Kam chodili lidé ve starověku na záchod? Vědci rozluštili tisíce let skrytou hádanku

Záchod je v dnešní době jedna z neodmyslitelných součástí domácnosti. Najdete ho v každé restauraci, obchodním domě i na veřejném místě. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, kam chodili lidé na záchod ve starověku, například v legendárních Popmpejích? Podle dřívějšího tvrzení historiků a archeologů měl v Pompejích každý dům svůj vlastní záchod, avšak podle nových zkoumání byly záchody nalezeny v necelých 50 % domů. Kam tedy obyvatelé města chodili na záchod doopravdy?

Pompeje jsou dnes známé především svojí historií, kdy je roku 79 n.l. zalila láva ze sopky Vesuv. Více než tisíc let ležely v tichosti pod nánosem popela, avšak náhodný objev města Herculaneum v roce 1738 dal za vznik cíleným vykopávkám, které odhalily fascinující tajemství měst ukrytých pod sopečným popelem.

Kromě Herculanea byla objevena také města Stabiae, Oplontis a již zmíněné Pompeje. Právě díky sopečnému popelu, který města dokonale zakonzervoval, mohou i dnes archeologové dopodrobna zkoumat život tamějších obyvatel. A co je nejdůležitější, mohou porovnat informace nastřádané za dva tisícce let se současnými fakty. Dky této jedinečné možnosti vědci zjistili, že si některé historické informace se současnými fakty značně odporují.

Antičtí autoři, kteří v Pompejích byli, jako například Plinius, ve svých dílech uváděli, že každý dům měl svůj záchod. Avšak vědkyně Kate Truslerová z univerzity z Missouri tuto informaci, kterou brali její kolegové jako fakt, téměř vyvrátila. Během 6 let, kdy prováděla v Pompejích výzkum zjistila, že ve většině domech se žádné záchody nenacházejí. Toalety nalezla pouze ve 43 % pompejských domů.

Tímto nálezem však její výzkum zdaleka neskončil. Truslerová si při své práci všimla, že se ve všech domech nacházejí roury, které vypadaly, že by mohly sloužit k odvádění odpadů z domů. Mimo to také zjistila, že ač se budovy dochovaly do posledního detailu, mnohým z nich chybí druhá patra, která byla zničena sopečným výbuchem. Přišla tedy s otázkou, zda by tyto roury nemohly vést do horních pater, která chybí?

Po dalších výzkumech se jí na otázku dostalo odpovědi. Prověřeno bylo téměř 300 budov, ani v jedné se záchody v přízemí nenacházely, avšak ve všech byly nalezeny zmiňované odpadní roury, které vedly do chybějících pater. Nakonec bylo nalezeno dalších 23 domů, které si zachovaly alespoň část horních pater a podezření, že roury skutečně vedly k toaletám, se potvrdilo.

Po tomto zjištění přišly další výzkumy, které podezření, že lidé v Pompejích chodili na záchod do patra ještě více potvrdily. Díky dokonalému zakonzervování bylo možné i po téměř dvou tisíci letech nahlédnout do útrob trubek a provedená analýza ukázala, že se v nich nacházejí zbytky výkalů včetně střevních cizopasníků. Není tedy třeba dalších pochyb o tom, k čemu tyto roury sloužily a kam Pompejané ve svých časech chodili na záchod.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie zajímavosti Pompeje Záchody

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy