Léto klepe na dveře. Jak přežít teplé počasí?

Venkovní teploty přes den už nyní atakují hranici 30 stupňů a ani v noci brzy nebude není situace o moc lepší? Se spánkem se v horkých letních dnech zkrátka potýká snad každý a situaci řeší nejčastěji otevřeným oknem. To je ale jedna z největších chyb.

Usnout za žhavé tropické noci je sám o sobě úkol nelehký. Však to znáte, neustále se převalujete, přikrýváte se studnou stranou deky a vytoužený spánek stále nepřichází. Mnohdy není divu, na noc je totiž potřeba připravit se už ráno.

Jednou z nejčastějších chyb je celodenní větrání. Okno otevřené v průběhu dne totiž zapřičiní jediné - do bytu se dostane horký vzduch, kterého se už nezbavíte. Ideální je proto otevřít všechna okna ráno, udělat průvan a následně je zavřít. V ložnici poté nechte po celý den zatažené závěsy, čímž dosáhnete toho, že tato místnost bude o něco chladnější než ostatní. Zůstane v ní totiž ranní chladnější vzduch a nedostane se do ní horký vzduch, který dosahuje největší intenzity v poledne a odpoledne.

Okno lze nechat pootevřené i v noci. Pokud byste se ale rozhodli ustlat si v průvanu a otevřít všechna okna i na noc, vystavujete se riziku strnutí šíje nebo nachlazení. Lepší je proto před otevřené okno pověsit mokré prostěradlo nebo ručník a průvanu se v noci vyvarovat.

V horkém dni také myslete na dostatek tekutin. Pijte co nejvíce, nedohánějte ale zanedbaný pitný režim před spaním. Hrozí, že zatížíte ledviny, které vás v průběhu noci budou budit. Podobně je tomu i s večeří, ta by měla být v tropických dnech lehká a lehce stravitelná. Nejvhodnější je jíst 2 až 3 hodiny před spaním, ideálně například letní zeleninový salát nebo polévku. Vyvarujte se ale hladovění a spánku bez večeře, nebo vás bude prázdný žaludek trápit celou noc.

V horkých dnech se také vyvarujte pití kofeinových nápojů, a to až 4 hodiny před spaním. Podobně vám k lepšímu spánku nepřispěje ani konzumace většího množství alkoholu. Místo toho si dopřejte vlažnou nebo teplou sprchu. Zní to jako paradox, neboť většina lidí sáhne v létě spíš po studenější variantě, ale právě teplá sprcha roztáhne kožní póry a horkost poté lépe odchází z těla ven. Následně se tělo ochladí i usycháním, pokud po sprše vynecháte ručník a uschnete přirozenou cestou.

Vyvarujte se také práškům na spaní a klimatizaci. Ta sice místnost příjemně zchladí, v horkých dnech a nocích to ale může být silně kontraproduktivní. Hrozí totiž velké riziko nachlazení. Místo toho si můžete dát do lednice láhev s vodou a večer ji postavit do ložnice poblíž postele. Ochladí nejen okolní vzduch, ale navíc ho krásně zvhlčí.

Nežádoucí může být také používání ventilátoru. Ten totiž v létě většinou jen rozvíří horký vzduch, moc ho ale neochladí. Můžete ale použít jednoduchý trik a před větrák postavit misku s ledem nebo studenou vodou. Tím zaručíte, že vzduch, který bude ventilátor foukat po místnosti, bude mít tu správnou a příjemnou teplotu.

Podle průzkumu společnosti Gfk řeší problémy se spánkem téměř 50 % Čechů a v létě, kdy se situace zhoršuje, může nespavost vést dokonce až k sezónní depresi. Omezte proto v ložnici světlo a spěte bez mobilního telefonu pod polštářem nebo bez zapnuté televize. Rovněž nespěte nazí, místo toho se raději oblečte do bavlněného oblečení a ze stejného materiálu zvolte i deku a polštář. Ten můžete pár hodin před spaním navíc na chvíli ochdalit v mrazáku.

Během horkých dní a nocí také myslete na to, že pocení je teplem vyvolaný proces, který tělu pomáhá přirozeně se ochlazovat. Proto se mu nebraňte a nebraňte v něm ani dětem. Myslete však na to, že právě děti snáší horké počasí hůře než vy, protože jejich tělo neumí regulovat teplotu tak dobře, jako tělo dospělého člověka. Buďte proro vždy připraveni jim otřít čelo, krk, ramena a nohy jemně navlhčeným ručníkem pokojové teploty.

Související

Více souvisejících

Léto Počasí oteplování

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy