Paříž - Dva francouzští farmáři přišli s revolučním gastronomickým výtvorem, který bude výzvou i pro ty nejdobrodružnější gurmány - zmrzlinou s příchutí vepřového bůčku, k níž je inspirovala tradiční francouzská pomazánka rillette. Patrice Riauté s manželkou Catherine z Parcé-sur-Sarthe v severozápadní Francii tvrdí, že jejich nová galská zmrzlina rillette je už nyní hitem mezi místními obyvateli a například jídelna místní školy si objednala 500 porcí této růžové mražené pochoutky, napsal list The Daily Telegraph.
Farmářský pár původně vymyslel nezvyklou příchuť zmrzliny jako malý žertík na lokální festival Printemps des Rillettes (jaro s rillettes), který se každoročně pořádá na počest místní speciality, jež připomíná paštiku, a pravidelně se během něj vyhlašují nejlepší produkty.
"Podívali jsme se na pravidla soutěže a řekli jsme si: 'A proč ne zmrzlinu s příchutí rillette?'" tvrdí pan Riauté.
Pro novátorský přístup ale měli ještě jeden, dosti naléhavější důvod. Na francouzské mléčné farmáře v posledních letech těžce dolehla mléčná krize, která snížila jejich příjmy ze surového mléka. A proto se manželé rozhodli myslet netradičně a vytvořit produkt, který by jim zvýšil zisky.
"Poslední tři nebo čtyři roky nás opravdu hodně trápí mléčná krize. A teď jsme našli novou inspiraci, jak zhodnotit svou profesi," řekl pan Riauté.
Pokud mléko zpracují na zmrzlinu, je zisk o více než třetinu vyšší, než když pošlou mléko distributorovi. Pár nyní nabízí přes 80 různých příchutí zmrzliny; tu s příchutí rillette začal odebírat i místní supermarket a dvě restaurace.
"Zdá se, že to funguje," řekla paní Riautéová. "Lidem evidentně chutná, protože je z ní výrazně cítit rillette." Podle jejího manžela je zmrzlina velmi lehká. "Lidé jsou příjemně překvapení. Sice nejprve váhají, jestli ji mají ochutnat, ale jakmile to zkusí, okamžitě jim zachutná." Zmrzlinu dělají z rillette, cukru, vajec a mléka, a nejlépe prý chutná s aperitivem.
Rillette se tradičně připravuje z jemně nasekaného bůčku nebo tučnějšího plecka, které se pomalu vaří v sádle, než se zpracuje na pastu. Existují také alternativy připravované z kachního či králičího masa, z lososa nebo tuňáka.
Související

Zmrzlina jako sváteční dezert. Dělala ji už Magdalena Dobromila Rettigová

Více než polovina vzorků zmrzlin v Praze nesplnila normy, byly v nich bakterie, zjistili hygienici
Aktuálně se děje
včera

Propast se prohlubuje. Musk označil Trumpova poradce za kr*tena
včera

Zničíte rozvojové státy, varuje OSN Trumpa a Čínu
Aktualizováno včera

Mimořádná zpráva Trump od zítřka uvalí na Čínu 104% clo
včera

Babiš je noční můrou pro evropskou bezpečnost, řekl Lipavský pro Politico
včera

Svět se vzpamatovává z Trumpa. Akciové trhy dnes výrazně posílily
včera

Co jsou vlčí hybridi vlastně zač? Vyhynutí je navždy, přesto je to de-extinkce, neshodnou se experti
včera

Evropa se spojuje s Čínou proti Trumpovi. Hledá cestu z obchodní krize
včera

Ukrajinci zadrželi čínské občany bojující za Rusko. Zelenskyj zveřejnil video z výslechu
včera

Trumpovy kroky jako série nepromyšlených gest? Je za tím ale něco víc, říká pro EZ Shoup o amerických clech
včera

"EU vznikla, aby poškodila USA." Trumpova cla mohou způsobit ekonomický krach, varuje analýza
včera

Vědci oživili 12 tisíc let vyhynulého pravlka. Teď jdou na mamuty
včera

Trump odmítnul bezcelní dohodu s EU. Japonsko si vyjednalo přednostní přístup
včera

Budeme bojovat až do konce, vzkazuje Čína. Co to ale znamená? Podle expertů opravdu definitivní konec
včera

"Bazuka" na Trumpa: EU má v ruce těžký kalibr. Zvažuje, zda ho použít proti USA
včera

Američané budou mít hlouběji do kapsy. USA kvůli Trumpovým clům zůstanou osamocené a ekonomicky zpomalené
včera

"Vydírat se nenecháme." Svět hledá cesty, jak jednat s Trumpem, Čína se mu otevřeně postavila
včera

Jak vážná bude obchodní válka? Cla vyděsila i spojence USA, trhliny dostává Trumpova administrativa i podpora
včera

Příjemné víkendové počasí slibuje aktuální předpověď. Nejsou vyloučeny bouřky
7. dubna 2025 21:59

Důchodový kalendář prochází změnami. Část lidí je pocítí až v létě
7. dubna 2025 21:02
Výhled počasí do konce dubna. Teploty neporostou věčně, přijde ochlazení
Až do konce dubna a i do úvodních květnových dnů vidí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Očekává se, že teploty nejprve den ode dne porostou, ale v druhé polovině měsíce se trend otočí.
Zdroj: Jan Hrabě