Známe to všichni. Máme hlad, nechce se nám nic vařit, a v lednici na nás koukají párky. Jednoduché a rychlé jídlo. Dáme je do hrnce, napustíme vodu, postavíme na sporák a za 5 minut můžeme jíst. Pokud je vám tento postup povědomý, řadíte se mezi miliony dalších Čechů, kteří si toto jídlo připravují podobným způsobem. A zcela špatně.
Ohřívání párků je věc, kterou zvládne doslova každý. Většinou jde o první jídlo, které se lidé ještě v útlém věku naučí, a událo by se, že na něm není co zkazit. Pročítání zahraničních kuchařských stránek a diskuzních fór ale může nejednoho amatérského kuchtíka znejistit. Je lepší ohřívat párek dvě minuty, nebo pět? Má se hrnec zakrýt, nebo ne? Kolik dát vody? A je vůbec potřeba? Na všechny tyto otázky si odpovíme.
Předně je důležité rozdělit párky na ty, které jsou tepelně opracované, a ty, které tepelným zpracováním neprošly. V prvním případě je o párky, které se teoreticky dají jíst i za studena, byť se do nedoporučuje, a doba jejich přípravy se výrazně zkrátí. Samotné vaření těchto párků by poté mělo probíhat tak, že si do hrnce napustíme vodu zhruba do 3/4 výšky okraje, vložíme do ní párky, zapneme sporák a vodu přivedeme k varu.
Párky ale při tomto způsobu nevytahujeme hned, jak začne voda vřít. Naopak je třeba nechat je pořádně prohřát a vyndat je zhruba po deseti minutách, tedy dříve, než prasknou.
Lze je také vložit přímo do vroucí vody, čímž se doba ohřevu zkrátí na zhruba pět minut, v závislosti na velikosti párků. V obou případech ale platí, že hrnec zakryjeme pokličkou! Lehčí párky totiž na vodě plavou a neprohřály by se dostatečně.
Jiná situace je u párků, které tepelným zpracováním neprošly. Ty je potřeba vařit zhruba 30 minut ve vroucí vodě. Že jsou hotové poznáte podle barvy - z růžové se změní na červenou.
Párky následně z vody vytahujeme kuchyňskými kleštěmi nebo naběračkou, aby se neporušila jejich struktura. Necháme je odkapat a servírujeme. Pokud chceme experimentovat, můžeme do vody přilít pivo, víno nebo olej. Párky jej při ohřevu nasáknou a získají zajímavou chuť.
Smažení je věda, grilování také
Pokud chceme párky osmažit na pánvi, je důležité je ze všech stran potřít olejem. Nepoléváme pánev, aby do sebe nenasákly zbytečně moc oleje. Poté je po jednom klademe na rozpálenou pánev a každé dvě minuty je otáčíme. Po deseti až patnácti minutách máme hotovo. Při tomto způsobu není párky potřeba nakrajovat.
Je to naopak doporučeno v případě, kdy párky ohříváme v troubě. Při 180 stupních je pečeme zhruba 15 minut na pečícím papíře a pokud je zapomeneme naříznout, nafouknou se.
Zejména v letních měsících oceníme možnost si párek připravit na grilu. Zde je doporučeno nejprve samotný párek uvařit, než jej položíme na rozpálené uhlíky. Párky totiž nemusely projít bodem varu a 10 minut ve vroucí vodě jim neuškodí, navíc poté budou rychleji připravené. Následně je naříznuté klademe na gril a každé dvě minuty otáčíme. Že jsou hotové poznáme podle hnědého zbarvení.
Není doporučeno párky nechávat zčernat. Lecko sice ocení jejich křupavost, připálené jídlo ale napomáhá vzniku rakoviny a podle posledních studií obsahuje i některé látky obsažené například v cigaretách.
Související
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Padl absolutní rekord. Letošní podzimní sbírka potravin se mimořádně vydařila
Aktuálně se děje
před 52 minutami
Počasí: Budou Vánoce bílé? Ve středu může nasněžit
včera
USA navrhly setkání Spojených států, Ukrajiny a Ruska. Mír nemůže nastat za každou cenu, reagoval Zelenskyj
včera
Spousta začerněných stránek a pozoruhodně málo Trumpa? Zamlžování pravdy, říká jedna z Epsteinových obětí
včera
Poprask na internetu: Voliči SPD mluví o zradě, požadují odvolání Zůny. Okamura problém hasí
včera
Trump sliboval zlatou éru americké ekonomiky. Kde je, ptají se Američané po roce?
včera
Dokáže síla převážit nad totálním vyčerpáním? Ukrajina se chystá na dosud nejtemnější zimu
včera
Američtí a ruští představitelé se setkají na Floridě k dalšímu kolu rozhovorů o Ukrajině
včera
Z Británie přichází další varování: Rusko je expanzivní mocnost, chce podmanit Ukrajinu a destabilizovat NATO
včera
Vítězové summitu EU o financování Ukrajiny? De Wever i Česko, píše Politico
včera
Superchřipka, nebo mnoho povyku pro nic? Epidemie tříští vědeckou obec
včera
Zveřejnění Epsteinových záznamů hýbe Amerikou. Ministerstvo řadu informací dál tají
včera
USA provedly rozsáhlou sérii útoků v Sýrii
včera
Dokumenty z vyšetřování Epsteina zveřejněny. Na fotkách s ním je Michael Jackson i Bill Clinton
včera
Pravé zimní počasí je v nedohlednu, ukazuje měsíční výhled
19. prosince 2025 22:02
Za smrt Perryho nese vinu i druhý lékař. Za mříže ale nemusí
19. prosince 2025 21:14
Výplata některých důchodů od ledna zdraží. Nemusí přitom stát ani korunu
19. prosince 2025 20:00
OBRAZEM: Brněnské Vánoce. Pravá atmosféra panuje i v jihomoravské metropoli
19. prosince 2025 19:09
Zeman promluví k lidem ještě před Pavlem. S Babišem se televize nedohodly
19. prosince 2025 18:23
Rodinná tragédie při letecké nehodě v USA. Zemřel slavný závodník i s dětmi
19. prosince 2025 17:36
Metro opět staví ve všech stanicích na lince C. Pankrác po rekonstrukci opět funguje
Vlaky metra na lince C od pátečního odpoledne opět zastavují ve všech stanicích. Cestující mohou po téměř roční rekonstrukci znovu nastupovat a vystupovat na Pankráci, kde do budoucna bude možné přestupovat i na linku D, která ještě není v provozu.
Zdroj: Jan Hrabě