Pragovka Gallery míří do Francie na prestižní Recontres d´Arles s výstavním projektem Marie Tomanové

Už 4. července se na prestižním fotografickém festivalu Recontres d´Arles ve Francii představí Marie Tomanová v zastoupení Pragovka Gallery se svým niterným projektem It Was Once My Universe, který byl v rámci festivalu nominovaný na prestižní cenu Louis Roederer Discovery Award. Součástí programu nejstaršího fotografického festivalu na světě bude artist talk a křest nové fotografické publikace, kterou vydá německé nakladatelství Hatje Cantz.

Marie Tomanová patří k jedněm z mála českých fotografek či fotografů, jejichž jméno je známé i mimo Českou republiku. Fotografický dokument, se kterým umělkyně, žijící již přes deset let v USA, uspěla i v zahraniční konkurenci, It Was Once My Universe, je velice osobním projektem, který vznikl v době, kdy se Marie Tomanová vrátila téměř po deseti letech z USA zpět domů do Mikulova. Moment návratu však v novém projektu není pouze radostný, ale přirozeně ukazuje také pocity odcizení a zmatení. Prostřednictvím autoportrétů, které jsou umístěny do mikulovské krajiny a které navazují na její rané práce, přenáší tyto emoce do obrazové podoby a umožňuje tak divákovi nahlédnout do jejího křehkého nitra.

Úspěch Marie Tomanové, kterým bezesporu není pouze účast na Recontres d´Arles (nejstarším mezinárodním fotografickém festivalu), ale také její zařazení do nominace na cenu Louis Roederer Discovery Award pro rok 2021 (celkem je v rámci ceny pouze 11 nominací z celého světa) je velkým krokem i pro zastupující Pragovka Gallery, jejichž spolupráce začala již v roce 2017, projektem Young American. První uvedení projektu Young American v Praze se odehrálo po New Yorku právě v prostorách Pragovka Gallery. Jednalo se o cyklus portrétů z jejího pobytu v zámoří zachycující současnou newyorskou generaci. Cyklus Young American zaznamenal velký úspěch na dalších výstavách v zahraničí (Berlín, Tokio).

Prezentace nové, od Young American zřetelně odlišné, série autoportrétů s názvem It Was Once My Universe pod taktovkou zkušené kurátorky Sonji Voss za spolupráce se zastupující institucí, tedy Pragovka Gallery, bude umístěna v historickém centru Arles (jež bude také centrum samotného festivalu), přímo v historickém kostele Église Des Fréres Precheurs. Prostory historického kostela Františkánských bratří budou v rámci festivalu hostit slavnostní předávání ceny Louis Roederer Discovery Award pro rok 2021. Umístění projektu Marie Tomanové tak lze samo o sobě vnímat jako prestižní lokaci. Již nyní se počítá také s doprovodným programem v rámci festivalu, který krom artist talk zahrne také křest nové fotografické publikace, kterou vydá německé nakladatelství Hatje Cantz. Knihu pod názvem New York New York, zachycující současnou newyorskou generaci, pokřtí v Arles pro odborné publikum, následovat však budou také křty v Praze, Tokiu a New Yorku. Slavnostní vyhlášení vítěze Louis Roederer Discovery Award proběhne 9. srpna v historickém kostele Église Des Fréres Precheurs.

Pragovka Gallery Marie Tomanová festival Recontres d´Arles

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý kancléř Mynář čelí obžalobě kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy