Známe to všichni. Máme hlad, nechce se nám nic vařit, a v lednici na nás koukají párky. Jednoduché a rychlé jídlo. Dáme je do hrnce, napustíme vodu, postavíme na sporák a za 5 minut můžeme jíst. Pokud je vám tento postup povědomý, řadíte se mezi miliony dalších Čechů, kteří si toto jídlo připravují podobným způsobem. A zcela špatně.
Ohřívání párků je věc, kterou zvládne doslova každý. Většinou jde o první jídlo, které se lidé ještě v útlém věku naučí, a událo by se, že na něm není co zkazit. Pročítání zahraničních kuchařských stránek a diskuzních fór ale může nejednoho amatérského kuchtíka znejistit. Je lepší ohřívat párek dvě minuty, nebo pět? Má se hrnec zakrýt, nebo ne? Kolik dát vody? A je vůbec potřeba? Na všechny tyto otázky si odpovíme.
Předně je důležité rozdělit párky na ty, které jsou tepelně opracované, a ty, které tepelným zpracováním neprošly. V prvním případě je o párky, které se teoreticky dají jíst i za studena, byť se do nedoporučuje, a doba jejich přípravy se výrazně zkrátí. Samotné vaření těchto párků by poté mělo probíhat tak, že si do hrnce napustíme vodu zhruba do 3/4 výšky okraje, vložíme do ní párky, zapneme sporák a vodu přivedeme k varu.
Párky ale při tomto způsobu nevytahujeme hned, jak začne voda vřít. Naopak je třeba nechat je pořádně prohřát a vyndat je zhruba po deseti minutách, tedy dříve, než prasknou.
Lze je také vložit přímo do vroucí vody, čímž se doba ohřevu zkrátí na zhruba pět minut, v závislosti na velikosti párků. V obou případech ale platí, že hrnec zakryjeme pokličkou! Lehčí párky totiž na vodě plavou a neprohřály by se dostatečně.
Jiná situace je u párků, které tepelným zpracováním neprošly. Ty je potřeba vařit zhruba 30 minut ve vroucí vodě. Že jsou hotové poznáte podle barvy - z růžové se změní na červenou.
Párky následně z vody vytahujeme kuchyňskými kleštěmi nebo naběračkou, aby se neporušila jejich struktura. Necháme je odkapat a servírujeme. Pokud chceme experimentovat, můžeme do vody přilít pivo, víno nebo olej. Párky jej při ohřevu nasáknou a získají zajímavou chuť.
Smažení je věda, grilování také
Pokud chceme párky osmažit na pánvi, je důležité je ze všech stran potřít olejem. Nepoléváme pánev, aby do sebe nenasákly zbytečně moc oleje. Poté je po jednom klademe na rozpálenou pánev a každé dvě minuty je otáčíme. Po deseti až patnácti minutách máme hotovo. Při tomto způsobu není párky potřeba nakrajovat.
Je to naopak doporučeno v případě, kdy párky ohříváme v troubě. Při 180 stupních je pečeme zhruba 15 minut na pečícím papíře a pokud je zapomeneme naříznout, nafouknou se.
Zejména v letních měsících oceníme možnost si párek připravit na grilu. Zde je doporučeno nejprve samotný párek uvařit, než jej položíme na rozpálené uhlíky. Párky totiž nemusely projít bodem varu a 10 minut ve vroucí vodě jim neuškodí, navíc poté budou rychleji připravené. Následně je naříznuté klademe na gril a každé dvě minuty otáčíme. Že jsou hotové poznáme podle hnědého zbarvení.
Není doporučeno párky nechávat zčernat. Lecko sice ocení jejich křupavost, připálené jídlo ale napomáhá vzniku rakoviny a podle posledních studií obsahuje i některé látky obsažené například v cigaretách.
Související
Zdražování potravin se daří ustát i Burger Kingu. Chystá nové akce, aby zákazníkům vyšel vstříc
Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou
Aktuálně se děje
před 29 minutami
O Ukrajině chceme jednat, rozšiřování NATO je nespravedlivé, změníme to, prohlásil Putin
před 1 hodinou
Abbás prozradil, o co jde Izraeli v Pásmu Gazy
před 2 hodinami
Kuba se stal podruhé jihočeským hejtmanem
před 2 hodinami
Evropská unie dá Libanonské armádě desítky milionů eur
před 3 hodinami
Jižní Korea přehodnocuje přístup k válce na Ukrajině. Kvůli zapojení KLDR zvažuje zásadní změny
před 4 hodinami
Fico zpochybnil účinnost vakcín proti covidu
před 4 hodinami
Tálibán přitvrzuje. V Afghánistánu už zakazuje i knihy
před 5 hodinami
Fiala podepsal dohodu mezi Českou republikou a Vatikánem
před 6 hodinami
Jak se Brusel snaží vyhnout obchodní válce s USA?
před 6 hodinami
Harrisová označila Trumpa za jeho obdiv k Hitlerovi za nepříčetného fašistu
před 7 hodinami
Putin opět blouzní. Myslí si, že Západ využívá války na Ukrajině
před 7 hodinami
Lukašenko: Severokorejští vojáci na Ukrajině jsou nesmysl, jinak by NATO mělo důvod k útoku
před 9 hodinami
Severokorejští vojáci na Ukrajině? Nejsou tam, zjistili Poláci
před 10 hodinami
Další rána Schengenu: Po Německu a Francii obnoví hraniční kontroly třetí evropská země
před 10 hodinami
Chladná vypočitatelnost. Kim může dosáhnout konfliktu, který nevznikl ani během studené války
před 11 hodinami
USA legitimizovaly zabíjení severokorejských vojáků na Ukrajině
před 11 hodinami
KLDR pod palbou kritiky: Kim prodal svou armádu, bude potrava pro kanóny
před 13 hodinami
Předpověď počasí na konec října: Výrazné ochlazení je v nedohlednu
včera
Vláda oznámila miliardové úspory v energetice. Vojáci zůstávají v povodňových oblastech
včera
Švédsko řeší svatbu krajně pravicového politika. Byl na ní kontroverzní host
Jimmy Åkesson, vůdce Švédské demokratické strany, se minulý měsíc oženil. Mezi svatebčany byl ovšem i Robert Hedarv, boss odnože motorkářského klubu Komančů. Ten byl roku 2015 obviněn z napojení na organizovaný zločin.
Zdroj: Tereza Marešová