Konec mýtu o hradu Kašperk - aneb jaké hrady u nás skutečně patří k nejvýše položeným?

Zájemce o památky či o historii vždy zajímají pomyslná „nej“, ať už je to nejstarší hrad, největší hrad či nejvýše položený hrad. Právě v tomto článku se podíváme na nejvýše položené hrady u nás. Překvapivě je nenajdeme v našich nejvyšších horách, tedy v Krkonoších, ale největší koncentrace se nachází v jižních Čechách na Šumavě.

Především historickým a politicko-společenským vývojem bylo dáno, že se značný počet nejvýše položených hradů nalézá v jižních Čechách, respektive na vrcholcích dominant zalesněné Šumavy. Zdejší husté hvozdy sloužily ve středověku jako přirozená přírodní hranice, prostupná jen po vyznačených a dobře schůdných cestách. Ty bylo potřeba kontrolovat a chránit. Nebyl to ale jen bohabojný úmysl chránit obchodníky a karavany, ale též snaha střežit své zájmy a bohatnout na pulzujícím obchodě, který se tudy linul.

Nejvýše položeným hradem v Čechách a též v České republice je hrad Vítkův kámen, který se vypíná v nadmořské výšce 1053 m. Zakladatelem hradu byl na počátku 14. století jeden z členů rodu Vítkovců, pravděpodobně z rožmberské větve. Hrad nebyl rezidenčním objektem, ale plnil úlohu mocenského opěrného a kontrolního bodu, o čemž svědčí i jeho situování. Hlavní a jedinou obytnou složkou zde byl tzv. donjon, tedy obytná věž. V tomto případě značných rozměrů, což z ní dělá jednu z největších u nás. Mezi další zajímavosti patří fakt, že zde byl v roce 1394 vězněn král Václav IV. V 16. století byl hrad doplněn o moderní dělostřelecké opevnění v podobě pěti bastionů. K opuštění hradu došlo během 18. století. Dnešní zřícenina hradu, opravená a opět zpřístupněná v roce 2005, skýtá nejen středověkou atmosféru, ale také krásné výhledy na Lipno.  

O něco níže, ovšem nedaleko, stojí hrad Kunžvart. Byl vystavěn na skalním masivu v nadmořské výšce 1032 m. Jeho zakladatelem byl během první poloviny 14. století král, o čemž také svědčí jeho název Kunžvart odvozený od Königswarte, tedy Královská stráž. Hrad založený na skalním výběžku kontroloval důležitou obchodní trasu tzv. Zlatou stezku. Poprvé se připomíná v roce 1359 a svou strážní funkci plnil nejspíše až do 16. století, kdy je uváděn jako pustý. Nevyřešenou otázkou zde zůstává opevnění hradu, jelikož na místě neexistují žádné viditelné doklady kamenné hradby. Možností je dřevěné ohrazení. Jedinou dochovanou stavbou je čtverhranná věž, která byla nejspíše jedinou obytnou budovou malého strážního hrádku.

Třetím nevýše položeným hradem u nás je málo známý hrad na Stožecké skále v nadmořské výšce 974 m, který též kdysi vévodil Šumavě. Dnes po něm zůstaly pouze reliéfní pozůstatky na výrazné skále s dalekým výhledem do okolí. Jednalo se o další ze strážných horských hrádků v pohraničí, v tomto případě hrad střežil prachatickou větev Zlaté stezky. Doba jeho založení ani stavitel nejsou známy, k hradu neexistují žádné písemné zprávy. Dle archeologických nálezů však hrad existoval nejspíše od 14. do 15. století.

Nejvýše položeným hradem Slezska a Moravy je hrad Quinburg, který leží 950 m n. m. v Jeseníkách. Nachází se na špatně přístupném místě na svahu Medvědího vrchu. Hrad byl nejspíše založený na přelomu 13. a 14. století a plnil opět strážní a pozorovací funkci. Kvůli své extrémní poloze nejspíše nemohl fungovat dlouho a již ve 14. století byl opuštěn. Dodnes se dochovaly skromné zbytky zdiva.

Hrad Hausberk leží opět v pohoří Šumavy v nadmořské výšce 940 m. V písemných pramenech se neobjevuje, ale podle archeologických nálezů existoval ve 13. a 14. století. Jeho výrazná poloha umožňovala široký rozhled, což svědčí o jeho strážním charakteru. Doba výstavby a stavitel nejsou známy. Dodnes se dochovaly jen terénní náznaky v podobě příkopu a valu.

Dalším nejvýše položeným hradem je Koberštejn, který se vypíná v Jeseníkách v nadmořské výšce 912 m. Jedná se pravděpodobně o nejvýše položený biskupský hrad. Jeho zakladatelem byl jeden z vratislavských biskupů na přelomu 13. a 14. století. Hrad zaujal skalnatý výběžek, který vybíhá ze Zámeckého vrchu, a opět plnil funkci strážní a celní stanice na zemské stezce mezi Zlatými Horami a Vrbnem. Jeho pád přišel nejspíše během 16., nejpozději v 17. století, kdy se uvádí jako pustý. Dodnes se zachovalo zdivo věže a hradní příkopy.

Až v pořadí 7. mezi nejvýše položenými hrady je hrad Kašperk se svými 886 m n. m., který opět dominuje zelené Šumavě. Drží ovšem jiná privilegia. Jedná se o jeden z hradů založených králem Karlem IV. a to konkrétně v roce 1356 k ochraně šumavského pohraničí i nedalekých zlatých dolů. Jedná se o nejzachovalejší z nejvýše položených hradů a dodnes je ukázkou tehdy módní dvouvěžové hradní dispozice. Jedná se o druhý nejvýše položený hrad, který je prokazatelně dílem krále, výše leží pouze Kunžvart.

Související

Karel IV. bude slavit na hradě Kašperk

Karel IV. bude slavit na hradě Kašperk

Kašperk - Letos uběhne 700. výročí narození největšího z českých panovníků, Karla IV. Oslavy narozenin římského císaře budou probíhat také na hradě Kašperk, který společně s Karlem letos také slaví své výročí, 660 let od svého založení.

Více souvisejících

hrad Kašperk hrady a zámky zajímavosti historie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 8 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy