Atypická vlajka ostrova Man: Triskelion používali i esesáci

Na světě existuje spousta zvláštních vlajek. Jednou z těch nejkurióznějších se mohou pochlubit obyvatelé britského ostrova Man. Co tři propojené nohy ohnuté v koleni znamenají? Podobnou symboliku využili i nacisté a pravicoví aktivisté v Jihoafrické republice.

Není to tak dávno co si dnes už kultovní seriál Teorie velkého třesku dělal srandu z vlajky britského ostrova Man. Na něm jsou tři srostlé nohy. Hlavní postava seriálu Sheldon Cooper chce její ukázkou divákům sdělit, že jejich problémy jsou v podstatě malicherné. Co ale srostlé dolní končetiny znamenají a odkud se vzaly?

Kromě vlajky ostrova Man se velmi podobný symbol objevuje také na vlajce italského ostrova Sicílie. Obecně lze srostlé končetiny označit pojmem "triskelion" nebo také "triskele". Obecněji jde o symbol který se skládá ze tří do sebe zapadajících spirál nebo výčnělků. Kromě Sicílie a Man jde i o symbol francouzského poloostrova Bretaň. 

Sicilský i manský triskelion se vyznačuje třema běžícíma nohama ohnutýma v koleni. Význam spojených nohou není zcela jasný. V případě Sicílie se uprostřed vlajky nachází hlava Medúzy, která může souviset se starými řeckými bájemi a s bojem Persea, který ji uťal hlavu. Medúza měla místo vlasů hady a proměnila v kámen každého, kdo se na ní podíval. Historik a přírodovědec Plinius přisuzoval původ sicilského symbolu trojúhelníkové podobě ostrova. Sicílie se dřív navíc nazývala jménem Trinacria.

Triskelion se objevuje poprvé v řadě antických kultur. Mykéňané je vyobrazovali na svých plavidlech, objevily se také na mincích z Lycie. Kromě trojnohého symbolu existuje i čtyřnohý tetraskelion, který se objevil v turecké Anatolii. 

Symbol hojně využívali staří Keltové. Ty se ale místo nohou zaměřili na ramena, motivem tak byla tři otáčející se zahnutá ramena. Podobně jako svastika pro Kelty znamenala tato ramena sluneční symbol. Teze o keltském původu symbolu by odpovídala i vlajka ostrova Man. Ten je totiž ostrovem, který výhradně obývali Keltové. Spojené nohy disponují ostruhy a zdobením. Bankovky, kterými platí obyvatelé ostrova, oplývají symbolem triskelionu a latinským nápisem Quocunque Jeceris Stabit - "Kamkoliv jej hodíš, stojí".

Triskelion zneužili i nacisté. Ti ho využili jako insignii pro jednotky Waffen SS, které byly složené jenom z belgických "keltských" dobrovolníků. I nacistický hákový kříž některým mohl připomínat triskelion. V případě SS divize šlo o 27. dobrovolnickou divizi, která bojovala zejména na východní frontě v oblasti Leningradu a také na Ukrajině. 

Podobou blízký symbol nacismu využíval jihoafrický bělošský spolek AWB (Afrikánské hnutí odporu). Spolek je krajně pravicový a má separatistické tendence. V kruhu symbolu jsou zformovány tři černé sedmičky, čímž se skupina hájila, když byl její symbol přirovnáván ke svastice. Skupina se prý jen inspirovala biblickým významem čísla sedm. 

Symbol se stal znakem i některých BDSM skupin. Vyznavači BDSM se často sdružují s lidmi obdobného sexuálního zaměření. S pojmem Triskelion se mohou setkat i fanoušci sci-fi seriálu Star Trek. Ve druhé řadě v epizodě Hráči z Triskelionu je posádka Enterprise donucena ke gladiátorskému souboji na planetě, která nese název Triskelion. Planeta má jako svůj symbol seříznutý modrý trojúhelník s vepsaným triskelionem žlutého zbarvení. 

Související

Více souvisejících

Vlajky států Vlajky historie Teorie velkého třesku

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy