Paříž - Dva francouzští farmáři přišli s revolučním gastronomickým výtvorem, který bude výzvou i pro ty nejdobrodružnější gurmány - zmrzlinou s příchutí vepřového bůčku, k níž je inspirovala tradiční francouzská pomazánka rillette. Patrice Riauté s manželkou Catherine z Parcé-sur-Sarthe v severozápadní Francii tvrdí, že jejich nová galská zmrzlina rillette je už nyní hitem mezi místními obyvateli a například jídelna místní školy si objednala 500 porcí této růžové mražené pochoutky, napsal list The Daily Telegraph.
Farmářský pár původně vymyslel nezvyklou příchuť zmrzliny jako malý žertík na lokální festival Printemps des Rillettes (jaro s rillettes), který se každoročně pořádá na počest místní speciality, jež připomíná paštiku, a pravidelně se během něj vyhlašují nejlepší produkty.
"Podívali jsme se na pravidla soutěže a řekli jsme si: 'A proč ne zmrzlinu s příchutí rillette?'" tvrdí pan Riauté.
Pro novátorský přístup ale měli ještě jeden, dosti naléhavější důvod. Na francouzské mléčné farmáře v posledních letech těžce dolehla mléčná krize, která snížila jejich příjmy ze surového mléka. A proto se manželé rozhodli myslet netradičně a vytvořit produkt, který by jim zvýšil zisky.
"Poslední tři nebo čtyři roky nás opravdu hodně trápí mléčná krize. A teď jsme našli novou inspiraci, jak zhodnotit svou profesi," řekl pan Riauté.
Pokud mléko zpracují na zmrzlinu, je zisk o více než třetinu vyšší, než když pošlou mléko distributorovi. Pár nyní nabízí přes 80 různých příchutí zmrzliny; tu s příchutí rillette začal odebírat i místní supermarket a dvě restaurace.
"Zdá se, že to funguje," řekla paní Riautéová. "Lidem evidentně chutná, protože je z ní výrazně cítit rillette." Podle jejího manžela je zmrzlina velmi lehká. "Lidé jsou příjemně překvapení. Sice nejprve váhají, jestli ji mají ochutnat, ale jakmile to zkusí, okamžitě jim zachutná." Zmrzlinu dělají z rillette, cukru, vajec a mléka, a nejlépe prý chutná s aperitivem.
Rillette se tradičně připravuje z jemně nasekaného bůčku nebo tučnějšího plecka, které se pomalu vaří v sádle, než se zpracuje na pastu. Existují také alternativy připravované z kachního či králičího masa, z lososa nebo tuňáka.
Související
Zmrzlina jako sváteční dezert. Dělala ji už Magdalena Dobromila Rettigová
Více než polovina vzorků zmrzlin v Praze nesplnila normy, byly v nich bakterie, zjistili hygienici
Aktuálně se děje
před 11 minutami
Farage: Pokud vyhraje Harrisová, měla by omilostnit Trumpa
před 46 minutami
Rusko přišlo s bizarní teorií, proč v Moldavsku vyhrála prozápadní prezidentka
před 1 hodinou
Kampaň v USA jde do finále. Ani jeden z kandidátů nezklamal, zbytek zůstává na voličích
před 1 hodinou
Změna klimatu u vztah k Číně. Voliči rozhodují o budoucnosti USA i celého Západu
před 2 hodinami
Ukrajinská armáda se poprvé střetla se severokorejskými vojáky
před 2 hodinami
Juncker: Pokud vyhraje Trump, Evropa musí ukázat sílu
před 3 hodinami
Tisíce mrtvých, přes 10 tisíc zraněných. Libanon zveřejnil počty mrtvých ve válce Izraele s Hizballáhem
před 3 hodinami
Donald Trump: Polarizující postava, která se chce vrátit k moci. Obdivuje autoritáře a chce porážet ostatní
před 3 hodinami
Kamala Harrisová: Ostřílená právnička a politička, zastánkyně práv žen a menšin
před 3 hodinami
Volby v USA: První obec sečetla výsledky. Trump i Harrisová mají tři hlasy
před 4 hodinami
Co bude s NATO, pokud volby vyhraje Trump? Rutte se budoucnosti nebojí
před 4 hodinami
Harrisová i Trump zakončili předvolební kampaň po boku celebrit. Hlasovalo už 81 milionů lidí
před 5 hodinami
Volby v USA startují. Harrisová může být první prezidentkou
před 6 hodinami
Výhled počasí do konce listopadu: Meteorologové řekli, zda hrozí výrazné změny
včera
Princ Harry je černá ovce, říká Trumpův syn. Zavzpomínal i na Alžbětu II.
včera
RECENZE: Dcera národa reviduje národní obrození mladistvou perspektivou. Daří se to?
včera
Úřad práce ruší desítky poboček. Zaměstnanci ale ohroženi nejsou
včera
Můžeme brát Trumpa vážně? Kontrast s Harrisovou je nebývale silný, analyzuje expert Smith volby v USA
včera
Vražda na Klatovsku je objasněna. Podezřelou je důchodkyně
včera
Ochraňují nás duše zemřelých příbuzných? Naši předci tomu věřili
Nejenom na Dušičky uctívali naši předci své zemřelé příbuzné a blízké. Vzpomínali na ně o významných svátcích během celého roku a věřili, že je duše zesnulých mohou navštívit nebo dokonce ochraňovat. Toto přesvědčení se v lidové víře udrželo až do minulého století.
Zdroj: Lucie Žáková