Rastafariánství není jen Bob Marley: Přečtěte si 9 věcí, které jste o tomto hnutí určitě nevěděli

Každý už určitě někdy slyšel o rastafariánství neboli rastafari. Hodně lidí si však myslí, že rastafariánství je jen o kouření marihuany a nošení dlouhých dredů. Je pravda, že drtivá většina rastafariánů nosí dredy a nepohrdne jointem, ale význam těchto věcí je mnohem hlubší. V následujícím textu se dozvíte 9 zajímavostí o tomto významném náboženském hnutí, které vzniklo už v 30. letech 20. století na Jamajce a postupně si oprávněně vydobylo své místo takřka po celém světě.

1.      Dredy nejsou jenom o stylu

Rastafariáni věří, že by si člověk neměl stříhat své vlasy, protože právě v nich vězí všechna jeho síla. Odkazují se v této souvislosti na Pentateuch tedy na Pět knih Mojžíšových, které tvoří Starý zákon. Konkrétně na knihu Leviticus 19:27: „Nebudete si přistřihovat na hlavě vlasy dokola, nezohavíš si okraj plnovousu.“

2.      Rastafariáni kouří marihuanu, aby se spirituálně povznesli

Rastafariáni si nemyslí, že je marihuana droga. Raději o ní hovoří jako o médiu, které jim umožňuje otevřít svou mysl a spirituálně se povznést. Kouření marihuany je pro ně náboženským rituálem.

3.      Bob Marley není prvním člověkem, který vyburcoval rastafariánské hnutí!

Mnoho lidí si v souvislosti s rastafariánstvím vybaví právě Boba Marleyho, ale on nebyl tím, kdo s hnutím začal. Nicméně jeho obrovská popularita rozhodně výrazně pomohla k rozšíření rastafariánských myšlenek ve světě.

4.      Rastafariánství má své kořeny ve filosofii Marcuse Garveyho

Marcus Garvey, jenž se narodil na Jamajce v roce 1887, byl politický aktivista a bojovník za práva černochů. Hodně rastafariánu má Garveyho za proroka. Garvey chtěl sjednotit všechny lidi afrického původu na jejich domovském kontinentu. Podle něj vštěpili běloši Afričanům otrockou mentalitu a vzali jim schopnost samostatně se rozhodovat. Právě na počátku 20. let vyslovil Garvey proroctví: „Upřete své oči na Afriku. Korunovace krále bude znamením, že se blíží vaše vykoupení.“ V roce 1930 byl císařem starodávné habešské monarchie korunován rás Tafari Makonnen, který přijal jméno jeho výsost Haile Selassie I., král králů, pán pánů, vítězný lev kmene Juda, výhonek Davidův. Pro mnohé černochy právě tato korunovace znamenala vyplnění proroctví.

5.      Kult rás Tafariho Makonnena alias Haile Selassieho I.

Po své korunovaci se habešský monarcha stal pro část černošského obyvatelstva mesiášem, proto se rozhodli pojmenovat se podle něho rastafariáni. Haile Selassie navštívil Jamajku jen jednou, a to 21. dubna 1966. Tento den je nyní pro Jamajčany svátkem, známým jako Grounation day.

6.      Rastafariáni nejsou jen na Jamajce

Právě již díky zmiňované musice a internetu se rastafariánské poselství rozneslo po celém světě. Dnes se odhaduje, že existuje asi 1 milion následovníků rastafariánského hnutí.

7.      Rastafariánství je opravdu zdravé!

Co se stravování týče, je rastafariánství opravdu zdravé. Příznivci hnutí věří, že jejich tělo je chrámem, což vychází z učení Starého zákona. Rastafariáni nepijí alkohol a nejedí jídlo, které není pro jejich tělo výživné, což podle nich není ani maso. Hodně rastafariánů dodržuje striktní zásady ve stravování zvané ital. Dle nich musí být všechno jídlo kompletně přírodní a raw.

8.      Rastafariáni věří, že Afrika je rájem na Zemi

Rastafariáni Afriku uctívají jako domov, odkud jejich hnutí pochází. Velká část z nich doufá a věří, že se jednou do Afriky vrátí.

9.      Rastafariánská vlajka obsahuje zlatou barvu, NE žlutou!

Jedná se o naprosto běžnou chybu, že je rastafariánská vlajka vyobrazována s červenou, zelenou, černou a žlutou barvou, ale to je špatně. Rastafariánské barvy jsou červená, zelená, černá a zlatá. Zlatá má zobrazovat bohatství staré etiopské říše. Červená barva odkazuje na krev těch, kteří umřeli za práva černošského lidu. Zelená reprezentuje přírodu a černá je odkazem na barvu Afriky.

rastafariánství Jamajka Náboženství afrika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy