Záhada pevnosti If. Byl mezi vězni i hrabě Monte Christo?

Nedaleko Marseille, slavného města na jihofrancouzském pobřeží, se nachází ostrovní pevnost If. Takovýchto staveb bychom našli celou řadu, ovšem pevnost If má nejen zajímavou historii, ale navíc se stala důležitým protagonistou v díle snad nejznámějšího francouzského autora historických románů Alexandra Dumase. Zakládají se však autorovy fantazie na historických skutečnostech?

Pevnost If byla vystavěna na začátku 16. století a měla chránit pobřeží města Marseille, významného námořního přístavu. Francouzský král František I. nechal pevnost vybudovat po bojích s nejmocnějším panovníkem své doby španělským králem Karlem V. Habsburským. Ten měl totiž na jihu Francie kořistnické zájmy a Marseille se pokoušel dobýt.

Místním se sice pevnost s královy vojáky příliš nelíbila, protože místním pirátům bylo poněkud více vidět pod prsty. Reálné vojenské využití takovýchto pevností bylo značně limitované, protože ve výsledku se jim nepřátelské vojska především vyhýbala. Rozsáhlá stavba na ostrově však nabízela další možnosti využití a záhy začala dobře sloužit jako věznice.

Trestanci ve smrtících celách

Provoz vězení v pevnosti byl velice ekonomický. V bídných podmínkách, především v chladu, který neustále panoval ve vězeňských kobkách, se totiž ve skutečnosti nedalo přežít dlouho. Průměrná délka pobytu vězně trvala devět měsíců a končila zpravidla smrtí. Pokud by chtěl smrtící chlad někdo vyzkoušet na vlastní kůži nemusí až na vzdálený ostrov. Stačí navštívit Špilberk uprostřed Brna, kde věznění mělo stejné účinky, jako na pevnosti If.

Případ hrabě Monte Christo

Nejslavnější vězeň, hrdina románu Alexandra Dumase Edmond Dantes nebo-li hrabě Monte Christo, měl strávit v pevnosti If dlouhých 14 let. Rekordní dobu v kobce zvládl především díky tomu, že se jednalo o smyšlenou románovou zápletku. Titulní postava slavného románu, stejně jako jeho vězeňský mentor Abbé Fária nikdy na ostrově uvěznění nebyli. Přesto je možné v rámci turistické návštěvy ostrovní pevnosti navštívit kobky obou protagonistů spojené tunelem.

Nicméně tentokrát se skutečně jedná jen o zajímavou atrakci pro návštěvníky. Obě postavy jsou totiž pouze smyšlené a nemají žádný inspirační základ v reálných historických osobnostech na rozdíl od neméně slavných šermířů z románu Tři mušketýři. Athos, Porthos, Aramis i d’Artagnan byli skutečně žijící lidé, byť jejich životy neobsahovaly tolik dobrodružného napětí, které jim přisuzovala románová zápletka.

Kdo skutečně pobýval na ostrově If?

Ovšem děj samotného románu Hrabě Monte Christo obsahuje celou řadu historických skutečností, jelikož na něm Dumas spolupracoval s historikem Augustem Maquetem. Jeden z důležitých hrdinů Domasovy tvorby však v pevnosti skutečně žil! Byl to tzv. Muž se železnou maskou, ústřední postava románu Tři mušketýři ještě po deseti letech. Pod touto přezdívkou se ukrýval zvláštní státní vězeň, jehož nakázal věznit sám král Ludvík XIV. Skutečná totožnost tohoto muže je dodnes neznámá. Voltaire stejně jako Dumas uvedli, že se jednalo o příslušníka královské rodiny respektive královo dvojče.

Americký historik Paul Sonnino na základě studia historických pramenů tvrdí, že vězněm byl Eustache Dauger spolupracovník kardinála Mazarina. Měl být obeznámen s problematickými finančními machinacemi na králově dvoře. Podle amerického historika nesměl nikomu prozradit své jméno, jinak by ho čekala okamžitá smrt. A železná maska? Ve skutečnosti byla z tmavé látky a vězeň ji nosil jen příležitostně.

Pevnost If Francie Věznice Literatura historie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy