Bouřlivé mladí JFK? O vlásek unikl smrti na pustém ostrově, podivná mise do Prahy

Život jednoho z nejpopulárnějších amerických prezidentů, byl plný zajímavosti a doslova životních zvratů dlouho před tím, než se stal nejmocnějším mužem planety. Během studií obdivoval Adolfa Hitlera a následně v 2. světové váůce málem položil život.

Zkráceně JFK je jméno pravděpodobně nejznámějšího prezidenta USA. Už jenom tím, že se člověk stane prezidentem USA, tak se zapíše do dějin. Pokud někdo v téhle řadě přečnívá, rozhodně to stojí za pozornost. Kennedymu se to podařilo, i když příčinu hledejme v bouřlivých okolnostech jeho mandátu a tragické smrti, než v jedinečných politických schopnostech. Na jednu stranu bonviván, jehož eskapády museli krýt speciální agenti, na druhou stranu muž, který dokázal zabránit vypuknutí nukleární války, která mohla být skutečným koncem světa.

Ctižádost jako rodinná láska

JFK pocházel z velmi bohaté rodiny původem z Irska a Kennedy byl tedy tradičně katolíkem, ale křesťanská výchova později prudce kontrastovala s životem plným večírků a milenek. V souvislostech americké kultury ctižádosti a ambicí probíhala i výchova Johna F. Kennedyho. Jeho otec Joe Kennedy byl velmi úspěšný a bohatý podnikatel, který se angažoval v politice. V ožehavých letech 1938 až 1940 byl dokonce velvyslancem USA ve Velké Británii.

Matka byla bigotní katolička a ve výchově dětí byla skutečně přísná. Ve výchově Kennedyů nešlo ani tak o rodinné vztahy ať už pozitivní či negativní, ale o vzájemnou konkurenci a ambice. Těžko říct, jestli se ve skutečnosti budoucímu prezidentovi v tomto prostředí líbilo, nicméně charakteristiku ambiciózního a cílevědomého muže splňoval do posledního bodu.

Kennedy cestovatel nevynechal ani Prahu

Ještě v rámci studia na Harvardu se podíval do Evropy. Podobně jako dnes houfy movitějších Američanů křižující Evropou od jednoho většího města k druhému, nevynechal ani JFK návštěvu Prahy. Psal se rok 1939 a Praha byla okupována Němci. Neobjevil se v tehdejším Československu náhodou, připravoval totiž diplomovou práci Mnichovský appeasement. Někoho asi zaskočí, že podporoval tehdejší ústupkovou politiku Británie a Francie vůči Hitlerovi. Možná už zde pozorujeme to, proč zachoval chladnou hlavu později, v momentech kdy nejvíce hrozilo, že studená válka se rozehřeje údery nukleárních bomb. Anebo se zde odráží jeho mladický obdiv k charismatu Adolfa Hitlera.

Válka a zásadní cliffhanger v životě Kennedyho

Druhá světová válka byla velkým mezníkem v jeho životě. Smrt jeho bratra Joe Kennedy juniora znamenala skutečný twist v jeho životě. Stal se tak nejstarším žijícím synem a cílem ambicí jeho otce. Právě kontakty a ekonomický vliv stál na počátku jeho úspěšné politické kariéry. Během války šlo o život i samotnému JFK když se potopil člun, kterému velel. JFK trosečník strávil několik dní bez jídla se svou posádkou na pustém ostrově a to, že jen o vlásek unikl smrti, mu později v prezidentské kanceláři připomínalo těžítko z kokosu, na který tehdy napsal zprávu o pomoc.

Kennedy rovněž utrpěl zranění zad. Nejdřív se tvářilo jako běžný úraz, ale nabylo chronické povahy a budoucí prezident trpěl neskutečnými bolestmi celý život. Mimo oficiální záznam se pohyboval na berlích a oficiální jednání často absolvoval pod silným množstvím sedativ a jiných lékařských drog.

JFK – Mr. President

Po krátké poválečné štaci novináře se stal roku 1947 kongresmanem a roku 1953 senátorem za stát Massachusetts. Cesta k oválné pracovně byla otevřená. V roce 1960 porazil v prezidentském duelu Richarda Nixona o 119 450 hlasů. Za svůj úspěch vděčil, kromě rodinných peněz a konexím, také politickému marketingu, jelikož patřil mezi první politiky, kteří velmi účinně používali ke kampani televizi. Za mnohé vděčil svým řečnickým schopnostem a charismatu. Ten mu přinášel enormní úspěch zejména u ženských voliček. Obdiv žen ho pronásledoval i do oválné pracovny a jeho eskapády s milenkami řešily dokonce i americké tajné služby. Ale to je zase další příběh …

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) historie Prezident USA John Fidgerald Kennedy (J.F.K.)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy