Známe to všichni. Máme hlad, nechce se nám nic vařit, a v lednici na nás koukají párky. Jednoduché a rychlé jídlo. Dáme je do hrnce, napustíme vodu, postavíme na sporák a za 5 minut můžeme jíst. Pokud je vám tento postup povědomý, řadíte se mezi miliony dalších Čechů, kteří si toto jídlo připravují podobným způsobem. A zcela špatně.
Ohřívání párků je věc, kterou zvládne doslova každý. Většinou jde o první jídlo, které se lidé ještě v útlém věku naučí, a událo by se, že na něm není co zkazit. Pročítání zahraničních kuchařských stránek a diskuzních fór ale může nejednoho amatérského kuchtíka znejistit. Je lepší ohřívat párek dvě minuty, nebo pět? Má se hrnec zakrýt, nebo ne? Kolik dát vody? A je vůbec potřeba? Na všechny tyto otázky si odpovíme.
Předně je důležité rozdělit párky na ty, které jsou tepelně opracované, a ty, které tepelným zpracováním neprošly. V prvním případě je o párky, které se teoreticky dají jíst i za studena, byť se do nedoporučuje, a doba jejich přípravy se výrazně zkrátí. Samotné vaření těchto párků by poté mělo probíhat tak, že si do hrnce napustíme vodu zhruba do 3/4 výšky okraje, vložíme do ní párky, zapneme sporák a vodu přivedeme k varu.
Párky ale při tomto způsobu nevytahujeme hned, jak začne voda vřít. Naopak je třeba nechat je pořádně prohřát a vyndat je zhruba po deseti minutách, tedy dříve, než prasknou.
Lze je také vložit přímo do vroucí vody, čímž se doba ohřevu zkrátí na zhruba pět minut, v závislosti na velikosti párků. V obou případech ale platí, že hrnec zakryjeme pokličkou! Lehčí párky totiž na vodě plavou a neprohřály by se dostatečně.
Jiná situace je u párků, které tepelným zpracováním neprošly. Ty je potřeba vařit zhruba 30 minut ve vroucí vodě. Že jsou hotové poznáte podle barvy - z růžové se změní na červenou.
Párky následně z vody vytahujeme kuchyňskými kleštěmi nebo naběračkou, aby se neporušila jejich struktura. Necháme je odkapat a servírujeme. Pokud chceme experimentovat, můžeme do vody přilít pivo, víno nebo olej. Párky jej při ohřevu nasáknou a získají zajímavou chuť.
Smažení je věda, grilování také
Pokud chceme párky osmažit na pánvi, je důležité je ze všech stran potřít olejem. Nepoléváme pánev, aby do sebe nenasákly zbytečně moc oleje. Poté je po jednom klademe na rozpálenou pánev a každé dvě minuty je otáčíme. Po deseti až patnácti minutách máme hotovo. Při tomto způsobu není párky potřeba nakrajovat.
Je to naopak doporučeno v případě, kdy párky ohříváme v troubě. Při 180 stupních je pečeme zhruba 15 minut na pečícím papíře a pokud je zapomeneme naříznout, nafouknou se.
Zejména v letních měsících oceníme možnost si párek připravit na grilu. Zde je doporučeno nejprve samotný párek uvařit, než jej položíme na rozpálené uhlíky. Párky totiž nemusely projít bodem varu a 10 minut ve vroucí vodě jim neuškodí, navíc poté budou rychleji připravené. Následně je naříznuté klademe na gril a každé dvě minuty otáčíme. Že jsou hotové poznáme podle hnědého zbarvení.
Není doporučeno párky nechávat zčernat. Lecko sice ocení jejich křupavost, připálené jídlo ale napomáhá vzniku rakoviny a podle posledních studií obsahuje i některé látky obsažené například v cigaretách.
7. prosince 2025 20:52
Tajemné historické adventní postavy: Děti neděsil jen čert, ale i ženy s velkými noži
Související
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Padl absolutní rekord. Letošní podzimní sbírka potravin se mimořádně vydařila
Aktuálně se děje
před 44 minutami
Krajní pravice sílí po celé Evropě. Problémy má Starmer, Merz i Macron
před 1 hodinou
Británie čelí masivní vlně super chřipky. Nic horšího jsme od pandemie nezažili, tvrdí NHS
před 2 hodinami
Ukrajina oplácí agresorům stejnou mincí. Stupňuje útoky proti Rusku, míří na energetickou infrastrukturu
před 3 hodinami
Eurovizí zmítá největší skandál v historii. Vítěz loňského ročníku kvůli Izraeli vrací trofej
před 4 hodinami
Počasí o víkendu může ovlivnit studená fronta
včera
Obchody na Štědrý den. Další z řetězců odhalil, jak bude možné nakoupit
včera
Poslední rozhodnutí Fialovy vlády. Týkají se očkování či sociálních služeb
včera
Policie objasnila vraždu, ke které došlo již v listopadu. Mladá žena byla uškrcena
včera
Uvidíme, jak to dopadne s Turkem, přiznal Babiš. S apelem na poslance neuspěl
včera
Hezuckému dají sbohem jen nejbližší a přátelé. Lidé budou mít možnost obřad sledovat
včera
Zimní počasí se nevrátí ani v předvánočním týdnu, naznačuje předpověď
včera
Česká firma představila světu stealth dron Nightray a moderní střelu. Až Narwhal zasáhne Rusko, půjde do výroby
včera
Nekvalitní mír může znamenat ruské tanky u hranic se Slovenskem. Ukrajina nevydrží každý Trumpův rozmar
včera
Sarkozy strávil ve vězení jen 20 dní. Venku není ani tři týdny a už o tom napsal knihu
včera
Nebudeme na to sami. NATO i Američané popřeli zprávu, že USA od roku 2027 nebudou bránit Evropu
včera
Válka zasáhne každý domov a zničí každou firmu. Dochází nám čas, jsme dalším cílem Ruska, prohlásil Rutte
včera
První evropský stát vrací úder. Po zveřejnění Trumpovy výbušné bezpečnostní strategie označil USA za hrozbu
včera
Otázka, kterou si klade celý svět: Proč Trump nechal zabavit ropný tanker?
včera
Machadová se po roce skrývání objevila v Oslu. Venezuela bude svobodná, slibuje
včera
Týden do klíčového jednání o půjčce Ukrajině: EU hrozí, že Belgii odstaví jako Maďarsko
Evropská unie se snaží přesvědčit Belgii, aby podpořila plán na financování Ukrajiny. Strategie, o které nyní se mluví, by spočívala ve varování, že by s Belgičany mohlo být zacházeno jako s Maďarskem. Klíčovým úkolem lídrů EU na summitu 18. prosince bude získat na svou stranu belgického premiéra Barta De Wevera, který se stal novým neoblíbeným prvkem bloku.
Zdroj: Libor Novák