Známe to všichni. Máme hlad, nechce se nám nic vařit, a v lednici na nás koukají párky. Jednoduché a rychlé jídlo. Dáme je do hrnce, napustíme vodu, postavíme na sporák a za 5 minut můžeme jíst. Pokud je vám tento postup povědomý, řadíte se mezi miliony dalších Čechů, kteří si toto jídlo připravují podobným způsobem. A zcela špatně.
Ohřívání párků je věc, kterou zvládne doslova každý. Většinou jde o první jídlo, které se lidé ještě v útlém věku naučí, a událo by se, že na něm není co zkazit. Pročítání zahraničních kuchařských stránek a diskuzních fór ale může nejednoho amatérského kuchtíka znejistit. Je lepší ohřívat párek dvě minuty, nebo pět? Má se hrnec zakrýt, nebo ne? Kolik dát vody? A je vůbec potřeba? Na všechny tyto otázky si odpovíme.
Předně je důležité rozdělit párky na ty, které jsou tepelně opracované, a ty, které tepelným zpracováním neprošly. V prvním případě je o párky, které se teoreticky dají jíst i za studena, byť se do nedoporučuje, a doba jejich přípravy se výrazně zkrátí. Samotné vaření těchto párků by poté mělo probíhat tak, že si do hrnce napustíme vodu zhruba do 3/4 výšky okraje, vložíme do ní párky, zapneme sporák a vodu přivedeme k varu.
Párky ale při tomto způsobu nevytahujeme hned, jak začne voda vřít. Naopak je třeba nechat je pořádně prohřát a vyndat je zhruba po deseti minutách, tedy dříve, než prasknou.
Lze je také vložit přímo do vroucí vody, čímž se doba ohřevu zkrátí na zhruba pět minut, v závislosti na velikosti párků. V obou případech ale platí, že hrnec zakryjeme pokličkou! Lehčí párky totiž na vodě plavou a neprohřály by se dostatečně.
Jiná situace je u párků, které tepelným zpracováním neprošly. Ty je potřeba vařit zhruba 30 minut ve vroucí vodě. Že jsou hotové poznáte podle barvy - z růžové se změní na červenou.
Párky následně z vody vytahujeme kuchyňskými kleštěmi nebo naběračkou, aby se neporušila jejich struktura. Necháme je odkapat a servírujeme. Pokud chceme experimentovat, můžeme do vody přilít pivo, víno nebo olej. Párky jej při ohřevu nasáknou a získají zajímavou chuť.
Smažení je věda, grilování také
Pokud chceme párky osmažit na pánvi, je důležité je ze všech stran potřít olejem. Nepoléváme pánev, aby do sebe nenasákly zbytečně moc oleje. Poté je po jednom klademe na rozpálenou pánev a každé dvě minuty je otáčíme. Po deseti až patnácti minutách máme hotovo. Při tomto způsobu není párky potřeba nakrajovat.
Je to naopak doporučeno v případě, kdy párky ohříváme v troubě. Při 180 stupních je pečeme zhruba 15 minut na pečícím papíře a pokud je zapomeneme naříznout, nafouknou se.
Zejména v letních měsících oceníme možnost si párek připravit na grilu. Zde je doporučeno nejprve samotný párek uvařit, než jej položíme na rozpálené uhlíky. Párky totiž nemusely projít bodem varu a 10 minut ve vroucí vodě jim neuškodí, navíc poté budou rychleji připravené. Následně je naříznuté klademe na gril a každé dvě minuty otáčíme. Že jsou hotové poznáme podle hnědého zbarvení.
Není doporučeno párky nechávat zčernat. Lecko sice ocení jejich křupavost, připálené jídlo ale napomáhá vzniku rakoviny a podle posledních studií obsahuje i některé látky obsažené například v cigaretách.
Související
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Padl absolutní rekord. Letošní podzimní sbírka potravin se mimořádně vydařila
Aktuálně se děje
před 36 minutami
Kupka tepe Babiše, který nechce dát Ukrajincům už ani korunu
před 1 hodinou
Kmoníček má nahradit Pojara. Babiš oslovil i dalšího člověka
před 2 hodinami
Slavia hrála v Londýně sympaticky, kvalita soupeře ale byla jinde. Tottenham vyhrál 3:0
před 2 hodinami
Přes deset událostí. Na západě Čech se zase otřásá země
před 3 hodinami
Turek je stále kandidátem na ministra, tvrdí Motoristé
před 4 hodinami
Česko za Babiše nehodlá financovat Ukrajinu. Nebudeme tam dávat peníze, řekl
před 5 hodinami
Válku na Ukrajině lze vyřešit, ale ne rychle. Důkazem je příběh Německa po první světové válce
před 6 hodinami
Mnozí Ukrajinci jsou po dalším ruském útoku bez vody a elektřiny
před 6 hodinami
Konečná přežila volební debakl. Komunisté nic měnit nebudou
před 7 hodinami
Trumpa znovu ukázali na fotkách s Epsteinem. Hoax, obořil se Bílý dům na Demokraty
před 8 hodinami
Další člen Babišovy vlády doplatil na zákon střetu zájmů
před 9 hodinami
Dlouhá historie vánočního koření. Sloužilo i jako lék
před 10 hodinami
Česko na prahu epidemie chřipky. Do vývoje se může promítnout nový subtyp infekce
před 10 hodinami
Tragédie v pražské ZOO. Populární orangutan Kawi nešťastně zahynul
před 11 hodinami
Policie hledá dvanáctiletého Marka. Už ve čtvrtek nedorazil do školy
před 13 hodinami
Počasí se příští týden výrazně ochladí. Během dne bude i mrznout
včera
Nezvládli krize, inklinují k neonacismu a chtějí Česko odklonit od Západu. Vžene nás nová vláda do náručí Kremlu?
včera
EU zmrazila ruská aktiva natrvalo, aby obešla veto Maďarska a Slovenska ohledně pomoci Ukrajině
včera
Machadové pomohla utéct americká armáda. Z Venezuely se dostala v přestrojení
včera
VIDEO: Rvačky, alkohol, vulgarity, ponižování žen. Ostudné zasedání parlamentu, jaké Slovensko nepamatuje
Čtvrteční zasedání slovenského parlamentu, které pokračovalo dlouho do noci, se zvrhlo v divoký sled hádek, vulgarismů a fyzických potyček. Mnozí komentátoři i opoziční poslanci se shodují, že jednání přesáhlo veškeré meze důstojnosti, jakou si málokdo pamatuje i z dob mečiarismu. Den poté, v pátek, už poslanci začali jednání výzvami k omluvě, které žádá jak koaliční Smer, tak opoziční Hnutie Slovensko.
Zdroj: Libor Novák