Tuky, cukry, bílkoviny. Co je pro tělo prospěšné a co nebezpečné?

Cukr nejezte vůbec, příliš tuků škodí zdraví a bílkoviny jsou jen pro sportovce. Podobných „rad”, jak docílit zaručeně správného stravování, je plný internet, navíc některé informace si často protiřečí. Jak se v takové změti různorodých doporučení zorientovat a neublížit svému zdraví (a váze)?

Začněme od základů a podívejme se, v jakém poměru je třeba konzumovat hlavní složky potravy – tedy cukry, tuky a bílkoviny. Každá z nich má pro tělo zdravého člověka svůj význam, proto by neměla být zbytečně vyřazována, a to ani z „preventivních” důvodů. Denní jídelníček zdravého dospělého člověka by se měl skládat z 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků.

„Základem zdravého životního stylu je pestrá a dobře vyvážená strava, do které patří i vitamíny, voda atd.. Druh a množství potravin, které jíme, ovlivňuje naši energii a náladu. Zdravý životní styl hraje důležitou roli při podpoře imunitního systému a snižuje riziko diabetu a kardiovaskulárních onemocnění. Omezte proto cukry, nadmíru soli, zaměřte se na pestrost a kvalitní výběr stravy, vyhýbejte se polotovarům, zařaďte pravidelně pohyb,” doporučuje profesor MUDr. Vladimír Teplan, nefrolog, nutricionista.

Při sestavování jídelníčku je ale nutné brát v potaz, že každý člověk je jiný, konkrétní skladba stravy tedy bude záviset na životním stylu, pohybových aktivitách, věku, pohlaví, na množství vyzkoušených diet a hlavně zdravotním stavu. Pokud nepatříte mezi aktivní sportovce, denní příjem bílkovin si spočítáte dle vaší tělesné hmotnosti: 0,8 - 1,0 g x vaše váha (v kg) = potřebné gramy bílkoviny. Když už znáte doporučené denní množství bílkoviny (1 g bílkoviny = 17 kJ), snadno už si dopočítáte i doporučený poměr sacharidů a tuků.

„Mějte na paměti, že neexistuje jednoduchý, funkční a univerzální vzorec pro to, jak zhubnout, přibrat nebo si váhu udržet. Chcete-li komplexně změnit pohled na své stravování a svoji životosprávu, najděte si zkušeného odborníka, který má k dispozici profesionální diagnostické přístroje a hlavně umí dobře naslouchat,” radí výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hana Borkovcová.

A jak si udržet zdravý a vyvážený jídelníček i v současné hektické době, kdy slovo „nestíhám” se stalo každodenní mantrou? Jde to snadněji, než si možná myslíte. Vyzkoušejte třeba online nákup potravin – a čerstvé potraviny můžete mít v požadovanou hodinu rovnou u dveří. Při nakupování sledujte etikety a složení potraviny. Nekupujte polotovary, z jednotlivých kvalitních potravin si zvládnete udělat cokoliv sami a jako bonus z toho budete mít radost, a o to víc vám bude chutnat. Zdravá strava není časově náročná, jde jen o zvyk. Třeba zeleninový salát s cottage sýrem k večeři je otázkou pěti minut. Zkrátka nehledejte důvody, proč to nejde, a těšte se na to, jak to uděláte.

Cukry (sacharidy)

Jsou nejrychleji využitelným zdrojem energie a v jídelníčku by měly pokrývat maximálně 50–55 % celkové energie.

Nejčastěji je přijímáme ve formě polysacharidů (složených cukrů), které jsou odbourávány až na cukr jednoduchý – glukózu. Jinou cestu metabolizace má cukr ovocný – fruktóza. Protože v naší stravě je často nadměrné množství sacharidů, může to vést k obezitě a poruchám metabolismu při cukrovce. Jde tedy vždy o množství. Některé typy sacharidů jsou však metabolicky vhodnější než jiné:

Cukry vhodné: zelenina, ovoce v přírodní formě, luštěniny, ořechy, semena (např. chia – semena ze šalvěje hispánské), dýňová semínka), vybrané celozrnné potraviny, přílohy s vlákninou či pektinem

Lidé, kteří se snaží omezit příjem sacharidů při dietních režimech, však musejí hlídat množství příjaté potravy, což platí i pro luštěniny, celozrnné potraviny, přílohy a ovoce s obsahem cukru.

Cukry nevhodné či méně vhodné: slazené nápoje, ovocné džusy (jsou na tom bohužel stejně jako ostatní slazené nápoje), bílý chléb a pečivo, sušenky, dorty a ostatní cukrovinky, čokoláda a také hranolky (kombinace polysacharidů s tukem a solí)

Tuky (lipidy)

Jsou zásobárnou energie. Rozpouštějí se v nich některé vitamíny (A, E, D, K). Spolupůsobí při tvorbě buněčných membrán a jsou důležité při vzniku tak důležitých látek jako např. testosteron nebo prostaglandiny. Tělesný tuk vnitřní chrání vnitřní orgány a v neposlední řadě slouží ve formě podkožního tuku také jako tepelná izolace těla. Tuk v těle je tvořen mastnými kyselinami. Podle aktuálních průzkumů ví pouhých 30 % Čechů o tom, že existují dva typy mastných kyselin, a to nasycené a nenasycené. Při příjmu potravou jsou nasycené mastné kyseliny pro tělo více škodlivé ve srovnání s nenasycenými mastnými kyselinami.

Tuky vhodné (s nenasycenými mastnými kyselinami): tučné ryby (makrela, losos nebo sardinky), kvalitní rostlinné oleje, avokádo, ořechy a semena

Tuky (s nasycenými mastnými kyselinami méně vhodné či nevhodné): prorostlé maso, uzeniny, paštiky, trvanlivé salámy, sladké polevy, plněné zákusky a čokoládové výrobky s nízkým obsahem kakaa a vyšším obsahem tuků

Bílkoviny (proteiny)

Pod pojmem bílkovina si většina lidí představí maso a spojí si tento pojem s nabíráním svalové hmoty. Bílkoviny jsou základním stavebním materiálem našeho těla, jsou nutné pro vývoj a udržení dobrého stavu svalstva, imunity a dalších tělesných funkcí. Dělíme je na bílkoviny živočišného a rostlinného původu. Hodnotnější jsou bílkoviny živočišné (maso, mléko, sýry, vaječný bílek). Rostlinných bílkovin většinou musíme přijmout při stejném účinku více než živočišných.

Nabírání svalové hmoty je metabolicky náročný proces, ale méně je již známo, že bílkoviny mají velký význam i při redukci hmotnosti. Některá masa jsou bohatším zdrojem bílkovin a jiná obsahují značné množství nevhodných tuků s nasycenými mastnými kyselinami. K redukční dietě proto patří vždy maso libové, nejlépe drůbeží.

Zdroje živočišných bílkovin: maso a ryby (kuřecí a krůtí prsa – 23 g bílkovin ve 100 g), hovězí maso, vepřové maso, ryby: losos, tuňák, candát, kapr, mořské plody (14 g bílkovin ve 100 g), jerky (sušené hovězí maso – dokonalý zdroj bílkovin)

Vaječná bílkovina: vejce – bílek (6 g bílkovin na 100 g)

Zdroje mléčné bílkoviny: bílý neochucený tvaroh (polotučný), bílý jogurt (light obsahuje menší množství bílkoviny, vhodný např. řecký beztučný s vyšším obsahem bílkovin, 100% zfermentovaný jogurt), cottage sýr (14 g bílkovin na 100 g), mléko (light verze má méně bílkovin), olomoucké tvarůžky (vhodné i pro diabetiky), kefír, nízkotučné tuhé sýry (ementál – ve 100 g 25 g bílkovin) a tavené sýry, syrovátkový protein

Zdroje rostlinných bílkovin: brambory, avokádo, hrášek, kapusta, čočka, brokolice, fazole, arašídy, sója, oves, pohanka, quinoa, amarant

Související

Těstoviny, ilustrační fotografie.

I těstoviny mají svůj mezinárodní den. Jaká je jejich historie?

Víte, že těstoviny mají svůj mezinárodní den? Od roku 1998 připadá na 25. října. Těstoviny dnes patří mezi velice oblíbené pokrmy a zřejmě tomu bylo podobně i v minulosti. Historie těstovin sahá až do dob starověku a není překvapením, že o nich pochází nejstarší a nejhojnější zmínky z oblasti dnešní Itálie. A kdy se těstoviny rozšířily u nás?

Více souvisejících

potraviny jídlo zdraví protext život cukrová řepa, cukr rostlinné tuky Maso obezita, nadváha, hubnutí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Benjamin Netanjahu, známý pod přezdívkou Bibi

Zatykač na Blízkém východě moc nezmění. Netanjahu ví, že po válce jeho kariéra může skončit, říká Salem

Zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a bývalého ministra obrany Yoava Gallanta situaci na Blízkém východě moc nezmění. Pro EuroZprávy.cz to vysvětlil Paul Salem, viceprezident pro mezinárodní spolupráci think tanku Middle East Institute. Podle něj je hlavní starostí arabských zemí normalizace vztahů s Izraelem a zatykač příliš neovlivní ani vojenskou pomoc z Evropy. Íránské bezpečnostní obavy nepoleví.

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Riziko chyby je vysoké. Rétorika Kremlu připouští jadernou válku, varuje analýza

Rusko-ukrajinská válka vstoupila do dalšího nebezpečného cyklu eskalací a hrozeb, přičemž obavy z možného použití jaderných zbraní i nadále stoupají. Přestože mnoho analytiků zůstává skeptických k možnosti, že by Vladimir Putin skutečně použil jaderné zbraně na Ukrajině, rétorika Kremlu tuto možnost nevylučuje. Riziko chyby či špatného odhadu je vysoké, což situaci činí mimořádně nebezpečnou. Ve své analýze to uvedl server SkyNews.

včera

včera

včera

Fixace hypotéky: Jaké během ní máte možnosti?

Fixace hypotéky: Jaké během ní máte možnosti?

Pořízení hypotéky je pro většinu z nás jedním z největších rozhodnutí v našem životě. Představuje splnění snu o vlastním bydlení, ale také zodpovědnost a dlouhodobý finanční závazek. A právě fixace hraje u hypotečního úvěru zásadní roli.

včera

včera

včera

Donald Tusk

Eskalace války zneklidňuje Evropu. Tusk mluví o nejistotě, Švédsko o zastrašování

Polský premiér Donald Tusk varoval, že nedávné události naznačují reálné riziko globálního konfliktu. Tato prohlášení přicházejí poté, co Rusko odpálilo hypersonickou balistickou střelu středního doletu na ukrajinské město. Podle Tuska se konflikt na východě dostává do rozhodující fáze, což naznačuje nejistotu a potenciální eskalaci.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Změny počasí mění svět k nepoznání. O domov už přišly desítky milionů lidí

Konference OSN o změně klimatu COP29, která právě skončila v ázerbájdžánském Baku, přinesla opětovné výzvy k řešení klimatické krize. Ty však ostře kontrastují s tvrdou realitou: miliony lidí byly nuceny opustit své domovy kvůli klimatickým katastrofám, uvedl server Al-Džazíra.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy