se v těchto chvílích opravdu nakonec děje.

Během pauzy mezi debatou a avízovaným divadelním představením o sobě začalo dávat vědět právě počasí, i když ne takovou silou jako na jižní Moravě. Oblohu křižovaly blesky a déšť sílil. Zde se opět ukázalo nadšení lidí a roli jistě sehrála i opětovná touha po kultuře. Celé nádvoří se vybarvilo pestrobarevnými pláštěnkami a diváci byli rozhodnutí shlédnout celé představení i za tohoto počasí. Bylo to vlastně symbolické – hlavní postavou hry Ucpanej systém byl samotný Bůh a počasí tak dávalo jeho replikám úplně jiný kontext. Kvůli technických problémům se nakonec představení přesunulo do zastřešené Velké dvorany. Zde zase obrovské nadšení projevili herci a odehráli celé představení bez mikrofonu i bez kulis, což dalo představení nový, neobvyklý rozměr. Tato hra ač plná smíchu nutí k zamyšlení pro svou naléhavost, že nevzdělanost, vulgarita, neschopnost se vzbouřit může vést k zániku civilizace.

Související

Více souvisejících

Hradecký slunovrat Dejvické divadlo kultura

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy