Povede homosexuální manželství k polygamii? Odborníci i aktivisté došli k jednoznačnému závěru

NÁZOR - Skupina 46 poslanců nedávno předložila návrh novely občanského zákoníku, který by umožnil homosexuálním párům uzavírat manželství. Ihned nato se rozhořel doslova vášnivý boj mezi jeho zastánci a odpůrci, v němž zaznělo tradičně omílané téma islámu a legalizace polygamie, k níž rozšíření institutu manželství na homosexuální páry může vést. Je tomu ale opravdu tak? Na tuto odpověděl server Politico.com.

Na začátek je třeba připomenout, že homosexuální sňatky, včetně adopcí, už byly, případně budou zavedeny v 26 zemích, a v žádné z nich k další "liberalizaci" na tomto poli nedošlo. Paradoxně je skupinové manželství legální právě tam, kde homosexualitě zrovna moc pšenka nekvete. Jedním z nejběžnějších argumentů zastánců rozšíření manželství na páry stejného pohlaví proti tvrzení, že to povede k polygamii, či dokonce ke sňatkům lidí se zvířaty, dětmi, incestu a dalším, je diametrální rozdíl v charakteru skupinových a homosexuálních svazků, ač to tak na první pohled nepůsobí.

Základní rozdíl mezi manželstvím dvou mužů, či dvou žen a jednoho muže a třeba pěti žen tkví v tom, že ten první případ znamená pouhé zrovnoprávnění homosexuálního vztahu s heterosexuálním, včetně užívání stejného názvosloví, zatímco v druhém případě se setkáváme s nerovností. Přestože by mnozí liberálové mohli namítat, že součástí svobody jednotlivce by mělo být i právo uzavřít manželství s více lidmi, tak je nutno zdůraznit, že v zemích, kde je legální polygamie se nejedná o rovnoprávnost, nýbrž o snahu postoupit ve společenském žebříčku. Zatímco legalizace homosexuálních sňatků nepovede k ničemu jinému, než že si bude muž moc vzít muže, nebo žena ženu, tak v případě polygamie po vzoru arabských zemí by naopak vznikla nerovnoprávnost.

Například v SAE to nefunguje tak, že se muž ožení s kolika ženami si zamane. Na to, aby mohl mít muslim tři manželky, musí být totiž dostatečně finančně zajištěný, aby je také uživil, a aby s nimi dokázal rovnoprávně zacházet. Pokud jedné koupí kabelku z krokodýlí kůže, musí tak učinit i v případě těch zbývajících dvou. Více manželek tedy neznamená lásku a rovnost před zákonem, nýbrž snahu dotyčného společensky povýšit.

A v tom právě spočívá ta nerovnost, s níž je skupinové manželství spjato. Zatímco homosexuální sňatky povedou k tomu, že si lidé budou moct vzít toho, koho milují, bez ohledu na pohlaví, tak v případě skupinového manželství se bude jednat pouze o pár vyvolených, kteří dokáží zajistit třeba pět manželek. 

Odpůrci jdou proti sobě

Další skutečností hovořící ve prospěch homosexuálního manželství je také fakt, že skupinové manželství je mnohem starší institucí, navíc s náboženským pozadím. Svým způsobem jdou odpůrci sňatků pro páry stejného pohlaví, kteří jsou v drtivé většině motivováni religiozitou, proti sobě. Polygamie jde ruku v ruce s konzervativním a patriarchálním společenským uspořádáním.

Když se podíváme na mapu světa, tak si všimneme, že se jedná i o praxi některých afrických zemí, včetně křesťanské Ugandy, která má velmi přísné zákony proti homosexualitě. I z tohoto důvodu je naprosto nemyslitelné očekávat, že by manželství homosexuálů mohlo vést k polygamii. Pokud by liberálně smýšlející lidé začali lobbovat za skupinové sňatky, popřeli by veškeré své hodnoty. Polygamie není liberální, nýbrž konzervativní institucí, která je téměř stará, jako lidstvo samo, a která byla podle antropologů historicky tolerovaná v téměř 85 % společenstvích.

Kromě faktu, že sňatky gayů a leseb nejsou ekvivalentem ke skupinovému manželství, je třeba poukázat také na studii z roku 2012, která mluví hovoří zcela jasně. Tam, kde je legální polygamie, je výrazně větší počet vražd, únosů dětí, znásilnění a jiných sociálně patologických jevů. Zato legalizace stejnopohlavního manželství ve všech státech USA vedla k výraznému snížení počtu sebevražd mladých lidí. Informovaly o tom Lidovky.cz.

Manželství tvořené dvěma lidmi bez ohledu na pohlaví nepřináší do společnosti žádné výrazné změny, vyjma potvrzení toho, co už existuje. Ruku na srdce kolik z vás zná někoho, kdo žije v domácnosti s více partnery? Zato skoro všichni jsme někdy v životě přišli do styku s gayem, nebo s lesbou. Monogamie má oproti polygamii navíc jednu velkou výhodu.

Ve dvou se musí lidé vždycky nějak domluvit. V případě, že to nedokáží, následuje rozvod, který se ale točí pouze okolo sporu mezi dvěma stranami. Dovedete si ale představit, že by se rozvádělo třeba šest lidí? Sami víme, jak to někdy vypadá v dědickém řízení, kdy se sourozenci přetahují o rodinný dům. Ve skupinovém vztahu navíc často dochází k pomyslným koalicím, kdy by se například dvě ženy spojily se svým partnerem proti té třetí atd. O větší míře žárlivosti nemluvě.

Související

Miloš Zeman

Zeman by vetoval zákon, který by umožnil manželství lidem stejného pohlaví

Prezident Miloš Zeman by vetoval zákon, který by umožnil uzavírat manželství lidem stejného pohlaví. Novinářům po dnešním jednání s maďarskou prezidentkou Katalinou Novákovou řekl, že nejen z jazykového hlediska slovo manželství implikuje svazek muže a ženy. Prezident by naopak podpořil ústavní novelu, která by definovala manželství jako svazek muže a ženy.

Více souvisejících

homosexualita manželství Homosexuálové

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy