Londýn - Nic není lepším symbolem léta, než nějaký ten kopeček čokoládové, vanilkové, pistáciové nebo... majonézové? Jistě, díky experimentování cukráren za posledních sto let vznikly některé skvělé a ještě lepší příchuti.
Ovšem během posledních pár let jakoby se prodejny zmrzliny po celém světě předháněly, kdo vymyslí nejšílenější, nejméně pravděpodobné, nejméně očekávané příchuti, napsal zpravodajský server Daily Mail.
Letos v létě tak mohou zmrzlinoví dobrodruzi vyzkoušet například kopečky sýrové zmrzliny v New Yorku, anebo variaci s avokádem a kajenským pepřem v Maine. Ovšem zmrzlina, která si vysloužila asi největší zájem - přinejmenším novinářů - vznikla ve skotském Falkirku; je z majonézy a například list Washington Post ji uvedl pod titulkem: Ano, Hellmans nám zmrznul. Ovšem není to jediná podivná příchuť, kterou tu můžete ochutnat. Ve Falkirku nabízejí například i zmrzlinu s příchutí energetického nápoje Monster.
Se sýrovými zmrzlinami jako by se letos roztrhl pytel. Krom zmrzliny ze švýcarského sýra, kterou v limitované edici nabízela cukrárna Oddfelows Ice Cream v New Yorku, jejich kolegové v Davey's Ice Cream ve stejném městě nachystali na letošní srpen specialitu ze sýra feta smíchaného s domácím kvajávovým krémem a kořeněnou drobenkou. Nabízejí také zmrzlinu se sýrem brie, v troubě pečeným česnekem a kousky briošek.
Chutí máme na vybranou - a ani kyselé nemusí být stranou. Proto se v řadě cukráren ve Spojených státech experimentuje se zapracováním nakládaných okurek nejen do zmrzliny, ale i do dalších sladkých dezertů.
V podniku Rococo Handcrafted Ice Cream, který má v americkém státě Maine tři podniky, nabízejí všechny klasické příchuti zmrzliny - a také několik experimentů, které jsou dílem místních cukrářů. Mezi unikátní položky na menu rozhodně patří jasně zelená zmrzlina z avokáda s kajenským pepřem. Z dalších nezvyklých příchutí nabízejí rozmarýnový karamel s olivovým olejem, kozí sýr s whisky a fíkovým kompotem či banánovou zmrzlinu s feferonkami.
Související
Zmrzlina jako sváteční dezert. Dělala ji už Magdalena Dobromila Rettigová
Více než polovina vzorků zmrzlin v Praze nesplnila normy, byly v nich bakterie, zjistili hygienici
Aktuálně se děje
před 30 minutami
Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel
před 33 minutami
USA oznámily obří balík sankcí proti Rusku a zemím, které pomáhají jejich vojenskému průmyslu. Včetně Slovenska
před 58 minutami
Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“
před 1 hodinou
Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí
před 1 hodinou
„Udeřte je do obličeje,“ radí Lukašenko běloruským sportovcům před olympiádou
před 1 hodinou
Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA
před 2 hodinami
V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život
před 3 hodinami
V Pásmu Gazy se nachází více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině
před 4 hodinami
Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy
před 4 hodinami
Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie
před 5 hodinami
V Číně se zřítila dálnice. Zemřely desítky lidí
před 5 hodinami
Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny
před 6 hodinami
Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho
před 7 hodinami
Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil
Aktualizováno před 7 hodinami
Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek
před 7 hodinami
Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?
před 8 hodinami
Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině
před 8 hodinami
Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň
před 8 hodinami
Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?
před 9 hodinami
Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu
Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.
Zdroj: Libor Novák